Ντ.-Ατζέμογλου-(Νόμπελ-Οικονομίας-2024):-Ποιοι-είναι-οι-κίνδυνοι-για-την-παγκόσμια-οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντ. Ατζέμογλου (Νόμπελ Οικονομίας 2024): Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Πολύ χαρούμενος για τη βράβευσή του με το Νόμπελ Οικονομίας δήλωσε ο φετινός νικητής Ντάρον Ατζέμογλου, ο οποίος μίλησε στο Ertnews, προσθέτοντας ότι νιώθει σοκ και δέος, “ήμουν πολύ χαρούμενος και είμαι πολύ χαρούμενος που συνέβη στην Αθήνα, μια πανέμορφη πόλη. Γράφω για την Αθήνα, τον τόπο γέννησης Δημοκρατίας οπότε είναι δίπλα σημαντικό όταν πρόκειται για ένα βραβείο που σχετίζεται με τους θεσμούς μου και τη δημοκρατία”.

Ο κ. Ατζέμογλου έγινε γνωστός για τη θεωρία που ανέπτυξε συνδέοντας την οικονομική ανάπτυξη με τη θεσμική επάρκεια ενός κράτους. Αυτές τις μέρες βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο 8ο συνέδριο βιωσιμότητας του Economist για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Κληθείς να απαντήσει στο Ertnews ποιο θεωρεί ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε: “Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα και το γεγονός ότι συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα είναι κάπως ιδιαίτερο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει πιο γρήγορα από ποτέ και αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανισότητες, η εργασία και το μέλλον της, η κλιματική αλλαγή και πάνω απ’ όλα η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι σε κρίση και η στήριξη σε αυτή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον βιομηχανικό κόσμο όπου κανένας δεν πίστευε ότι θα καταρρεύσει”.

Ο κ. Ατζέμογλου πρόσθεσε πως “χρειαζόμαστε τη δημοκρατία περισσότερο από ποτέ επειδή μόνον η δημοκρατία και ο δημοκρατικός λόγος μπορεί να κτίσουν συναίνεση σε αυτά τα σημαντικά προβλήματα. Δεν τα βλέπω μόνο ως κίνδυνο αλλά και ως ευκαιρίες. Μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη οικονομία αν χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με σωστό τρόπο, μπορούμε να ελαττώσουμε τις ανισότητες αντί να τις ενισχύουμε και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας αντί να καταστρέψουμε”.

Αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Ατζέμογλου σημείωσε: “Εγώ θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις και ναι πιστεύω ότι ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο. Η Κάμαλα Χάρις είναι μια καλή υποψηφιότητα σε πολλά επίπεδα και πιστεύω ότι αξίζει την ψήφο μας”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Ατζέμογλου θα μεταδοθεί την Πέμπτη το βράδυ στις 22.00 στον “Επίλογο” με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.

Related posts

Β. Κορκίδης: Το “ασανσέρ” του πληθωρισμού θα συνεχίσει να ανεβοκατεβαίνει

timesadmin

Το σχέδιο για τον εκμηδενισμό των εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων

timesadmin

Alpha Bank: Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2024 και οι προκλήσεις

protothema.gr

Μπόνους παραγωγικότητας και για τις ΔΕΚΟ του Υπερταμείου

protothema.gr

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση του τραπεζικού ανταγωνισμού – Ο 5ος πυλώνας

timesadmin

Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στο α’ τετράμηνο

timesadmin