Οι-επόμενοι-μήνες-είναι-τίγκα-στα-φεστιβάλ-κινηματογράφου
ΣΙΝΕΜΑ

Οι επόμενοι μήνες είναι τίγκα στα φεστιβάλ κινηματογράφου

Ο Ραψωδός «Ο Ραψωδός»

Τα χρόνια μετά την πανδημία έχουν δει την εγχώρια κινηματογραφική πολιτισμική δραστηριότητα να έχει εκτοξευτεί. Events τα οποία προσδιορίζονται είτε ως φεστιβάλ κάθε μορφής είτε αφιερώματα κατακλύζουν πλέον όχι μόνο την Αθήνα, αλλά και κάθε γωνιά της Ελλάδας. Οι ρυθμοί δε φαίνεται να επιβραδύνουν σύντομα, μήνα παρά μήνα μαθαίνουμε και για κάποια νέα διοργάνωση, μια τάση σαφώς ενθαρρυντική ειδικά για την επαρχία, συζητήσιμη ωστόσο ως προς την ευστοχία ή την επιτυχία της. Έτσι, λοιπόν, άτυπα έχει καθιερωθεί το φθινόπωρο και οι αρχές του χειμώνα να αποτελούν μια περίοδο γεμάτη events, δοκιμάζοντας την οικονομία της προσοχής των απανταχού σινεφίλ. Επειδή, ωστόσο, όλα διαθέτουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, συντάξαμε τον παρακάτω οδηγό επιβίωσης συγκεκριμένα για όλα τα φεστιβάλ και τα αφιερώματα που μας περιμένουν έως και το Δεκέμβριο στην Αθήνα

7/10-16/12: Αποτυπώματα Ανθρώπων

Αρκαδία Χαίρε

“Αρκαδία Χαίρε”

Συνεχίζονται οι δράσεις του φορέα “Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα” γύρω από το ελληνικό ντοκιμαντέρ, αυτήν τη φορά με το αφιέρωμα “Αποτυπώματα Ανθρώπων” (7/10-16/12) στο Σινέ Ελευσίς. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, πρόκειται για μια σειρά προβολών με ελεύθερη είσοδο που αποτελείται από ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών “με αναφορές στους άξονες της οικολογίας, της αρχαιολογίας και της ανθρωπογεωγραφίας”, πολλά εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην περιοχή. Σημειώστε πως μετά από τις προβολές ακολουθεί συζήτηση με τους συντελεστές, ενώ στο φουαγιέ του Σινέ Ελευσίς φιλοξενείται έκθεση ειδικά αφιερωμένη στους παλιούς κινηματογράφους της Ελευσίνας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17-23/10: 2ο Untold Φιλμ Φέστιβαλ

Ο Ραψωδός

“Ο Ραψωδός”

Για δεύτερη χρονιά, ο κινηματογράφος Τριανόν φιλοξενεί το Untold Φιλμ Φεστιβάλ (17-23/10), τη διοργάνωση που ξεψαχνίζει την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών και παρουσιάζει ποιοτικούς τίτλους οι οποίοι, ενδεχομένως, έχουν περάσει άδικα σινεφιλικά απαρατήρητοι. Επιμελητής του προγράμματος είναι ο κριτικός κινηματογράφου του “α” Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράφει επίσης τα συνοδευτικά κείμενα των ταινιών. Βρείτε το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και όλους τους τίτλους του φεστιβάλ εδώ.

17-20/10: 3ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου

Bye Bye Tiberias

“Bye Bye Tiberias”

Για τρίτη συνεχή χρονιά, εν μέσω της συνεχιζόμενης γενοκτονίας του ντόπιου πληθυσμού, το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου επιστρέφει δυναμικά με ένα πολύτιμο πρόγραμμα που απλώνεται σε ημερομηνίες και κινηματογράφους. Η αρχή γίνεται στο σινεμά Ανδόρα (17-20/10), προτού οι δράσεις μεταφερθούν στο Studio New Star Art Cinema (1-3/11) και το Τριανόν (15-16/11). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

17-20/10: Αφιέρωμα στην Κατίνα Παξινού

Κατίνα Παξινού Όσκαρ

Καθώς φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη βράβευση με Όσκαρ της εμβληματικής ηθοποιού Κατίνας Παξινού, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζουν αφιέρωμα προς τιμήν της (17-20/10). Έτσι, πρόκειται να δοθεί μια ευκαιρία στο κοινό να δει στη μεγάλη οθόνη τις ερμηνείες που ανέδειξαν την Παξινού σε ταινίες όπως το “Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα” (Σαμ Γουντ, 1941), ο “Ρόκο και τα Αδέρφια του” (Λουκίνο Βισκόντι, 1960), αλλά και τη μοναδική ελληνόφωνη παραγωγή που συμμετείχε, το “Νησί της Αφροδίτης” (Γιώργος Σκαλενάκης, 1965). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

