Με τη συμμετοχή 9 βραβευμένων σεφ από τη Γαλλία και 20 Ελλήνων και Γάλλων Σεφ που ζουν στην Ελλάδα πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γαστρονομία, την παράδοση και τις μαγειρικές απολαύσεις, γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους. Η σημασία της τέχνης του τραπεζιού για την κουλτούρα και την οικονομία των δύο χωρών είναι εξίσου ουσιώδης για τον τουρισμό, την ελκυστικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα.
Η επίσημη έναρξή της θα γίνει στη Βαρβάκειο Αγορά την Κυριακή 16 Μαρτίου με χαιρετισμό της πρέσβειρας της Γαλλίας, Laurence Auer, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ενώ η αυλαία πέφτει την Παρασκευή 21 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Γαλλικής Γαστρονομίας «Merci Chef» είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
~Πρεσβεία Γαλλίας – Πρόγραμμα Merci Chef
Laurence Auer: «Πρόκειται για μια συνεργασία χωρών και πολιτισμών»
«Δεν είναι μία γαλλογαλλική εκδήλωση, ούτε ένα εμπορικό γεγονός. Είναι μία συνεργασία μεταξύ δύο χωρών και πολιτισμών. Θα υπάρχουν εκδηλώσεις υπό γαστρονομικό πρίσμα το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνογαλλικής φιλίας. Φέτος, θα δούμε διάφορες καινοτομίες. Αφού ξεκινήσουμε με το καθιερωμένο κυριακάτικο brunch στο κέντρο της Αθήνας, θα πάμε στη Λαϊκή Αγορά στο πλαίσιο του Σymposio Festival για μία δυναμική εκκίνηση της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας. Πάντα προσπαθούμε να εντάξουμε ένα φιλανθρωπικού χαρακτήρα event, όπως αυτό στο Νοσοκομείο Μεταξά. Επίσης, μας ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι των ωκεανών και της αλιείας, γι’αυτό φέτος με την Ethic Ocean θα μιλήσουμε για τη βιώσιμη αλιεία. Επίσης, φέτος δε περιοριζόμαστε στην Αθήνα. Θα λάβουν χώρα και άλλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, τη Μυτιλήνη, το Ναύπλιο και τη Ρόδο, γιατί κάθε τόπος στην Ελλάδα έχει μεγάλο γαστρονομικό ενδιαφέρον», ανέφερε η Γαλλίδα Πρέσβειρα, Laurence Auer, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα στην Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Μαρτίου.
Μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, υπογράμμισε: «Ελλάδα και Γαλλία είναι δύο χώρες που βασίζονται κατά μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό και τα τελευταία χρόνια στον – όσο γίνεται – ποιοτικό τουρισμό. Με ενδιαφέρει δε να εστιάσουμε και σε έναν άλλο τομέα, σε μια άλλη πτυχή, αυτή της Γλώσσας. Προηγούμενες γενιές – εδώ στην Ελλάδα – είχαν πολύ στενή σχέση με τη Γαλλική Γλώσσα. Υπάρχει αυτή η ιστορική εγγύτητα μεταξύ των λαών που το εξηγεί αυτό, επομένως είναι και η ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας μέσα στο πρόγραμμα. Υπενθυμίζουμε δε, ότι το Merci Chef 2025 συμπίπτει με την Εβδομάδα Γαλλοφωνίας φέτος και θα υπάρξουν επισκέψεις Γερουσιαστών και μιας υπουργού. Επομένως και Γαλλοφωνία και Γαστρονομία, όλα με το βλέμμα στο μέλλον και όχι βλέποντας τα Γαλλικά μόνο ως μια λογοτεχνική γλώσσα που δεν έχει πια τόση μεγάλη πρακτική καθημερινή σημασία».
Merci Chef! Πλούσια Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας εντός και εκτός Αθήνας – Ολόκληρο το πρόγραμμα
Με μια ματιά στο πρόγραμμα του «Merci Chef! 2025» αναγνωρίζει κανείς την προσπάθεια των διοργανωτών να εμπλέξουν στη γιορτή ένα ευρύ φάσμα χωρών και ανθρώπων εξασφαλίζοντας μια πλατιά γκάμα εμπειριών γαστρονομίας και πολιτισμού. Από τις πιο σημαντικές, σίγουρα το στρογγυλό τραπέζι «Μαγειρική & διατήρηση των πόρων της θάλασσας» που φέρνει στο επίκεντρο του προβληματισμού τη βιώσιμη αλιεία με αξιόλογες συμμετοχές.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, γευσιγνωσία και οινογνωσία προϊόντων από κάθε περιοχή της Γαλλίας, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και γαστρονομικές βραδιές με στρείδια, μπουγιαμπέσα, ψάρια και μακαρόν που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Όλα υπό την καθοδήγηση του Σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann
«Φέτος το Merci Chef, μεγαλώνει. Έχουμε 25 εκδηλώσεις και 47 συνεργάτες. Κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις είναι γαστρονομικές, άλλες εκπαιδευτικές, ενώ θα παρέχονται και σεμινάρια για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και για επαγγελματίες. Σε όλες τις εκδηλώσεις δίνουμε βάση σε όλα τα γαλλικά προϊόντα, από τα πιο απλά στα πιο εκλεκτά», δήλωσε με τη σειρά του ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann.
