Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις οφειλές των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν αλλά και τη χρηματοδότηση τους προκύπτουν από τη νέα έρευνα που διεξήγαγε η Pulse RC για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.
Και σε αυτή την έρευνα, άντρες στις μεσαίες (παραγωγικές) ηλικίες είναι η πλειονότητα των συμμετεχόντων. Περίπου το ένα τρίτο είναι γυναίκες και μόνο το 5% προέρχεται από νεαρές ηλικίες (17 – 29 ετών).
Ειδικότερα,
• Σχεδόν ένα στα έξι (17% από 23% τον Απρίλιο 2022) από τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που συμμετείχαν και απάντησαν, έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους. Από αυτούς, περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (43%) χρησιμοποίησαν τη ρύθμιση των 36/72 δόσεων για να τις τακτοποιήσουν – ένας στους πέντε (21%) απάντησε ότι ίσως την χρησιμοποιήσει.
• Σχεδόν οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (62%) δηλώνουν ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά (“Κάπως” έως “Πολύ”) η λειτουργία της επιχείρησής τους από το ενεργειακό κόστος το τελευταίο δωδεκάμηνο (σε σύγκριση με το προηγούμενο), ενώ ένας στους τέσσερις (24%) απάντησε ότι δεν έχει επηρεαστεί, ούτε θετικά – ούτε αρνητικά.
• Ένας στους τρεις (35%) συμμετέχοντες, δηλώνουν ότι έχει αυξηθεί (“Κάπως” έως “Πολύ”) ο τζίρος της επιχείρησής τους, το τελευταίο δωδεκάμηνο (σε σύγκριση με το προηγούμενο), ενώ τέσσερις στους δέκα (39%) απάντησε ότι έμεινε πάνω-κάτω ο ίδιος. Λιγότεροι από ένας στους πέντε (18%) συμμετέχοντες απάντησαν ότι μειώθηκε.
• Περισσότεροι από τους μισούς (54%) συμμετέχοντες αξιολογούν θετικά (“Σίγουρα” ή “Μάλλον”) τα μέτρα της κυβέρνησης για την αναβίωση των 120 δόσεων και τη νέα ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων – μόνο ένας στους τέσσερις (25%) απάντησε αρνητικά.
• Το 13% των μελών του Επιμελητηρίου που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι έχει απευθυνθεί σε τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο για χρηματοδότηση της επιχείρησής τους. Το διαδίκτυο και η ίδια η τράπεζα, ήταν οι κύριες πηγές (38%) ενημέρωσης για την χρηματοδότησή τους. Από όσους υπέβαλλαν πρόσφατα αίτημα δανειοδότησης, περίπου τέσσερις στους δέκα το έλαβαν (36%) και σχεδόν άλλοι τόσοι (38%) εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Η “έλλειψη εξασφαλίσεων” (37%) ήταν ο κύριος λόγος που είχε αρνητική κατάληξη το αίτημα χρηματοδότησης.
• Η “αύξηση της ενημέρωσης” συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό (37%), μεταξύ των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών που συμμετείχαν στην έρευνα, ως η πλευρά που πρέπει να βελτιωθεί όσον αφορά την πρόσβασή τους στα επιδοτούμενα προγράμματα χρηματοδότησης. Ακολουθούν η “μείωση της γραφειοκρατίας” (24%) και η “βελτίωση των απαιτήσεων” (21%).
Δείτε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας στη δεξιά στήλη “Σχετικά Αρχεία”