Ποιμενάρχης και καθοδηγητής, «πύρινος» στο δημόσιο βήμα και ταυτόχρονα αποτραβηγμένος από τα κοσμικά της πόλης, με αμετακίνητη άποψη και συντηρητική οπτική, αλλά και «καλός γείτονας» εντέλει με όσους κατά καιρούς διαφώνησε, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος απεβίωσε χθες, επισφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή για τη συμπρωτεύουσα. Το σκήνωμα του μακαριστού τέθηκε από χθες σε λαϊκό προσκύνημα στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου (15/3), προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Ταυτοτική μορφή της Θεσσαλονίκης για περισσότερες από δύο δεκαετίες, δεν διαδραμάτισε μόνο ρόλο πνευματικού ταγού, αλλά και κυρίως «θεματοφύλακα» της ορθόδοξης παράδοσης, υπερβαίνοντας τα εκκλησιαστικά όρια.
«Φωνή Κυρίου»
Γεννημένος στην Ηλεία, ο 91χρονος Μητροπολίτης Άνθιμος είχε κατανοήσει, ωστόσο, από τα πρώτα χρόνια του ιερατικού του βίου την πολλαπλασιαστική δύναμη του κηρύγματος και της αναπαραγωγής του, υπηρετώντας εξαρχής στα μέσα μετάδοσης της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Αν και υπηρετούσε έναν μόλις χρόνο ως διάκονος, η Ιερά Σύνοδος του ανέθεσε το 1965 την σύνταξη του φυλλαδίου «Φωνή Κυρίου», το οποίο διηύθυνε για έξι χρόνια, ενώ εργάστηκε και ως διορθωτής στα έντυπα της Αδελφότητος Θεολόγων «Ο Σωτήρ», για να χρηματίσει στην συνέχεια διευθυντής κηρύγματος στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η δυναμική παρουσία του, όμως, ξεπερνά κατά πολύ τα εκκλησιαστικά ειωθότα από το 2004 και εξής, οπότε ο Μητροπολίτης Άνθιμος διαδέχτηκε τον «φλογερό» ρήτορα και Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Παντελεήμονα τον Β΄ στην συμπρωτεύουσα, μετακινούμενος εκεί από την μητρόπολη της Αλεξανδρούπολης. «Μεταγραφή», η οποία δεν θεωρήθηκε ασύνδετη με την συμμαχία που φέρεται να είχε συνάψει ο Μητροπολίτης Άνθιμος στα ενδότερα της ελλαδικής Εκκλησίας εκείνη την περίοδο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Χριστόδουλο, με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο πάθος της δημόσιας έκφρασης για τα θρησκευτικά, τα πολιτικά και πολλά άλλα ζητήματα της επικαιρότητας. Μάλιστα, στα σχεδόν είκοσι χρόνια της διακονίας του στη Θεσσαλονίκη, ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν δίστασε να καυτηριάζει όσα εκείνος σταχυολογούσε ως «κακώς κείμενα» στην κεντρική πολιτική σκηνή κρίνοντας με βάση τις προσωπικές προσλαμβάνουσές του, ακόμη και αν αυτές προκαλούσαν αναταράξεις στην δημόσια σφαίρα και νέους διχασμούς στο σώμα της πόλης.
Εμψύχωση και φυλακή
Σταθεροί συνομιλητές του αποτέλεσαν, ωστόσο, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι τοπικοί, «γαλάζιοι» άρχοντες, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης αντίστοιχα, καθώς αμφότεροι δήμαρχος και νομάρχης Θεσσαλονίκης την εποχή εκείνη, πρωτοστατούσαν στο ονοματολογικό. Με τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τις συνέπειες από το εμπάργκο στην ΠΓΔΜ το 1994, αλλά και τις αλυτρωτικές προκλήσεις των γειτόνων, οι επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των δύο βαθμών συνέπλεαν -σε επίπεδο νομιμοποίησης- με τα καιρούς κηρύγματα του τοπικού Μητροπολίτη, ο οποίος εξέφραζε ανοιχτά άποψη για τα κοινά, με έμφαση στο ζήτημα της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Η «Αγία Τριάδα» του ελληνικού βορρά, όπως ήταν γνωστή, απηχούσε ως ένα βαθμό και εσωτερικούς ανταγωνισμούς για την «ιδιοκτησία» της πόλης, κυρίως όμως μια τάση να αναδειχθεί μια συντηρητική ατζέντα, επικεντρωμένη στα χρηστά ήθη, την ελληνική οικογένεια και την ελληνορθόδοξη παράδοση. Το βάθος της τριγωνικής αυτής σχέσης έφτασε μέχρι τις φυλακές Διαβατών, όπου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είχε επισκεφθεί το 2013 τον έγκλειστο τότε πρώην Δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, κρατούμενο για την υπόθεση της οικονομικής υπεξαίρεσης στο δήμο, προτρέποντάς τον να κάνει κουράγιο.
