ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αποκλιμάκωση των τιμών στο ρεύμα – Κυρίαρχες οι ΑΠΕ στο μείγμα

-

Μπορεί στις αρχές της εβδομάδας η χονδρική τιμή του ρεύματος να παρουσίασε μικρή αύξηση ξεπερνώντας για δύο ημέρες τα 80 ευρώ/MWh, ωστόσο τις ημέρες που ακολούθησαν οι τιμές υποχώρησαν και για σήμερα προβλέπεται να πέσουν κάτω από τα 60 ευρώ/MWh. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς διαμορφώνεται για σήμερα στα 59,51 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 3,77% σε σχέση με χθες (61,84 ευρώ/MWh). Υπενθυμίζεται ότι χθες η τιμή σημείωσε σημαντική πτώση κατά 19,81%.

Η σημερινή χαμηλή τιμή οφείλεται πρωτίστως στο αυξημένο μερίδιο των - στο ενεργεικό μείγμα που φτάνει το 50,6%, με τις μονάδες αερίου να αντιπροσωπεύουν το 22,77% και τις εισαγωγές το 20,6% (μεγάλα υδροηλεκτρικά 3,23% και λιγνίτης 0,21%).

Παρά την άνοδο στις αρχές τις εβδομάδας, ο μέσος όρος του Φεβρουαρίου παραμένει κάτω από τα 75 ευρώ/MWh. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής στο μήνα που διανύουμε η μέση τιμή της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στα 74,83 ευρώ/MWh. Η συγκεκριμένη τιμή είναι χαμηλότερη σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το μέσο όρο του Ιανουαρίου που διαμορφώθηκε στα 83 ευρώ/MWh.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα της αγοράς τα τιμολόγια του Μαρτίου που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα είναι σημαντικά χαμηλότερα. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος των πράσινων τιμολογίων το Φεβρουάριο ήταν 13,3 λεπτά/KWh ενώ με βάση την τρέχουσα εικόνα της αγοράς χονδρικής, οι τιμές του Μαρτίου φαίνεται ότι θα κινηθούν κάτω από τα 10 λεπτά/KWh. 

Related posts

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 22 έως 26 Ιανουαρίου

timesadmin

Το 6,5% του πληθυσμού της Ελλάδας αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής το 2023

timesadmin

Το παράδοξο: Κάτω η ανεργία, πάνω οι επιδοτούμενοι άνεργοι

timesadmin

Οι τρεις δημογραφικοί δείκτες για τα όρια ηλικίας μετά το 2027

James Rollner

Απλήρωτοι φόροι 5 δισ. στο 10μηνο

timesadmin

Πρόεδρος ΠΟΞ: Οι αιτιάσεις περί “υπερτουρισμού” προσπαθούν να αποκρύψουν το πραγματικό πρόβλημα

timesadmin