ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Πιθανά τα προβλήματα από δικαστικές εμπλοκές στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

-|- 

Την πιθανότητα να έχουμε καθυστερήσεις από δικαστικές εμπλοκές στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ.Νίκος Παπαθανάσης. 

Τοποθετούμενος σχετικά και την παρατήρηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με το σχετικά μικρό ποσό δαπανών προς την οικονομία από τα χρήματα που έχει εισπράξει η Ελλάδα από το ΤΑΑ που φτάνουν τα 14,9 δισ. ευρώ ο κ. Παπαθανάσης απέδωσε την παρατήρηση σε διοικητικά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με την υλοποίηση των έργων: “Προς το παρόν δεν έχουμε τέτοια προβλήματα” είπε, για να προσθέσει “δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην δικαιοσύνη. Το ότι δεν έχουμε τώρα προβλήματα τώρα δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε στο μέλλον” 

Εξηγώντας τη σημερινή κατάσταση, είπε ότι η Ελλάδα έχει εισπράξει 14,9 δισ. ευρώ από τα οποία 7,6 δις ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 7,3 δισ. σε δάνεια.

Από τις επιχορηγήσεις έχουν γίνει δαπάνες για την οικονομία 5,69 δις ευρώ ενώ μέσω του δανεικού σκέλους έχουν συμβασιοποιηθεί 286 δάνεια συνολικού ύψους 11,15 δις ευρώ από τα οποία 136 προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Από τα χρήματα αυτά τα 4,75 δισ. είναι δάνεια του ταμείου ανάκαμψης με επιτόκιο 0,3% δις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο δανεισμός μέσω του ταμείου ανάκαμψης ( δηλαδή τα δάνεια του ΤΑΑ την το απαιτούμενο 30% του τραπεζικού δανεισμού) διαμορφώνουν ένα μέσο δανεισμό με επιτόκιο 2,1% και ορίζοντα αποπληρωμής τα 14 χρόνια. 
 

Το αίτημα για την 4η δόση 

Παρόλα αυτά ο Παπαθανάσης άφησε να εννοηθεί ότι το αίτημα για την 4η δόση θα γίνει σε δύο υποδόσεις. Όπως είπε τις επόμενες μέρες θα γίνει το αίτημα για τα 2,3 δις ευρώ των δανείων και στη συνέχεια θα γίνει το αίτημα για τις επιχορηγήσεις των 2,6 δις 

Ο επικεφαλής της ειδικής διαχειριστικής αρχής κ. Ορέστης Καβαλάκης διευκρίνισε ότι από το 20 ορόσημα και στόχους της 4ης δόσης έχουμε εκπληρώσει τα 18 Αυτά που εκκρεμούν είναι να παρουσιάσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση 9700 εμπορικών κτηρίων. Το συγκεκριμένο ορόσημα καθυστερεί γιατί καθυστέρησε η προκήρυξη του Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι να παρουσιάσουμε τη σύμβαση για τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού – Ελαιώνα στην Αθήνα. 
 

Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω EIF 

Ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε και ένα νέο πρόγραμμα εγγυήσεων έως και 1,5 δις ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων που θα εισφέρει πόρους 400 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν πόροι 100 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει εγγυήσεις μέχρι και το 70% του κεφαλαίου του δανείου και θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
 
 

Related posts

Ανάστατη η βιομηχανία για τις υπερβολικές ρυθμιζόμενες χρεώσεις – Επιστολή στον Θ. Σκυλακάκη

timesadmin

Αύξηση 3,1% του τζίρου στην ελληνική βιομηχανία τον Φεβρουάριο

James Rollner

ΑΔΜΗΕ: Η αποθήκευση ενέργειας απαραίτητη προϋπόθεση για μια επιτυχημένη πράσινη μετάβαση

timesadmin

M. Ρήγας (Energean) στο EMGF: Όχι αλλά λόγια – Αποφάσεις στην ΕΕ για το φυσικό αέριο για να αποφευχθούν σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες

timesadmin

Οικονομική Ολυμπιάδα: Πώς μπορεί να ενισχυθεί η οικονομική παιδεία στην Ελλάδα

protothema.gr

Υψηλές πιέσεις από τις τιμές των υπηρεσιών στον πληθωρισμό

James Rollner