Σε συνθήκες προοδευτικής απομόνωσης βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η αποχή της Νέας Αριστεράς από την τέταρτη ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή δεν υπήρξε ο μόνος πονοκέφαλος για την Κουμουνδούρου, στην προοπτική των προοδευτικών συνεργασιών.
Απεναντίας, η προσχώρηση της Ράνιας Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου είχε εκλεγεί με την σημαία της Κουμουνδούρου, ήρθε να αποτυπώσει την έλλειψη πολιτικής ζήτησης για την Κουμουνδούρου και μαζί τη διάθεση μεταγραφών από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη.
Η Κουμουνδούρου υποδέχθηκε με μια σχεδόν οργισμένη ανακοίνωση την προσχώρηση της Ράνιας Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «εξόχως προβληματική συμπεριφορά και παράδειγμα προς αποφυγήν», σηκώνοντας τους τόνους προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι κοινό μυστικό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έδωσαν χρόνο και χώρο στην προοπτική των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, το «διπλό χτύπημα» του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, έχει αλλάξει τα δεδομένα.
Οι δυο λόγοι
Αφενός, γιατί το ΠΑΣΟΚ προχώρησε μόνο του στο αίτημα για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και αφετέρου, γιατί η προσχώρηση της Ράνιας Θρασκιά εκτόξευσε τον κομματικό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χώρων, παρά το αρχικό κλίμα από πλευράς του ΠΑΣΟΚ ότι δεν ενδιαφέρεται να εντάξει πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις γραμμές του.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος προέταξε χθες τη στρατηγική του ισχυρού και αυτόνομου ΣΥΡΙΖΑ ως καταλύτη των προοδευτικών συμπράξεων μιλώντας στο Thessaloniki Summit, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Καραμέρο να ζητά εκλογές, ως απόρροια της πρότασης δυσπιστίας, την οποία αιτείται επίμονα η Κουμουνδούρου. «Προφανώς όταν ζητάμε να γίνει πρόταση δυσπιστίας προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη, εννοούμε ότι εφόσον χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα πέσει και θα έχουμε εκλογές. Φυσικά και πρέπει να πάμε σε εκλογές», ανέφερε ο κύριος Καραμέρος, στη λογική της έντασης της πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς την πλευρά της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, η προσχώρηση της Ράνιας Θρασκιά στο ΠΑΣΟΚ την απομακρύνει από το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο συνιστά ένα ακόμη «αγκάθι» στην προοπτική ανασύνταξης της Κουμουνδούρου, καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο αρκετοί πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς να διαφαίνεται προσώρας καμία πιθανότητα επιστροφής τους.
Οι διάσπαρτοι ανά τα κόμματα πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνιστούν το μεγαλύτερο εμπόδιο ανάκτησης ρόλου και θέσης αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Κουμουνδούρου, η οποία βλέπει να ναυαγεί και η προοπτική επιστροφής των βουλευτών της Νέας Αριστεράς, μετά την αποχή τους από την τέταρτη ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή.
Αν και στελέχη της Κουμουνδούρου σκοπεύουν να ξαναρίξουν γέφυρες μετά τα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου προς τους παλιούς συντρόφους τους της Νέας Αριστεράς, αφήνοντας λίγο χρόνο προς καταλλαγή των πνευμάτων, εντούτοις διαιρεμένοι εμφανίζονται μεταξύ τους οι πρωτοκλασάτοι της Πατησίων. Αρνητικοί στο ενδεχόμενοι σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίζονται ο Γραμματέας του κόμματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και τα περισσότερα στελέχη της «Ομπρέλας», όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ πιο κοντά στην προοπτική συνεργασίας με την Κουμουνδούρου φέρονται βουλευτές του κόμματος, όπως η ΄Εφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να ακολουθήσουν την οδό των συμπράξεων με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ορισμένα – και κυρίως κοινοβουλευτικά στελέχη- της Νέας Αριστεράς, με ορατό ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης του κόμματος, το οποίο δεν επιθυμεί στο σύνολό του την «παλινόρθωση» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των προηγούμενων ετών.
Ταυτόχρονα, στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν θα ήταν αρνητικά και σε μια ευρύτερη προοπτική συνεργασιών, η οποία δεν θα εξαιρούσε και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδίως προερχόμενα από την αριστερή του πτέρυγα.
Πρόβλημα και η Ζωή
Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου έχει να αντιμετωπίσει και τις χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις που έχουν σκορπίσει προβληματισμό, αλλά και τη δυναμική που εμφανίζει η Πλεύση Ελευθερίας υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία βρίσκεται όλες τις τελευταίες ημέρες στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, με αφορμή την κόντρα της που έχει ξεσπάσει με τη Λιάνα Κανέλλη και άλλα στελέχη του ΚΚΕ.
Για την Κουμουνδούρου, η δυναμική της κυρίας Κωνσταντοπούλου μπορεί να αποστερήσει ακροατήρια που είχαν ακουμπήσει στο παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως μια πιο ριζοσπαστική φωνή και στην συνέχεια πέρασαν σε άλλα κόμματα ή στην αποχή, οξύνοντας τον προβληματισμό για τα ευρήματα των επόμενων δημοσκοπήσεων, με δεδομένη τη δραστηριοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και στην υπόθεση των Τεμπών.
Επιπλέον, το γεγονός ότι τα ποσοστά του ΚΚΕ παραμένουν υψηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελεί ένα ακόμη πεδίο προβληματισμού για την Κουμουνδούρου, η οποία δεν φαίνεται να πιστώνεται την αίσθηση της μαχητικότητας ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πυκνώσει τις ανακοινώσεις του σε καταγγελτικό ύφος για ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που η Κουμουνδούρου επιχειρεί να αποδομήσει και την απήχηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη διεθνώς, αναφερόμενη στην απουσία του από τη διάσκεψη που οργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Ειδήσεις σήμερα:
Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά την εύρεση της σορού του Βασίλη Καλογήρου στον Τύρναβο
Προς αύξηση των αμυντικών δαπανών η Ευρώπη – Διαφωνεί με αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία η Ελλάδα
Καιρός: Έρχονται πολικές θερμοκρασίες και χιόνια – Η «ακτινογραφία» της ψυχρής εισβολής