19-20/10: Φινλανδικές μικρού μήκους στην Ίριδα

On Hold short

“On Hold”

Δυναμική έναρξη στη νέα σεζόν από την ομάδα του Ίριδα Visions, του φεστιβάλ διαρκείας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), το οποίο εγκαινιάζει τις φετινές δράσεις του με ένα διήμερο αφιέρωμα σε μοντέρνες μικρού μήκους από τη Φινλανδία με ελεύθερη είσοδο (τηρείται σειρά προτεραιότητας). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

19-20/10: Free the Kitsch

ftk_2024

Πειραματικό, τολμηρό, ανορθόδοξο και αντισυμβατικό σινεμά φέρνει στο προσκήνιο η διοργάνωση που φιλοξενείται στο χώρο Plex (Κεραμεικού 28). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

25-27/10 & 1-3/11: Horror Things 2024

Horror Things 2024

Το Cinema Alive, το πρώτο διαδραστικό σινεμά στην Ελλάδα, επιστρέφει με την καθιερωμένη του εκδήλωση τρόμου, όπως κάθε Halloween. Φέτος, από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου και από την 1η έως την 3η Νοεμβρίου, το “Horror Things 2024”, μια πρωτοφανή εμπειρία τρόμου, θα ξυπνήσει τους πιο σκοτεινούς μας φόβους, στο Βυρσοδεψείο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

18-24/11: 7ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Skater Girls

“Skater Girls”

Η ώρα που το 7ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (18-24/11) ξεκινά δεν αργεί. Ο θεσμός επιστρέφει στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Δαναού, της Κηφισιάς 1 & 2 Cinemax, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με  “ιστορίες πέρα από κάθε φαντασία”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό δελτίο τύπου. Αναλυτικότερα: “Με περισσότερες από κάθε φορά μεγάλου μήκους ταινίες, προβολές με ζωντανή μεταγλώττιση, τα αγαπημένα Baby & Me, Μικρά για τα Μικρά και Ζωηροί Φίλοι, αλλά και πολλές πολλές εκπλήξεις μέσα κι έξω από τις αίθουσες, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2024 υπόσχεται μαγικές στιγμές για μικρούς και μεγάλους”. Σημειώνεται, επίσης, ότι σύντομα ανακοινώνεται το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εργαστηρίων που κάθε χρόνο γεμίζουν αστραπιαία. Έπειτα, δε ξεχνάμε να αναφέρουμε πως μέρος των προβολών και των δράσεων του  φεστιβάλ είναι προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού και παιδιά με ακουστική και οπτική αναπηρία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

21-27/11: Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας

“Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας”

Το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της πρωτεύουσας βρίσκεται προ των πυλών και σύντομα θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμά του. Προς το παρόν είναι γνωστό μόνο το αφιέρωμα με τίτλο “Το Άλλο Ντοκιμαντέρ”, ενώ σημειώστε πως την περίοδο 24-30/10 η διοργάνωση στήνει μια προ-φεστιβαλική εβδομάδα γεμάτη αριστουργήματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

28/11-5/12: 15ο Ethnofest

Ethnofest αφίσα 2023 σκέτη

Ένα από τα πιο πρωτότυπα φεστιβάλ της πόλης ετοιμάζεται για την επετειακή διεξαγωγή του, παρουσιάζοντας τα καλύτερα νέα φιλμ εθνογραφικού περιεχόμενου. Περισσότερα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

5-18/12: 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας3

“Έμμονες Ώρες στον Τόπο της Πραγματικότητας”

Η πιο σινεφίλ διοργάνωση της χρονιάς επιστρέφει στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Προς το παρόν έχει γνωστοποιηθεί το αφιέρωμα προς τιμήν της ρηξικέλευθης σκηνοθέτριας Αντουανέττας Αγγελίδης, ενώ σύντομα αναμένονται περισσότερα. Διαβάστε σχετικά εδώ.

12-15/12: Athens Short Film Festival

asff_2024_poster

Ταλέντα του ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο έρχονται στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Related posts

Το Χρώμα του Ροδιού πληροφορίες για την ταινία

timesadmin

Ουρανός

timesadmin

ArgoTalks από το Argo Film Festival – Πρωτοποριακή πλατφόρμα με συνεντεύξεις «αστεριών» του σινεμά – e-thessalia.gr

timesadmin

Διαγωνισμός: “Cold” – Δείτε το σκανδιναβικό θρίλερ στο θερινό σινεμά Κάρμεν

timesadmin

Τα βλέπατε αλλά δεν τα καταλάβατε! Αυτά είναι κάποια από τα κρυμμένα μηνύματα στο σινεμά

wp-needuser

Το Cinobo σώζει το ιστορικό σινεμά Αλεξάνδρα που κινδύνευε να κλείσει

wamdiness