AYTOKINHTO

Μόλις παρουσιάστηκε το Lucid Gravity: το premium ηλεκτρικό crossover που όλοι περίμεναν να δουν

Το πρώτο crossover της Lucid, το πολυαναμενόμενο Gravity μόλις παρουσιάστηκε, θα προσφέρει θέσεις για επτά ενήλικες, επιδόσεις σπορ αυτοκινήτου, αυτονομία 708 χιλιόμετρα και τιμή εκκίνησης περίπου 74.000 ευρώ, όταν το πολυτελές ηλεκτρικό κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Σίγουρα αυτήν την στιγμή κάποιοι στην Σαουδική Αραβία θα είναι πολύ χαρούμενοι. 

Τι ξέρουμε για το Gravity

Η Lucid παρουσίασε το crossover με τις τρεις σειρές καθισμάτων στην έκθεση αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι το πρώτο crossover της φίρμας. Υπάρχουν και άλλα highlights όπως η οριζόντια οθόνη 34 ιντσών και κυρίως η σχέση της με το τιμόνι. 

Lucid Gravity

“Βελτιστοποιήσαμε τη θέση και το σχήμα του τιμονιού σε σχέση με την οθόνη OLED 34 ιντσών, δήλωσε ο Derek Jenkins, ανώτερος αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Lucid, στο Automotive News. “Η οθόνη είναι τοποθετημένη ακριβώς κάτω από το οπτικό σας πεδίο, οπότε είναι βέλτιστη για την ορατότητα”.

Lucid Gravity

Η Lucid δήλωσε ότι το Gravity θα επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h  σε περίπου από 3,5 δευτερόλεπτα, ενώ προσφέρει ωφέλιμο φορτίο 680 κιλών και 2,7 τόνους ικανότητα ρυμούλκησης στην κορυφαία έκδοση. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Casa Grande της Αριζόνα.

Το crossover θα μπορούσε να φιλοξενήσει τέσσερις ενήλικες και τέσσερις σανίδες του σερφ με τη μερική αναδίπλωση της δεύτερης και της τρίτης σειράς, δήλωσε ο Jenkins.

Ένα πολύ σημαντικό μοντέλο

Το Gravity είναι ένα όχημα-κλειδί για τη Lucid, η οποία έχει λάβει “μετράει” πολύ στα μάτια ανταγωνιστών τόσο για την αυτονομία των μοντέλων όσο και τις επιδόσεις αλλά οι πωλήσεις του πρώτου της αυτοκινήτου, του Air, ήταν χαμηλές. Το νέο μοντέλο θα έχει μεγαλύτερη δυνητική αγορά από το Air, καθώς τα crossover είναι πολύ πιο δημοφιλή από τα sedan σε όλο τον πλανήτη. 

Lucid Gravity

Η εκτιμώμενη τιμή εκκίνησης των 74.000 ευρώ δεν περιλαμβάνει τα μεταφορικά και η Lucid δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την τιμολόγηση για τα υψηλότερα επίπεδα εξοπλισμού. Η βασική έκδοση του Air sedan, η πισωκίνητη έκδοση Pure, ξεκινά από 73.000 ευρώ (με τα μεταφορικά) και η κορυφαία έκδοση επιδόσεων Air Sapphire κοστίζει 230.000 ευρώ με τα μεταφορικά.

“Η αγορά φωνάζει για ένα προϊόν στην κατηγορία των SUV από εμάς και δουλεύουμε σκληρά εδώ και αρκετά χρόνια πάνω σε αυτό”, δήλωσε ο Jenkins στα κεντρικά γραφεία της Lucid στην Καλιφόρνια. “Θα έχει πραγματικά αυτή τη σπορτίφ, GT ατμόσφαιρα που έχει το Air με ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα και χώρο”.

Lucid Gravity

Η Lucid γενικά κάνει έξυπνα πράγματα. Π.χ. στο Gravity ο εμπρός χώρος αποσκευών (ηλεκτρικό γαρ) προαιρετικά μπορεί να μετατραπεί σε χώρο με καθίσματα για δύο άτομα. Ο Jenkins μίλησε για υπέροχα ηλιοβασιλέματα κλπ. κλπ.

