Οι-ουκρανικές-δυνάμεις-συνεχίζουν-τις-επιθέσεις-στο-Κουρσκ-–-Το-Κίεβο-δεν-επιδιώκει-να-“προσαρτήσει”-ρωσικά-εδάφη
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις στο Κουρσκ – Το Κίεβο δεν επιδιώκει να “προσαρτήσει” ρωσικά εδάφη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:07

Οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν σήμερα νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης λέγοντας ότι αυτή η τελευταία υποστηρίζει την αιφνιδιαστική επιδρομή του Κιέβου στη ρωσική επικράτεια.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνά του κατέστρεψε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία η Ουκρανία επιτέθηκε πριν από μία εβδομάδα και ισχυρίζεται πως είχε καταλάβει μέχρι χθες, Δευτέρα, έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταστράφηκε επίσης πάνω από την περιφέρεια του Βορονέζ και άλλο ένα πάνω από την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ.

Ο Πούτιν υποστήριξε χθες, Δευτέρα, πως η επιδρομή της Ουκρανίας -η μεγαλύτερη αφότου η Μόσχα εξαπέλυσε το 2022 την εισβολή στην Ουκρανία- έχει στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου πριν από ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Στα πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα σχόλιά του σχετικά με τις επιθέσεις, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο, “με τη βοήθεια των δυτικών αφεντικών του”, προσπαθεί να επιβραδύνει την προώθηση των ρωσικών δυνάμεων σ’ αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι είδους διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να γίνουν με έναν εχθρό, τον οποίο κατηγόρησε ότι ανοίγει πυρ αδιακρίτως εναντίον Ρώσων αμάχων και πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Χθες, Δευτέρα, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντρ Σίρσκιι δήλωσε στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται μέσα στο ρωσικό έδαφος.

“Συνεχίζουμε να διεξάγουμε μια επιθετική επιχείρηση στην περιφέρεια του Κουρσκ. Αυτή τη στιγμή, ελέγχουμε περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, δήλωσε σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από το λογαριασμό του Ζελένσκι στο Telegram.

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς καμιάς από τις δύο πλευρές.

Ο ασκών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, ο Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε πως η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην περιφέρεια αυτή και πως η επιδρομή διεξάγεται σε βάθος περίπου 12 χιλιομέτρων και σε πλάτος 40 χιλιομέτρων.

Στην περιφέρεια του Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 απομακρύνονται, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Στη ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, η οποία συνορεύει με αυτή του Κουρσκ, 11.000 άμαχοι έχουν επίσης απομακρυνθεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Ουκρανικές δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ προσπαθούν να περικυκλώσουν τη Σούντζα, απ’ όπου ρωσικό φυσικό αέριο ρέει προς την Ουκρανία, ενώ μεγάλες μάχες διεξάγονται κοντά στο Κορένεβο, σε απόσταση περίπου 22 χιλιομέτρων από τα σύνορα, και στη Μαρτίνοφκα, σύμφωνα με μερικούς στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 38 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Ουκρανίας. Ολόκληρη η χώρα βρέθηκε για λίγο σήμερα το πρωί σε κατάσταση συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές, όμως έκτοτε οι συναγερμοί έχουν αρθεί.

Η Ουκρανία είχε υπό τον έλεγχό της μέχρι και χθες 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιφέρειας Κουρσκ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) με βάση στοιχεία του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War– ISW), η Ουκρανία είχε υπό τον έλεγχό της μέχρι και χθες, Δευτέρα, το βράδυ 800 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, υποστήριξε χθες ότι είχε υπό τον έλεγχό της 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αυτή τη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια, όπου οι δυνάμεις της εξακολουθούν να βρίσκονται στην επίθεση μετά την αιφνιδιαστική, μεγάλου εύρους επίθεση που εξαπέλυσαν στις 6 Αυγούστου.

Συγκριτικά, η Ρωσία κατέλαβε 1.360 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από την αρχή του 2024 και η Ουκρανία, με τις αντεπιθέσεις της στο δικό της έδαφος κατά την ίδια περίοδο, ανακατέλαβε μόλις 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση του AFP.

