Μητροπολιτικό Κολλέγιο: «Σκιαγραφώντας τη νεανική παραβατικότητα» – Τι λένε οι ειδικοί για την αντιμετώπισή της
Μητροπολιτικό Κολλέγιο: «Σκιαγραφώντας τη νεανική παραβατικότητα» – Τι λένε οι ειδικοί για την αντιμετώπισή της
Ημερίδα της Σχολής Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου με αφορμή την έξαρση της παραβατικότητας ανηλίκων
Βασιλική Χρυσοστομίδου
Με αφορμή την έξαρση της νεανικής παραβατικότητας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με πρωτοβουλία της Σχολής Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2024.
Στην ημερίδα συζητήθηκαν οι αιτίες αλλά και οι παράγοντες του φαινομένου, η επιρροή του κοινωνικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, ο ρόλος της εκπαίδευσης, οι επιπτώσεις του στην κοινωνία καθώς και η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης και οι τρόποι άμβλυνσής του.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους οι Μαρίνα Οικονόμου – Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονική σύμβουλος στη Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Γιάννης Πανούσης – Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ και τέως Πρύτανης ΔΠΘ, Ιωάννης Ραχωβίτσας – Πρόεδρος Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης PADA και επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος – Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Ευτυχία Κατσιγαράκη – Εγκληματολόγος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Καθηγήτρια Σχολής Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και της ΣΑΕΚ ΑΚΜΗΣ, κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.
Δεν πρέπει να επιδιώκουμε τιμωρητικές προσεγγίσεις, αλλά υποστηρικτικές
Έχοντας κατά νου την ευαισθητοποίηση του κοινού, ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και της ΑΚΜΗΣ, σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη λόγω της εκτεταμένης, πλέον, παραβατικότητας, ειδικότερα μεταξύ των μαθητών Γυμνασίου. Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε κατά πόσον τελικά είναι όντως τα παιδιά το «μεγάλο πρόβλημα», ή εάν αυτό απορρέει και από άλλους παράγοντες, όπως η οικογένεια».
«Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό, και η έξαρσή του συνίσταται σε παράγοντες από διάφορους τομείς, όπως η ψυχιατρική, η οικογένεια και η κοινωνία», ανέφερε η κ. Μαρίνα Οικονόμου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονική σύμβουλος στη Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
«Η βία μαθαίνεται, αλλά την ίδια στιγμή μαθαίνεται και η επίγνωση εαυτού, η ενσυναίσθηση – γι’ αυτό και η εκπαίδευση των νέων στην αναγνώριση και κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων είναι σημαντική. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε τιμωρητικές προσεγγίσεις, αλλά υποστηρικτικές», πρόσθεσε. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία μεταξύ οικογένειας, σχολείου και κοινωνίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το τρίπτυχο «σεξ, περιπέτεια, χρήμα» που καθορίζει τη ζωή των νέων
Την ανάγκη να κατανοήσουμε τα αίτια πίσω από την αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, επισημαίνοντας ότι «οι αριθμοί και οι συλλήψεις, που από τις αρχές του έτους έχουν αγγίξει τις 9.000, δεν λένε τίποτα από μόνα τους», τόνισε ο κ. Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ και τ. Πρύτανης ΔΠΘ. Υπογραμμίζοντας τη ριζική αλλαγή στα οικογενειακά και κοινωνικά πρότυπα, καθώς και την ανατροπή των ρόλων εντός της οικογένειας, ανέφερε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία ενός αξιακού παρονομαστή, που σήμερα εντοπίζεται στο τρίπτυχο «σεξ, περιπέτεια, χρήμα» – ένα τρίπτυχο που καθορίζει τη ζωή των νέων και τείνει πλέον να αποτελέσει στοιχείο πολιτισμικό.
Τη θέση ότι η Πολιτεία οφείλει να εστιάσει στην προώθηση υγιών προτύπων για τους νέους και την ενημέρωσή τους σχετικά με την παραβατικότητα, εξέφρασε ο κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης PADA και επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ.
Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής απλοϊκών κατηγοριοποιήσεων σε «ταμπέλες» καθώς και της επανάληψης της προβολής σκηνών βίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της κατανόησης των αιτίων πίσω από την παραβατικότητα.
Στόχος να κατανοήσει το παιδί το βάρος των πράξεών του
Τέλος, τον κρίσιμο παιδαγωγικό ρόλο της δικαιοσύνης ανηλίκων ανέδειξε η Ευτυχία Κατσιγαράκη, Δρ. Εγκληματολογίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, και Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή CDNF – VAE (Πρόληψης της Βίας κατά των παιδιών), εστιάζοντας στην επανένταξη των ανήλικων δραστών μέσω αναμορφωτικών μέτρων αντί ποινών.
«Στόχος είναι το παιδί-δράστης να κατανοήσει τι έκανε στο θύμα και να βοηθηθεί στην επανένταξη», σημείωσε η κ. Κατσιγαράκη, επισημαίνοντας πως οι 9.000 συλλήψεις ανηλίκων αφορούν κυρίως ήπια παραβατική συμπεριφορά ενώ μόλις 3.500 εκδικάστηκαν ή είναι σε εξέλιξη. «Τα βαρέα αδικήματα, παρά την αύξησή τους, δεν είναι κυρίαρχα, γι’ αυτό και το ζήτημα των συλλήψεων θα πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά – και σίγουρα με τρόπο που δεν στιγματίζει τα παιδιά», πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα:Οι σφοδροί άνεμοι του τυφώνα Μίλτον «ξήλωσαν» τμήματα της στέγης θολωτού σταδίου στη Φλόριντα – Δείτε βίντεοΟ Τζορτζ Μπάλντοκ ήταν νεκρός επί τουλάχιστον 5 ώρες μέσα στην πισίνα – Θρήνος για τον θάνατο του 31χρονου ποδοσφαιριστήViral η φωτογραφία γαμπρού που κάθεται και δουλεύει στο λάπτοπ κατά τη δεξίωση του γάμου του – «Θλιβερό»
Βασιλική Χρυσοστομίδου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
-
Δείτε Επίσης