ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις για το φρένο στα Airbnb

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις για τον “κόφτη” που βάζει στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων το  “Νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό” το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. 

Πληροφορίες από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) αναφέρουν πως ο περιορισμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανά προορισμό σε συνάρτηση με τη δυναμικότητα των ξενοδοχειακών κλινών, είναι στην πράξη ανεφάρμοστος. Σημειώνεται πως ο περιορισμός δεν αφορά μόνο τους χώρους τουρισμού διαμοιρασμού, αλλά και στους χώρους απλών ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ο προβληματισμός για τα νέα μέτρα που επίκεινται είναι κάτι παραπάνω από έντονος, καθώς από την αρχή του χρόνου η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά παρεμβάσεων. Θεωρούν ακόμη μύθο ότι ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα φέρει μείωση στις τιμές των ενοικίων, αυξάνοντας τα διαθέσιμα διαμερίσματα. 

Σημειώνεται πως από τις αρχές του χρόνου, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Επίσης επιβαρύνονται με τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Παράλληλα, επεκτάθηκε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων. Τέλος αποφασίστηκε αύξηση προστίμων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στα περαιτέρω μέτρα που έχουν ακουστεί είναι να τεθεί χρονικός περιορισμός στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος, ανάλογα με την περιοχή.

Σε πέντε ομάδες ο εθνικός χώρος

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ο εθνικός χώρος κατηγοριοποιείται με βάση τη χωρική διάρθρωση των τουριστικών καταλυμάτων είναι οι εξής: 

-Περιοχές ελέγχου, 
-Ανεπτυγμένες περιοχές, 
-Αναπτυσσόμενες περιοχές, 
-Περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και 
-Μη ανεπτυγμένες περιοχές.

Ο περιορισμός αφορά τόσο τις “περιοχές ελέγχου” όπου η συγκέντρωση των τουριστικών υποδομών είναι αρκετά υψηλή, στις οποίες περιλαμβάνονται 18 δημοτικές ενότητες, όσο και στις αναπτυγμένες περιοχές στις οποίες εντάσσονται 84 δημοτικές ενότητες.

Στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό περιλαμβάνονται ακόμη η επιβολή “πράσινου” τέλος υπέρ του Πράσινου Ταμείου για την χρηματοδότηση αναπλάσεων και υποδομών, δόμηση με μεγάλες τουριστικές μονάδες ακόμη και σε ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων, όπως επίσης η σύνδεση της ανέγερσης νέων μονάδων με επιδοτήσεις  μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάπτυξης με βάση την περιοχή και τα αστέρια.

Προβλέπεται ακόμη η ανάπτυξη νέων καταλυμάτων σε κατηγορίες 3, 4 και 5 αστέρων ανάλογα με τον κορεσμό και τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής.

Ποιες είναι οι ανεπτυγμένες περιοχές και οι περιοχές ελέγχου

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη ρύθμιση για “τον καθορισμό περιορισμών στον αριθμό των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων, ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων” στις “περιοχές ελέγχου” και στις “ανεπτυγμένες περιοχές”:

Στις “περιοχές ελέγχου” περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες: Παραλίας Πιερίας, Σκιάθου, Κερκυραίων, Ζακυνθίων, Αρκαδίων Ζακύνθου, Λαγανά Ζακύνθου, Ερμούπολης, Θήρας, Οίας, Κω, Μυκόνου, Αφάντου Ρόδου, Ιαλυσού Ρόδου, Καλλιθέας Ρόδου, Τήνου, Μαλίων Ηρακλείου, Χερσονήσου Ηρακλείου και Νέας Κυδωνίας Χανίων.

Αντίστοιχα, στις “ανεπτυγμένες περιοχές” περιλαμβάνονται οι δημοτικές ενότητες: Θάσου, Θεσσαλονίκης, Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης, Θερμαϊκού, Σταυρουπόλεως Θεσσαλονίκης, Ανατολικού Ολύμπου Πιερίας, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Παλλήνης Χαλκιδικής, Σιθωνίας Χαλκιδικής, Ιωαννιτών Ιωαννίνων, Συβότων Θεσπρωτίας, Πάργας, Βόλου, Πορταριάς, Μουρεσίου Μαγνησίας, Σκοπέλου, Αιδηψού, Αγίου Γεωργίου Κέρκυρας, Αχιλλείων Κέρκυρας, Εσπερίων Κέρκυρας, Θιναλίου Κέρκυρας, Κασσωπαίων Κέρκυρας, Κορισσίων Κέρκυρας, Λευκιμμαίων Κέρκυρας, Μελιτειέων Κέρκυρας, Παλαιοκαστριτών Κέρκυρας, Παρελίων Κέρκυρας, Φαιάκων Κέρκυρας, Παξών, Αλυκών Ζακύνθου, Ελείου – Προνών Κεφαλληνίας, Λειβαθούς Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ελλομένου Λευκάδας, Κάστρου – Κυλλήνης, Ναυπλίου, Ασίνης Αργολίδας, Ελαφονήσου, Αθηναίων, Μεταμορφώσεως, Καλλιθέας, Αλίμου, Γλυφάδας, Μοσχάτου, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Βουλιαγμένης, Νέας Μάκρης, Αναβύσσου, Πειραιώς, Αγκιστρίου, Αίγινας, Πόρου, Σπετσών, Μήθυμνας Λέσβου, Χίου, Αγίου Μηνά Χίου, Ποσειδωνίας Σύρου, Ιητών Θήρας, Φολεγάνδρου, Πάτμου, Δικαίου Κω, Ηρακλειδών Κω, Σίφνου, Νάξου, Κουφονησίων, Πάρου, Αντιπάρου, Λινδίων Ρόδου, Πεταλούδων Ρόδου, Γαζίου Ηρακλείου, Γουβών Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Βραχασίου Λασιθίου, Ρεθύμνης, Αρκαδίου Ρεθύμνης, Γεροποτάμου Ρεθύμνης, Χανίων, Αρμένων Χανίων, Βάμου Χανίων, Γεωργιουπόλεως Χανίων και Πλατανιά Χανίων.

Μεγάλη η άνοδος των Airbnb

Σύμφωνα με το τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ιουνίου του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, τον Ιανουάριο ο αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν 190 χιλ. καταγράφοντας αύξηση κατά +10,2% σε σύγκριση με το 2023. Τον Φεβρουάριο η αύξηση συνεχίστηκε με τα καταλύματα να ανέρχονται σε 196 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση +11,3% και τον Μάρτιο τα καταλύματα σε 196 χιλ., με την αύξηση να ανέρχεται σε +11,6%. Τον Απρίλιο ο αριθμός καταλυμάτων διαμορφώθηκε σε 212 χιλ., σημειώνοντας αύξηση +12,5%. Τέλος, τον Μάιο καταγράφεται αύξηση κατά +11,0% με τον αριθμό των καταλυμάτων να ανέρχεται σε 218 χιλιάδες.
 

Related posts

Alpha Bank: Μεγαλώνει η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

timesadmin

Στις 9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Υouth Pass

timesadmin

Ιατρός του ΕΣΥ δεν δήλωσε αγορά οικοπέδου, αμοιβαία κεφάλαια 51.000 ευρώ και συμμετοχή σε εταιρία – Έλεγχοι Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

timesadmin

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου

timesadmin

Χρηματοδότηση 42,4 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό εξασφάλισε η Ελλάδα από την Κομισιόν

timesadmin

“Σκανάρισμα” οφειλών από την Τειρεσίας – Πώς λειτουργεί το Credit Score

timesadmin