Thursday, October 2, 2025
spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Νέα στεγαστικά δάνεια πάνω από €2,2 δισ. το 2025 – Το 1/3 θα είναι “Σπίτι μου 2”

Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μετριοπαθή αύξηση σε χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων περίπου 20% από πέρυσι, προβλέπουν τώρα τραπεζικά στελέχη, έχοντας στοιχεία οκταμήνου και εικόνα εννεαμήνου της χρονιάς. Η εκτίμηση είναι ότι θα εκταμιευθούν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων με τη συμβολή και του προγράμματος “Σπίτι μου 2”, από το οποίο θα προέλθει περίπου το 1/3 των συνολικών νέων εκταμιεύσεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων έφθασαν συνολικά τα 1,8 δισ. ευρώ, μετά από άνοδο 38%, αλλά μετά από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, πωλήσεις, διαγραφές και αποπληρωμές η καθαρή πιστωτική επέκταση που καταγράφηκε στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ήταν 30% μικρότερη.

Η εικόνα αυτή δεν έχει αλλάξει ούτε φέτος, όπου οι διαγραφές και αποπληρωμές δεν αποτυπώνουν τις αυξημένες εκταμιεύσεις των τραπεζών και στη στεγαστική πίστη. Το “Σπίτι μου 2” με ευνοϊκά επιτόκια, συμβάλει στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων, αλλά δεν ξεπερνά τα άλλα στεγαστικά δάνεια εκτός προγράμματος των τραπεζών που δεν περιορίζονται από τους όρους του. 

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια και οικογένειες να αποκτήσουν δική τους πρώτη κατοικία με επιδοτούμενο επιτόκιο. Οι εγκρίσεις των αιτήσεων ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ από το καλοκαίρι. 

Την ίδια στιγμή οι συνολικές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων των τραπεζών έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ κι ο στόχος για διπλασιασμό τους είναι εφικτός μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον επαληθευτεί και φέτος η περιοδικότητα που θέλει το καλύτερο τρίμηνο στις δανειοδοτήσεις να είναι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Πάντως η αύξηση του μέσου ποσού για στεγαστικό δάνειο προς τα 120.000 ευρώ η οποία και πάλι υπολείπεται των απαιτήσεων για ακίνητα σημαντικής παλαιότητας, αποκαλύπτει τις δυσκολίες. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες σε συνεργασία και με πλατφόρμες προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια που προσομοιάζουν στο πρόγραμμα τα οποία έχουν συγκριτικά μεγαλύτερη ζήτηση καθώς απευθύνονται σε όλους με μικρότερους περιορισμούς και ευρύτερη στόχευση, χρηματοδοτώντας έως και το 90% της αγοράς κατοικίας με τα δάνεια αυτά. Προσελκύουν έτσι και όσους δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων ή επειδή δεν κατάφεραν να βρουν την κατάλληλη κατοικία.

Popular Articles