Στέλιος Παρλιάρος – Ντίνα Νικολάου ενώνουν τις δυνάμεις τους
Ο Στέλιος Παρλιάρος μετρά πάνω από 40 χρόνια στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Σε ηλικία 23 χρονών άνοιξε το πρώτο δικό του ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Αθήνας, κι έκτοτε η πορεία του στον χώρο της ζαχαροπλαστικής συνεχίζει να είναι εντυπωσιακή. Ο Κωνσταντινουπολίτης pastry chef συμμετέχει στο «Merci Chef! 2025» και επικοινωνεί την λατρεία του για την γαλλική κουζίνα και φυσικά, την ζαχαροπλαστική.
«Η αγάπη μου για τη γαλλική ζαχαροπλαστική και αντίστοιχα του Jean-Marie Hoffmann για την ελληνική αποτυπώνεται σε ένα βιβλίο που έχουμε γράψει, το «Μαζί|Essemble». Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή την πρωτοβουλία που γίνεται για δεύτερη χρονιά, καθώς είμαι λάτρης της γαλλικής γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής- κάτι που έχω αποδείξει στην πορεία μου».
Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, οι δρόμοι του γνωστού ζαχαροπλάστη και του σεφ της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα συναντήθηκαν και από την πρώτη κιόλας γνωριμία τους ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Jean-Marie Hoffmann κατάλαβαν πόσο πολλά είναι αυτά που τους ενώνουν. Δυο άνθρωποι με το ίδιο πάθος γι’ αυτό που κάνουν, τον ίδιο ενθουσιασμό για τη ζωή, την ίδια ανάγκη να γεννούν νέες ιδέες.
Η βραβευμένη σεφ και συγγραφέας Ντίνα Νικολάου, ιδιοκτήτρια και ενός πολυβραβευμένου εστιατορίου στο Παρίσι, μοιράζει τις ημέρες και τους μήνες της, ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο, γράφοντας παράλληλα και τα βιβλία της. Αισθάνεται μεγάλη τιμή που συμμετέχει στο φετινό «Merci Chef 2025», εκεί όπου βλέπει άλλη μια δυνατή πρόκληση!
H σεφ Ντίνα Νικολάου είναι ήδη ενθουσιασμένη για την εβδομάδα που ξεκινά, λέγοντας πως θα είναι μια ευκαιρία να δει ο κόσμος πώς αντιλαμβάνονται την κουζίνα τα γυναικεία χέρια. «Δύο Ελληνίδες και δύο Γαλλίδες θα συμπράξουν και θα προτείνουν η καθεμία από ένα πιάτο και θα το δουλέψουμε όλες μαζί, όπως το αντιλαμβανόμαστε. Χαίρομαι πολύ για αυτή την ευκαιρία», δήλωσε από το βήμα η Ντίνα Νικολάου.
Το «ΔΕΙΠΝΟ 8 ΧΕΡΙΑ (Dîner à huit mains)» θα ετοιμαστεί από 4 γυναίκες Σεφ: τις Γαλλίδες Σεφ Eulalie RUS και Ophélie BARÈS, την Σεφ Κωνσταντίνα ΚΑΣΠΑΡΙΔΟΥ, και την Ελληνίδα Σεφ Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Οι 4 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού 6 σταδίων σε γνωστό εστιατόριο που παρουσιάζεται ανάμεσα στις προτάσεις του οδηγού Michelin.
Λίγο πριν το τέλος της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας, οι σεφ θα εξερευνήσουν τη σχέση Γαλλίας και Κρήτης, στις 20 Μαρτίου, μια σχέση που έχει περισσότερα κοινά απ’ όσα νομίζει κανείς σύμφωνα με τη Ντίνα Νικολάου: «Θα εκπλαγείτε με το πόσα κοινά στοιχεία έχουν ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι Γάλλοι και οι Κρήτες τη γαστρονομία, αλλά και την ίδια τη σχέση με τη φαγητό. Οι Γάλλοι πραγματικά αγαπούν την κρητική κουζίνα, κατί που το έχουμε δει εδώ και πολλά χρονιά, μια και πάντοτε μας ρωτάνε αν έχουμε λάδι και μέλι από την Κρήτη. Μάλιστα, έιχα γράψει ένα βιβλίο για την Κρήτη στη Γαλλία και έγινε best seller, και τότε κατάλαβα ότι υπάρχει μια μοιραία σχέση. Αυτήν ακριβώς θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε».
Ειδήσεις σήμερα:
Ο Μητσοτάκης βλέπει υπουργούς και βουλευτές ενόψει ανασχηματισμού, αλλά δεν ανοίγει τα χαρτιά τουΜυστήριο με τον θάνατο 24χρονης Μολδαβής στα Κατεχόμενα – Την είχαν κάνει σκλάβα του σεξ, καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσειςΒίντεο: Δραματική ήττα για τους Μπακς από τους Πέισερς με 4ποντο του Χαλιμπάρτον μπροστά στον Αντετοκούνμπο