spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, τι πρέπει να κάνετε αν είστε έξω, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, τι πρέπει να κάνετε αν είστε έξω, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, τι πρέπει να κάνετε αν είστε έξω, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (26-10-2026) τουλάχιστον έως και την Τρίτη (27-10-2026) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως της ανατολικής χώρας

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού, τι πρέπει να κάνετε αν είστε έξω, στο σπίτι  ή στο αυτοκίνητο

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών φαινομένων τους, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από έντονα φαινόμενα της εν λόγω κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία εάν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.

– Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

– Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μίας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

– Εάν βρίσκεστε στο σπίτι

– Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

– Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

– Εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

– Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

– Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

– Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

– Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

– Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

– Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο, διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

– Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

– Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

– Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

– Μη στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

– Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κ.λπ.).

– Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

– Εάν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

– Εάν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μία επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας (26-10-2026) τουλάχιστον έως και την Τρίτη (27-10-2026) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, όπου πιθανόν να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. ΕΔΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φορολογική απάτη εκατομμυρίων ευρώ στην αλυσίδα φούρνων «Χωριάτικο», συνελήφθη ο ιδιοκτήτης Άγγελος Γιαννακόπουλος

«Ζήτησε ο πελάτης απόδειξη, είχε πάει κέρασμα - 40 και λέμε να μη κάνετε μαλ@@»: Νέοι διάλογοι από το πάρτι φοροδιαφυγής στην Pizza Fan

Νέος πονοκέφαλος για τον Τραμπ: Σύμβουλος που ασχολήθηκε με την υπόθεση Γκιλφόιλ πέταξε ποτό σε θεατές αγώνα στο ΝΒΑ και απολύθηκε, δείτε βίντεο

Η τούμπα της βασίλισσας Λετίθια που έγινε viral: Γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα αλιευτικού σκάφους, δείτε βίντεο

1

Έρχεται ιδιώνυμο για τις απάτες τύπου «είμαστε από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα σας χτυπήσει ραδιενέργεια»

5

Δρυμιώτης: Αν το ΠΑΣΟΚ σταματήσει να ψάχνει για ψάρια στην αριστερή λίμνη θα περάσει τον Τσίπρα

25

Σάλος στη Γαλλία με στέλεχος του Μελανσόν για το «παράπλευρη απώλεια» σε γυναίκα που κατήγγειλε απόπειρα βιασμού από διαδηλωτή, δείτε βίντεο

108

Πέντε χρόνια από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά: Ποιοι έδωσαν το παρών στο μνημόσυνο

5

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στην Άγκυρα για τη Λιβύη, απέτυχε η προσπάθεια διαμεσολάβησης της Τουρκίας

14

Ποια είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης: Το τρόφιμο-έκπληξη που «κέρδισε» κρέας, ψάρι και αυγά

Μεγάλη ανάκληση αυτοκινήτων λόγω βροχής- Ποιους αφορά;

Είδαμε τη «Φόνισσα»: Η Καραμπέτη καθηλώνει, η μουσική του Κουμεντάκη σαγηνεύει ξανά

 Στη σκιά του Φαλακρού: Ποτάμια, τεχνητές λίμνες και πλούσια Φύση

Η πιο εύκολη λύση για την απόσυρση του αυτοκινήτου σας

ΔΕΗ - WE4ALL: Συνεργασία για την ολιστική αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας

Το «8ο θαύμα του κόσμου» που ρημάζει: Το στάδιο των 358 εκατ. δολαρίων που παραμένει κλειστό από το 2008

Νομίζετε ότι τα ρεπό του Σαββατοκύριακου είναι παντού ίδια; Μέρη όπου δεν ισχύει ο βασικός κανόνας

Οι 7 ασκήσεις που κάνει ένας 63χρονος ορθοπεδικός για δυνατά και σταθερά γόνατα

Δείτε Επίσης

Popular Articles