Η απειλή Μπουτάρη
Το modus operandi μεταξύ των τριών «αρχηγών» της πόλης ήρθε να διαταράξει η υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη για την Δημαρχία της Θεσσαλονίκης, η απήχηση της οποίας προκάλεσε την έντονη δημόσια αντίδραση του τότε Μητροπολίτη. Σε σημείο που ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου τον Οκτώβριο του 2010 ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης να αναφωνήσει δημόσια προς τον μετέπειτα δήμαρχο πως «όσο ζω εγώ εσύ δεν θα δεις δημαρχία», απηχώντας μια ιδιοκτησιακή αντίληψη της πόλης.
Παρότι η ευθεία ρήξη του υποψήφιου Δημάρχου με τον τότε Μητροπολίτη συσπείρωσε ένα νέο και προοδευτικό κοινό γύρω από την υποψηφιότητα Μπουτάρη κερδίζοντας εντέλει τον κεντρικό δήμο, η συμφιλίωσή τους δεν ήταν ακατόρθωτη, ακόμη και αν κανένας δεν νέρωσε το κρασί των απόψεών του. Για τον Γιάννη Μπουτάρη, πάντως, ο Μητροπολίτης Άνθιμος υπήρξε ένας «καλός γείτονας» στη διάρκεια της θητείας του, τηρώντας τις ανάλογες διακριτικές αποστάσεις από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, αλλά και από παλιότερες δηλώσεις του ίδιου, όταν, για παράδειγμα, είχε παρομοιάσει τον τοπικό επίσκοπο με… Μουτζαχεντίν.
Δεν ήταν, άλλωστε, ο φόβος της αλλοίωσης της τοπικής ταυτότητας που κρατούσε στις… επάλξεις τον Μητροπολίτη Άνθιμο, αλλά και ευρύτερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, όπως η μετανάστευση και τα δικαιώματα. «Μετανάστες πολυτελείας» είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν μετανάστες από την Κρήτη, που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας στην Αθήνα, όταν τους είδε στην τηλεόραση «καλοντυμένους» και «περιποιημένους», ενώ δεν δίστασε να σχολιάσει πως «έχουμε φθάσει στο σημείο να λέμε ΄μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε», στη θέα νέου νομοσχεδίου για την μετανάστευση το 2010, κάνοντας από τότε λόγο στα κηρύγματά του για «αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας».
Αποκορύφωμα, ωστόσο, των δημόσιων αντιδράσεών του πέρα από το ζήτημα του ονοματολογικού υπήρξε η κάθετη άρνησή του να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το Gay Pride, στο πλαίσιο της ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Αδιαφορώντας για την κριτική περί συντήρησης και… γραφικότητας, ο Μητροπολίτης Άνθιμος δεν αρκέστηκε στις καταγγελτικές δηλώσεις, αλλά συγκέντρωσε 20.000 υπογραφές κατά της διοργάνωσης το 2013, χαρακτηρίζοντας ως αδίκημα την «γυμνότητα» και ως «καρναβάλι» την όλη διοργάνωση. Στο πακέτο των σφοδρών -και ετήσεων- αντιδράσεών του απέναντι στο θεσμό, ο τοπικός επίσκοπος πραγματοποιούσε αγρυπνία, εξέδιδε «φλογερές» ανακοινώσεις και δεν δίσταζε να περιγράφει ως «δυσάρεστη, απαράδεκτη και αξιοκατάκριτη παρουσία των ομοφυλοφίλων» στη Θεσσαλονίκη.
Και αν η εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στο δημαρχιακό θώκο και το Gay Pride στην συμπρωτεύουσα αποτελούσαν «σημεία των καιρών» για τον Μητροπολίτη Άνθιμο, η ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα σε ρόλο Πρωθυπουργού το 2015 δηλώνοντας Αριστερός και άθεος, υπήρξε άλλη μια πρόκληση για τον ασίγαστο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. «Με τα γεγονότα της ζωής του, τη σύσταση της οικογένειάς του, δείχνει ότι ο ίδιος είναι μακριά από εκείνα τα οποία δέχεται και συμβουλεύει η Εκκλησία χωρίς να μπορεί και να τα επιβάλλει» είχε σχολιάσει για τον ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αποκαλύπτοντας πως είχε προσευχηθεί για τον Αλέξη Τσίπρα, μολονότι πίστευε ότι θα έχανε στις εκλογές του 2015. «Αν γίνουν σύντομα εκλογές, θα είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα» είχε προβλέψει ο Μητροπολίτης Άνθιμος, για να συνυπάρξει τα επόμενα χρόνια -κόντρα στις προβλέψεις του- αναγκαστικά με τον κ. Τσιπρα στην «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνηση της χώρας.
Ειδήσεις σήμερα:
Μετά τον σημερινό πρωινό καφέ τα τηλέφωνα για τον ανασχηματισμό – Ο νέος «τσάρος» και η μετακίνηση Βορίδη
Έξαλλη σύζυγος ταξιτζή στη Βραζιλία με 23χρονη – Της έβαλε ένα αστεράκι ως πελάτισσα επειδή την ενόχλησαν τα ρούχα της Influencer
Βίντεο: Οι Μπακς έριξαν 20αρα στους Λέικερς παρά τους 45 πόντους του Ντόντσιτς – Ο διάλογος του με τον Θανάση Αντετοκούνμπο