-|-
Οι τιμές της ενέργειας ήταν η βασική αιτία της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος αγαθών κατά περίπου 6 δισ. στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, αυξάνοντας ισόποσα και το ΑΕΠ λόγω της μείωσης του κόστους εισαγωγών.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, από την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προκύπτει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών για τον 10μήνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καταγράφει μείωση κατά περίπου 6,02 δισ. ευρώ, στα 23,7 δισ. ευρώ από 28,69 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022. Από το σύνολο της μείωσης, τα 4,9 δισ. ευρώ, αφορούν το μειωμένο κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει πλέον στα 35 ευρώ την θερμική MWH έναντι 74 εκατ. ευρώ που ήταν την ίδια εποχή του 2022. Αντίστοιχα, η τιμή του αργού πετρελαίου της ποικιλίας brent που χρησιμοποιεί και η Ελλάδα, έχει υποχωρήσει επίσης στα 74,5 δολάρια το βαρέλι, από 84,3 δολάρια που ήταν πέρσι την ίδια εποχή. Η διαφορά αυτή στις τιμές μειώνει και την εξαγωγή συναλλάγματος για τις εισαγωγές που καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες άρα σε σχέση με πέρσι φαίνεται να αυξάνει το ΑΕΠ.
Στο κέρδος των 4,9 δισ. ευρώ, περιλαμβάνεται και μια επιπλέον μείωση κατά 10% στις τιμές εισαγωγής λόγω της ανατίμησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία έχει φτάσει πλέον στο 1,11 προς 1, από 1 προς 1 που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το ευρώ είχε αρχίσει να ανακτά έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Στην περίπτωση αυτή, το κέρδος προκύπτει από το γεγονός ότι, ανεξάρτητα από το νόμισμα στο οποίο εκφράζεται η τιμή, οι εισαγωγές στα προϊόντα ενέργειας εκκαθαρίζονται με ρήτρα δολαρίου. Συνεπώς η ανατίμηση κατά περίπου 11% σε ένα χρόνο μειώνει ισόποσα και το κόστος εισαγωγής.
Σταθερά ανοδικός και ο τουρισμός
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του εμπορικού ισοζυγίου δηλαδή το σκέλος των υπηρεσιών, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφουν για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου αύξηση πλεονάσματος κατά 2,02 δισ. ευρώ στα 20,76 δισ. ευρώ, έναντι 18,65 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022.
Βασική αιτία είναι η καλή πορεία του τουρισμού. Συγκεκριμένα για το πλεόνασμα στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου κατέγραψε αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 17.57, δισ. ευρώ, φέτος, έναντι 15,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, διαμορφώθηκαν στα 19,61 δισ. ευρώ, από 17,1 δισ. ευρώ το 2022, ενώ αύξηση κατά 435,8 εκατ. ευρώ (27,1%) παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,04 δισ. ευρώ. Η άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 17%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 2,5%.
Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 65,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 84,6% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.