Η μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση που εξαπέλυσε χωρίς επιτυχία το καλοκαίρι του 2023 είχε επιτρέψει στο Κίεβο να ανακαταλάβει έως 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον ρωσικό στρατό στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Ζαπορίζια.

Ωστόσο, η ρωσική προώθηση στο ουκρανικό έδαφος δεν έχει σταματήσει μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της 6ης Αυγούστου: ο ρωσικός στρατός κατέλαβε επιπλέον 69 τετραγωνικά χιλιόμετρα από εκείνη την ημερομηνία και 111 τετραγωνικά χιλιόμετρα συνολικά από τις αρχές Αυγούστου, που προστίθενται στα 201 τετραγωνικά χιλιόμετρα που κατέλαβε τον Ιούλιο.

Συνολικά, από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2024, η Ρωσία έχει καταλάβει 65.891 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με τα στοιχεία της 12ης Αυγούστου. Με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και τις ζώνες της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες τελούσαν ήδη υπό ρωσικό έλεγχο πριν από αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία κατέχει 108.070 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους, δηλ. το 18% της Ουκρανίας.

Οι υπολογισμοί του AFP έγιναν με βάση αρχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά το ISW, που στηρίζεται σε πληροφορίες που δίνονται στη δημοσιότητα από τα δύο στρατόπεδα και στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Το Κίεβο δηλώνει ότι δεν επιδιώκει να “προσαρτήσει” ρωσικά εδάφη

Η Ουκρανία δεν επιδιώκει να “προσαρτήσει” ρωσικά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Τίχι, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που διεξάγουν εδώ και μια εβδομάδα ουκρανικές δυνάμεις στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, τονίζοντας ότι η ουκρανική επίθεση στη ρωσική επικράτεια θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια “δίκαιη ειρήνη”.

“Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν χρειάζεται την ιδιοκτησία άλλων. Η Ουκρανία δεν θέλει να προσαρτήσει εδάφη της περιφέρειας Κουρσκ, αλλά θέλει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της”, δήλωσε ο Τίχι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα τόνισε ότι η ουκρανική επίθεση στη Ρωσία είναι “νόμιμη” και θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια “δίκαιη ειρήνη” και τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

“Όσο πιο γρήγορα η Ρωσία συμφωνήσει να αποκαταστήσει μια δίκαιη ειρήνη (…), τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσουν οι εισβολές των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος”, δήλωσε, χαρακτηρίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις “απολύτως νόμιμες”.

Η Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανησυχεί για τους αμάχους μετά την ουκρανική επίθεση στη Ρωσία

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο των πρόσφατων στρατιωτικών εξελίξεων στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανέφερε εκπρόσωπός του απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη διασυνοριακή ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ.

“Οποτεδήποτε διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις από οποιαδήποτε πλευρά, η προστασία των αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, δήλωσε η εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ΟΗΕ έχει λάβει ανεπιβεβαίωτες αναφορές για θάνατο τεσσάρων αμάχων, τραυματισμό ενός άνδρα πολεμικού ανταποκριτή και μιας γυναίκας που ανήκει στο παραϊατρικό προσωπικό, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν οι απώλειες.

Related posts

Musalem (Fed): Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – “Σωστή η νομισματική μας πολιτική”

timesadmin

Σοκαρισμένοι από την “δολοφονία” των έξι Ισραηλινών ομήρων δηλώνουν Ζ. Μπορέλ και Κ. Στάρμερ

James Rollner

Γερμανία: Συναγερμός σε βάση του ΝΑΤΟ λόγω “ενδεχόμενης απειλής”

protothema.gr

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό διέσωσε ιρανικό αλιευτικό που είχαν καταλάβει Σομαλοί πειρατές

James Rollner

Ο Παναμάς απελαύνει δεκάδες ανθρώπους στον Ισημερινό

protothema.gr

B. Ζελένσκι: Η Ρωσία χρησιμοποίησε πάνω από 100 πυραύλους και 100 drones στη σημερινή επίθεση

protothema.gr