Το Κρεμλίνο είναι περισσότερο από απλά ικανοποιημένο την Τετάρτη, αφού το ταξίδι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μογγολία κύλησε χωρίς προβλήματα – παρά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκκρεμούσε εις βάρος του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το CNBC.
Η Μογγολία υποδέχθηκε τον Πούτιν με μεγάλες τιμές, και ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Μογγόλο ομόλογό του και μίλησε για τους εμπορικούς δεσμούς και τις διμερείς σχέσεις με μια χώρα που γνωρίζει ότι χρειάζεται τις επενδύσεις της.
Αλλά το πραγματικό μπόνους για το Κρεμλίνο; Ο ηγέτης του δεν συνελήφθη κατά την επίσκεψη στη χώρα.
Ως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), η Μογγολία είχε καθήκον να συλλάβει τον Πούτιν όταν προσγειώθηκε στο μογγολικό έδαφος το βράδυ της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2023 εκδόθηκε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου που σχετίζονται με την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίζει το ένταλμα του ΔΠΔ και, στην περίπτωση της επίσημης επίσκεψής του στο Ουλάν Μπατόρ, η Μογγολία επέλεξε να αγνοήσει τις υποχρεώσεις της για τη σύλληψη του Πούτιν – με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δύσκολη θέση με το δικαστήριο, την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, οι οποίοι επέκριναν έντονα την απόφαση αυτή.
Μετά την επιτυχία του ταξιδιού – κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ υπέγραψαν συμφωνίες σχετικά με την προμήθεια ενέργειας και προϊόντων πετρελαίου, την ανοικοδόμηση ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος – το Κρεμλίνο ανέφερε ότι θεσμοί όπως το ΔΠΔ δεν θα μπορέσουν να περιορίσουν τις σχέσεις της Ρωσίας με την “παγκόσμια πλειοψηφία”.
“Όλη αυτή η ιστορία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο… δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει περιορισμό στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ρωσίας με κράτη εταίρους που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Η παγκόσμια πλειοψηφία έχει μια πολύ ευρύτερη αντίληψη των προοπτικών της διεθνούς συνεργασίας από τις παρωπίδες του ΔΠΔ”, πρόσθεσε. Ο Πεσκόφ κατέληξε ότι υπάρχει “μεγάλο ενδιαφέρον για τη Ρωσία από την παγκόσμια πλειοψηφία. Και εμείς επίσης ενδιαφερόμαστε”.
Οι αναλυτές λένε ότι η οικονομικά ευάλωτη Μογγολία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σκληρή επιλογή μεταξύ των υποχρεώσεών της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΔΠΔ και της ανάγκης να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την ισχυρή γειτονική της Ρωσία, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Μογγολία βρίσκεται επίσης στη διαδρομή ενός σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της και γείτονές της, τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Ρωσία, η οποία έχει υποστεί βαρύτατες κυρώσεις από τη Δύση για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, αναζητά έναν τρόπο να υπονομεύσει τους παγκόσμιους – και τους δυτικούς – θεσμούς. Το ταξίδι στη Μογγολία ήταν ένας τρόπος για να το επιτύχει αυτό.
Η Έλενα Νταβλικάνοβα, συνεργάτρια του Center for European Policy Analysis, σχολίασε σε ανάλυση τη Δευτέρα ότι το γεγονός ότι η Μογγολία επέλεξε να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της με το ΔΠΔ “είναι η πιο σαφής απόδειξη της αδυναμίας της Δύσης απέναντι στο Κρεμλίνο”.
“Αυτό θα ενθουσιάσει τον Πούτιν, ο οποίος περιφρονεί πλήρως την πολιτική που βασίζεται σε κανόνες. Η προσέγγιση της Ρωσίας είναι να κερδίζει με κάθε μέσο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες. Η Δύση και οι θεσμοί που βοήθησε να οικοδομηθούν δεν έχουν ούτε κατά διάνοια την ίδια αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μογγολίας δήλωσε την Τρίτη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico ότι η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία την έφερε σε δύσκολη θέση όσον αφορά τη σχέση της με τη Μόσχα. “Η Μογγολία εισάγει το 95% των πετρελαιοειδών της και πάνω από το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, έχοντας υποστεί στο παρελθόν διακοπή για τεχνικούς λόγους. Ο εφοδιασμός αυτός είναι κρίσιμος για τη διασφάλιση της ύπαρξής μας και του λαού μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.