Οι-ΗΠΑ-στέλνουν-νέες-στρατιωτικές-δυνάμεις-στη-Μέση-Ανατολή,-εν-μέσω-κλιμάκωσης-στον-Λίβανο
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέες στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, εν μέσω κλιμάκωσης στον Λίβανο

Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ στέλνει επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα.

Θα πρόκειται για δεκάδες στρατιωτικούς, είπε αξιωματούχος, και θα κατευθυνθούν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην προστασία των χιλιάδων Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται εκεί.

Ο υποστράτηγος Πάτρικ Σ. Ράιντερ, γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, αρνήθηκε να πει πόσα ακριβώς στρατεύματα θα αναπτυχθούν, επικαλούμενος την επιχειρησιακή ασφάλεια.

“Υπό το πρίσμα της αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή και λόγω μεγάλης προσοχής, στέλνουμε έναν μικρό αριθμό επιπλέον στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις μας που βρίσκονται ήδη στην περιοχή”, είπε.

Η ανάπτυξη έρχεται μια ημέρα αφότου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Lloyd J. Austin III είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Yoav Gallant. Ο κ. Όστιν “τόνισε τη σημασία της εξεύρεσης ενός δρόμου προς μια διπλωματική λύση που θα επιτρέψει στους κατοίκους και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με ασφάλεια, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα φέρει όλους τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους”, ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση τη Δευτέρα.

“Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σε θέση να προστατεύσουν τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ και είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιουσδήποτε περιφερειακούς παράγοντες από το να εκμεταλλευτούν την κατάσταση ή να επεκτείνουν τη σύγκρουση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην περιοχή, σε βάσεις στο Ιράκ, στη Συρία και στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Το “Αβραάμ Λίνκολν” βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν και ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, το “Χάρι Σ. Τρούμαν”, αναχώρησε από το Νόρφολκ, Βιρτζίνια, τη Δευτέρα για τη Μεσόγειο ως μέρος μιας τακτικά προγραμματισμένης ανάπτυξης.

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί σημαντικά αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, της λιβανικής σιιτικής ισλαμιστικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν. Οι συνεχόμενες επιθέσεις έχουν φέρει τις δύο πλευρές στα πρόθυρα του πρώτου πολέμου πλήρους κλίμακας από το 2006, όταν πολέμησαν σε μια σύγκρουση 34 ημερών που περιελάμβανε ισραηλινή χερσαία εισβολή και το θάνατο περισσότερων από 1.000 Λιβανέζων και 150 Ισραηλινών.

Τις τελευταίες ημέρες, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια σειρά επιθέσεων σε στόχους της Χεζμπολάχ, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι τα αντίποινα από την οργάνωση ή τον προστάτη της, το Ιράν, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα στρατεύματα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Related posts

Μητέρα Ναβάλνι: Ήταν υγιής και χαρούμενος όταν τον επισκέφθηκα τη Δευτέρα

timesadmin

Μακρόν: Για πρώτη φορά τάσσεται ανοιχτά υπέρ του νομοσχεδίου για την ευθανασία

timesadmin

Γαλλία: Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2027 ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ

wp-needuser

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του Σλοβάκου πρωθυπουργού μετά την απόπειρα δολοφονίας του – Πολιτικά τα κίνητρα του δράστη

James Rollner

Χλευασμοί Τραμπ προς Δημοκρατικούς: “Ακόμη δεν ξέρουν ποιον θα έχουν υποψήφιο”

James Rollner

Ζαχάροβα: Ρωσία και Κίνα θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε περίπτωση “απειλής”

timesadmin