Lucid Gravity

Η εξωτερική σχεδίαση του Gravity ενσωματώνει στοιχεία από το Air, όπως το στοιχείο φωτισμού εμπρός. Σύμφωνα με την φίρμα οι πόρτες έχουν μεγάλο άνοιγμα ενώ το πάτωμα του χώρου αποσκευών είναι χαμηλά για πιο εύκολη φόρτωση. Σίγουρα είναι πολύ εντυπωσιακό ότι πέτυχαν αεροδυναμικό συντελεστή 0,24 σε crossover αυτοκίνητο. To μήκος του φθάνει τα 5,03 μέτρα, το ύψος του 1,65 μέτρα και το πλάτος του 2 μέτρα.

“Ακριβώς όπως το Air, έπρεπε να διατηρήσουμε λογικές διαστάσεις για ευελιξία και αποδοτικότητα αλλά να διατηρήσουμε την πρακτικότητα στο εσωτερικό, ώστε να μην χρειάζεται ένα γιγαντιαίο όχημα”, τόνισε ο Jenkins.

Μοναδική πλατφόρμα

Ο Eric Bach, ανώτερος αντιπρόεδρος προϊόντων της Lucid, δήλωσε ότι το Gravity μοιράζεται τους στόχους του Air όσον αφορά τις επιδόσεις και την αξιοποίηση του χώρου, αλλά δεν είναι απλώς μια ψηλή έκδοση του sedan. Το Gravity διαθέτει μια μοναδική πλατφόρμα, μια ηλεκτρική μονάδα κίνησης νέας γενιάς και μια τροποποιημένη μπαταρία.

Το Gravity θα διαθέτει προαιρετική αερανάρτηση, ενώ το Air όχι, επιτρέποντας στο crossover να ρυθμίζει την απόστασή του από το έδαφος. Μια χαμηλότερη ρύθμιση είναι ιδανική για τον αυτοκινητόδρομο, ενώ μια υψηλότερη ρύθμιση είναι καλύτερη για ελαφριά εκτός δρόμου οδήγηση. Η αερανάρτηση μπορεί να ρυθμίζει αυτόματα το ύψος οδήγησης, δήλωσε ο Bach.

Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι η -δημοφιλής πια στα μεγάλα αυτοκίνητα- προαιρετική τετραδιεύθυνση

Lucid Gravity

Για την καμπίνα ο Jenkins είπε ότι την εμπνεύστηκαν από τα μοντέρνα έπιπλα στα μέσα του 20ού αιώνα, με στοιχεία από ξύλο και γυαλί. Το δέρμα είναι μια επιλογή, αν και η Lucid τονίζει επίσης τη βιωσιμότητα άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται σε όλο το crossover.

Το μυστικό είναι στην διαχείριση ενέργειας

Η Lucid δηλώνει ότι το “μυστικό” της είναι ότι το όχημα είναι τόσο καλό στην διαχείριση ενέργειας ώστε να χρειάζεται μικρότερες μπαταρίες από τον ανταγωνισμό. Πράγμα που σημαίνει ότι γλιτώνει και κόστος και βάρος χωρίς να χάνει -τουναντίον- σε αυτονομία. 

“Το Gravity θα μεταφέρει τους πελάτες μας πιο μακριά με μικρότερες μπαταρίες και επομένως χρησιμοποιώντας λιγότερη πολύτιμη ενέργεια”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Rawlinson. “Το μικρότερο, ελαφρύτερο και υψηλότερης τεχνολογίας πακέτο μπαταριών του σημαίνει λιγότερα πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά, λιγότερη ενέργεια για τη φόρτιση, λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται, λιγότερη πίεση στο δίκτυο”. Και προσθέτει -το λογικό- ότι το όχημα είναι πιο ελαφρύ άρα και πιο “ευεπίδεκτο” σε δυναμική οδήγηση. 

Με πληροφορίες από Automotive News Europe

Related posts

Η Lamborghini Huracan STJ κλείνει τον κύκλο του μοντέλου και θα κυκλοφορήσει μόνο σε 10 κομμάτια

James Rollner

Τώρα τα ετοιμοπάραδοτα VW με όφελος έως 7.000 ευρώ

wp-needuser

Το νέο σκάφος της Lexus είναι o ορισμός της πολυτέλειας

protothema.gr

Το Audi RS6 sedan επιστρέφει ως ηλεκτρικό

timesadmin

Αυτοί οι κινητήρες είναι συμβατοί με συνθετικά καύσιμα χωρίς τροποποιήσεις

timesadmin

Δεν βγαίνουν πια ρολόγια σαν του Michael Schumacher

protothema.gr