Η μοίρα της Ουκρανίας θα καθορίσει τη μοίρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ μετά το τελευταίο του Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Άμυνα) σήμερα στη Βρυξέλλες.
“Εάν ο Πούτιν μπορέσει να πετύχει στην Ουκρανία, θα πληρώσουμε όλοι ένα πολύ υψηλό τίμημα, πολύ πιο ακριβό από κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη που θα μπορούσαμε να παρέχουμε σήμερα”, προειδοποίησε στη συνέντευξη Τύπου. “Είναι σαφές ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έλαβε πρωτοφανείς αποφάσεις για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. “Μιλάμε για 45 δισ. ευρώ για παραδόσεις στρατιωτικών όπλων, εκπαιδευτικές αποστολές, βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης – μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από ρωσικά παγωμένα περιουσιακά στοιχεία”, ανέφερε.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι στη συνάντηση “είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε Επιστολές Πρόθεσης για ευκαιρίες συνεργασίας σε τέσσερις σημαντικούς τομείς: στην ενοποιημένη αεροπορική και πυραυλική Άμυνα, στα περιφερόμενα πυρομαχικά (loitering munitions), στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στο ευρωπαϊκό μαχητικό σκάφος”.
“Αυτές οι επιστολές προθέσεων έχουν υπογραφεί από σημαντικό αριθμό μελών προκειμένου να αναπτύξουν από κοινού αυτές τις ικανότητες. Θέλω να συγχαρώ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας για αυτήν την επιτυχία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την από κοινού οικοδόμηση στρατιωτικών δυνατοτήτων για τους ευρωπαϊκούς στρατούς”, σημείωσε.
Κοντά στον στόχο του 2%
Ανέφερε ακόμα ότι στη συζήτηση που έγινε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, εξετάστηκε και το επίπεδο των δαπανών των κρατών μελών:
“Είμαστε σχεδόν εκεί, όλοι μαζί, κράτη μέλη – κάποια περισσότερα από άλλα. Όλοι μαζί είμαστε περίπου στο 1,9% των στρατιωτικών δαπανών – αλλά, σύμφωνα με τη συζήτησή μας με τον Γενικό Γραμματέα, φαίνεται ότι αυτό το ποσοστό του 2% δεν θα είναι αρκετό.
Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αυτό το ορόσημο – αυτό το μυθικό ποσοστό του 2% – δεν θα είναι αρκετό. Πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη δράση. Όπως έχω πει πολλές φορές – πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα. Έχουμε δει μέσα από τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες.
Επιτρέψτε μου να πω σθεναρά αυτό το σύνθημα: οι Ευρωπαίοι πρέπει να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα, προκειμένου να αυξήσουν την αμυντική τους ικανότητα. Όχι μόνο για να στηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά για τη δική μας ασφάλεια”.
Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα βοηθούν τη Ρωσία
Επισήμανε παράλληλα ότι στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία λαμβάνει υποστήριξη από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και άλλους. “Πρόκειται για μια κλιμάκωση χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση για την αναζήτηση ειρήνης”, υπογράμμισε.
“Επαναλαμβάνω: χωρίς αυτή την υποστήριξη –της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Κίνας– η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμο στον ίδιο βαθμό”.
“Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αγαθών διπλής χρήσης και ευαίσθητων ειδών που συντηρούν τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας. Περίπου το 80% αυτών των αγαθών παρέχονται από την Κίνα”, τόνισε.
“Καταδικάζουμε κάθε αναφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων”
Ερωτηθείς για το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας ο Μπορέλ τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία απειλεί “με πυρηνική κλιμάκωση, κάτι που είναι εντελώς ανεύθυνο. Η Ρωσία έχει προσυπογράψει την αρχή ότι ‘ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και, επομένως, δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί’. Οποιαδήποτε αναφορά για πυρηνικό πόλεμο είναι ανευθυνότητα.”
“Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν το κάνει αυτό”, πρόσθεσε. “Δημιούργησε επίσης κρίσεις επισιτιστικής και ενεργειακής ασφάλειας. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί ότι μπορεί για να δημιουργήσει ανασφάλεια”, σημείωσε. “Καταδικάζουμε κάθε αναφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων”.