Ξεκινά-εντός-της-μέρας-η-επιχείρηση-ρυμούλκησης-του-φλεγόμενου-δεξαμενόπλοιου-sounion
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά εντός της μέρας η επιχείρηση ρυμούλκησης του φλεγόμενου δεξαμενόπλοιου Sounion

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ξεκινήσουν τα ρυμουλκά την επιχείρηση μεταφοράς του κατεστραμμένου και φλεγόμενου ελληνικού πετρελαιοφόρου Sounion, σε ασφαλές λιμάνι προκειμένου να εξουδετερωθεί ο περιβαλλοντικός κίνδυνος από τη διαρροή καυσίμων στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. 

Υπενθυμίζεται ότι το Sounion επλήγη επανειλημμένα με drones και πυραύλους σε διαδοχικές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στις 21 Αυγούστου ανοικτά του λιμανιού Χοντάιντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο, ιδιοκτησίας της Delta Tankers, είναι φορτωμένο με περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου.

Οι Χούτι δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα επιτρέψουν στα πληρώματα διάσωσης να ρυμουλκήσουν το πλοίο -το οποίο φλέγεται από τις 23 Αυγούστου- σε ασφαλές μέρος, λόγω του φόβου για ενδεχόμενη διαρροή 150.000 τόνων αργού πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εάν συμβεί η διαρροή αυτή, θα είναι από τις μεγαλύτερες διαρροές καυσίμων από πλοίο στην καταγεγραμμένη ιστορία και μπορεί να επιφέρει μια ιστορικών διαστάσεων περιβαλλοντική καταστροφή σε μια ήδη δύσκολη αλλά σημαντική για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα περιοχή.

Οι αντάρτες Χούθι είχαν δηλώσει ότι είναι σύμφωνοι να εφαρμοστεί “προσωρινή ανακωχή” για να μεταφερθεί σε ασφαλές λιμάνι το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο που έβαλαν στο στόχαστρο, για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της οικολογικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη η διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, ωστόσο εκπρόσωπός τους έσπευσε να διευκρινίσει λίγο αργότερα πως δεν κηρύσσεται κατάπαυση του πυρός από πλευράς τους, αλλά απλώς αποφασίστηκε να επιτραπεί η επιχείρηση ρυμούλκησης.

Related posts

Μια νεαρή Γιαζίντι που απήχθη από το Ισλαμικό Κράτος πριν από 10 χρόνια απελευθερώθηκε από τη Γάζα

protothema.gr

Ιταλία: Συνελήφθησαν δύο δουλέμποροι με την κατηγορία ότι ευθύνονται για τον θάνατο δέκα μεταναστών

wp-needuser

Το ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που συνετρίβη στη Λετονία έφερε εκρηκτικά

protothema.gr

Η United Airlines δεν θα πετά στο Τελ Αβίβ τουλάχιστον έως τις 9 Μαΐου

wp-needuser

Κυρώσεις από Βρετανία κατά πλοίων που παραβιάζουν τους περιορισμούς στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

timesadmin

Κατά μιας δεύτερης θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάσσεται η Ουγγαρία

James Rollner