Νίκος-Δένδιας-από-ΔΕΘ:-Κανένα-εξοπλιστικό-χωρίς-τη-συμμετοχή-ελληνικών-βιομηχανιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Δένδιας από ΔΕΘ: Κανένα εξοπλιστικό χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών βιομηχανιών

Την υποχρεωτική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων εξήγγειλε από την ΔΕΘ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, δίνοντας το πρόσταγμα για την βιομηχανική ανάταση της χώρας.

Αποστολή ΔΕΘ: Χρήστος Μαζανίτης

Στις 12.00 το μεσημέρι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εγκαινίασε το Περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην 88η ΔΕΘ, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου, του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλοθέου και εκπροσώπων φορέων.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Νίκος Δένδιας ξεδίπλωσε πολλές πτυχές του προγράμματος «Ατζέντα 2030», που ως στόχο έχει τη δημιουργία των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων από ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο κομμάτι της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας αλλά και την ενθάρρυνση μέσω του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) στην παραγωγή σύγχρονων, καινοτόμων ελληνικής σχεδίασης οπλικών συστημάτων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ασφάλειας και άμυνας που θα προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας, θα ενισχύει τη θέση μας στη διεθνή σκηνή, θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, στηριζόμενο σε έξι άξονες:

  • Αναδιοργάνωση της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Συνέχιση, επιτάχυνση, βελτιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων
  • Σύγχρονο μοντέλο θητείας και εφεδρείας
  • Μέριμνα για το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Προώθηση της αμυντικής διπλωματίας
  • Και έκτο, πολύ σημαντικό, ενίσχυση, εξυγίανση, αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας και ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας.

«Κυρίες και κύριοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, δεν μπορεί να ικανοποιεί την Πατρίδα μας το γεγονός ότι η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας, του αμυντικού μας οικοσυστήματος, στο ΑΕΠ ανέρχεται μόλις στο 0,6%-0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν η Πατρίδα δαπανά για την Άμυνα πάνω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αυτή η αναντιστοιχία μέσα στα χρόνια, σε μακρά σειρά ετών, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση που απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγικά κατευθυνόμενη προσέγγιση» ανέφερε ο υπουργός.

«Πρέπει, κυρίες και κύριοι, να σταματήσουμε να είμαστε μόνο πελάτες σε ξένα “ράφια” οπλικών συστημάτων», τόνισε στον χαιρετισμό του, δίνοντας σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλισμούς: «Έχουμε δαπανήσει από το 1974 μέχρι σήμερα εκατοντάδες δισεκατομμύρια. Από το ’74 μέχρι το 2010 η Πατρίδα, ο Έλληνας φορολογούμενος χάλασε πάνω από 254 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς, με πολύ ισχνό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτίσει δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα για το οποίο όπως αποκάλυψε ο υπουργός θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

«Κατέστησα υποχρεωτική την επένδυση ποσού δαπανών από τα εξοπλιστικά προγράμματα στην αμυντική ελληνική οικονομία, στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και έχω δώσει σχετικές πάγιες εντολές στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Κάθε εξοπλιστικό πρέπει να αναζητά Έλληνα υπεργολάβο και να μπορούμε να αυξήσουμε όσο μπορούμε, όσο είναι δυνατό σε κάθε περίπτωση το ποσοστό αυτής της υπεργολαβίας».

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΛΚΑΚ ανακοίνωσε ότι «Υλοποιεί ένα ειδικό σχέδιο, στρατηγικό σχέδιο προγραμμάτων και ανάπτυξης 166 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά συγκεκριμένους τομείς που έχουν προσδιορίσει τα Γενικά Επιτελεία».

Μάλιστα, έδωσε κι ένα παράδειγμα που θα αποτελέσει τη βάση και για τις μελλοντικές δράσεις. Το αντι-drone «Κένταυρος». Προϊόν συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Εξοπλίζει τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» που βρίσκεται και επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχει περάσει όλες τις δοκιμασίες και πέρασε και την ύψιστη δοκιμασία, τις πραγματικές συνθήκες μάχης.

Μίλησε και για τα θέματα προσωπικού αλλά και το ιστορικό χαμηλό εισόδου νέων στις Στρατιωτικές Σχολές: «Πρέπει να αλλάξουμε, να μεταρρυθμίσουμε και τις λαμπρές Ανώτατες Σχολές που έχουμε. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών, που ήδη μπορούν να παρέχουν πλέον με τον καινούριο νόμο που περάσαμε διδακτορικούς τίτλους, να δώσουν μία ευκαιρία μιας καριέρας σημαντικής σε νέους ανθρώπους. Έτσι θα διορθώσουμε αυτό που είδαμε στις τελευταίες πανελλήνιες εξετάσεις: Οι νέοι Έλληνες να μην θέλουν στην πλειοψηφία που πρέπει να ενταχθούν στις Στρατιωτικές Σχολές και να υπηρετήσουν την Πατρίδα, φορώντας την τιμημένη στολή του Έλληνα Αξιωματικού».

Καταλήγοντας, με αφορμή την Γερμανία που είναι τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ και την ναυπήγηση των γερμανικών υποβρυχίων από την Τουρκία βάσει παραχώρησης των σχεδίων που πρόσφατα εξήρε ο Ερντογάν από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι «οπλικά συστήματα που μεταβιβάζει μία χώρα του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται κατά συμμάχου χώρας. Πρέπει αυτή η απαγόρευση να είναι σαφώς προσδιορισμένη».

Related posts

Δένδιας: Κομβικό σημείο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της πατρίδας μας το Καστελόριζο

timesadmin

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Ολγκίν: Ύψιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα η επίλυση του Κυπριακού

protothema.gr

Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ζητούν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και «παύσεις» πυρός στη Γάζα

timesadmin

Νίκος Δένδιας: Στην πυραυλάκατο «Κρυσταλλίδης» στο λιμάνι της Μεγίστης

wp-needuser

Ζαχαριάδης: Λάθος οι αναφορές Κασσελάκη για τον Αλέξη Τσίπρα – Να ζητήσει συγγνώμη από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ

timesadmin

Νίκος Παππάς: Θα συνεχίσω να τους απαντάω όπως τους αξίζει, παράνομες οι δημοσιοποιήσεις προσωπικών συνομιλιών – Βίντεο

timesadmin