ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με το δεξί ο Απρίλιος στη χονδρική ρεύματος – Κυριαρχούν οι ΑΠΕ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αισθητά μειωμένες τιμές επικρατούν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης και της υψηλής παραγωγής των -. Έτσι ο μέσος όρος της τιμής διαμορφώνεται στα 53,78 ευρώ/MWh με τη χαμηλότερη τιμή να σημειώνεται την 1η Απριλίου στα 38,53 ευρώ/MWh και την υψηλότερη να καταγράφεται χθες στα 69,44 ευρώ/MWh. Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων ημερών του Απριλίου, στο ενεργειακό μείγμα της αγοράς κυριαρχούν οι - και είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η πράσινη παραγωγή πλησιάζει το 50%, οι τιμές είναι ακόμη πιο χαμηλές. 

Για σήμερα πάντως η τιμή της αγοράς διαμορφώνεται στα 61,73 ευρώ/MWh, με τις - να αντιπροσωπεύουν το 39,72% του μείγματος. Ακολουθούν οι μονάδες αερίου με 36,8%, οι εισαγωγές με 8,82%, οι λιγνίτες με 7,01% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3,76%. Η σημερινή τιμή κατατάσσει την ελληνική αγορά στην 23η θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης των αγορών ηλεκτρισμού, με την πιο ακριβή αγορά να είναι η Πολωνία και την πιο φθηνή να είναι η Πορτογαλία. 

Αλλά και για το σύνολο των πρώτων τεσσάρων ημερών του Απριλίου η κατάταξη της ελληνικής αγοράς παραμένει θετική καθώς είναι η 16η φθηνότερη αγορά. Πιο φθηνή αγορά είναι η Πορτογαλία και ακολουθούν Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Σουηδία. Αντίθετα, η πιο ακριβή αγορά είναι αυτή της Ιρλανδίας ενώ ακολουθούν Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα και Μεγάλη Βρετανία. 

Related posts

“Παράθυρο” αναβίωσης φορορυθμίσεων για όσους τις έχουν χάσει

James Rollner

Στο 2,5% αντί στόχου 2,1% το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024

protothema.gr

Στα 11 δισ. ευρώ η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια το πρώτο εξάμηνο του έτους

James Rollner

Δημόσιο χρέος: Στο 159,8% του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο 2024

protothema.gr

Κ. Χατζηδάκης: Στην Ελλάδα υπάρχει πλέον ένα περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις

timesadmin

DBRS: Στο 1,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος, στο 2,3% το 2025

wp-needuser