Μετά από το κοινό αίτημα από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταθέσει τελικά το ΠΑΣΟΚ τη δική του πρόταση, παρότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε προαναγγείλει την «αυτόνομη» κίνηση με το «επιχείρημα» ότι είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών.
Την Κυριακή που άρχισαν να αποκτούν ταχύτητα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Κουμουνδούρου και της Νέας Αριστεράς, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκινούσε διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη για το μεταναστευτικό, ενώ στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν στους συνομιλητές τους ότι η πρόταση για προανακριτική θα κατατεθεί στη Βουλή μάλλον την Τετάρτη, δηλαδή αύριο. Χθες το βράδυ πάντως, στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη απαντούσε στο ίδιο ερώτημα λέγοντας ότι η κατάθεση του πράσινου αιτήματος μπορεί να γίνει και απόψε το βράδυ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει πρώτα να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να εγκρίνει την πρόταση, στη συγγραφή της οποίας συνέβαλαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Χρήστος Κακλαμάνης, Κώστας Τσουκαλάς.
Στελέχη και βουλευτές του κόμματος θεωρούν αδικαιολόγητη την καθυστέρηση από τη στιγμή που η πρόταση ήταν έτοιμη από το Σαββατοκύριακο και τονίζουν ότι αν το κατηγορητήριο (που στοχεύει στους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη και παραπέμπει στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών περί ηθικής αυουργίας και συνέργειας σε απιστία) είναι ίδιο ή παρόμοιο με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει στην «κοινή κάθοδο» στη βουλή για το θέμα. Τα ίδια στελέχη έχουν αποφύγει να σχολιάσουν δημοσίως την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη- σημειώνουν ωστόσο ότι εν τέλει η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά θα συνυπογράφεται από περισσότερους βουλευτές (26+11) σε σχέση με του ΠΑΣΟΚ.
Το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ –που δεν έχει μέχρι αυτή την ώρα καταθέσει τη δική του πρόταση- απαντήσει θετικά και συνυπογράψει την πρόταση των δύο άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, αλλά δεν θεωρείται και πολύ πιθανό, από την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης είχε επιλέξει την «αυτονομία», στη λογική ότι έτσι θα έδειχνε ότι διαθέτει ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πεδίο της αντιπολίτευσης.
Μετά από το «παρών» στην τροπολογία για το μεταναστευτικό και ενώ ψήφισε ότι είναι αντισυνταγματική, η Χαριλάου Τρικούπη έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό και άλλα επικριτικά σχόλια για την επιλογή να προαναγγείλει αλλά να καθυστερήσει την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Για την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να κινηθεί προς τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι «σε αυτήν την κυβέρνηση, κανείς δεν ντρέπεται, κανείς δεν κοκκινίζει- έπεσαν οριστικά οι μάσκες και άρχισε να ξεδιπλώνεται το οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς έκανε επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι «ο κ. Μαρινάκης προανήγγειλε την καταψήφιση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν από τη δικογραφία, που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατεπειγόντως και με ρητή αναφορά στην ενδεχόμενη παραγραφή των ποινικών αδικημάτων». Ως δικαστής εξέδωσε- όπως δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς- μονολεκτικά και χωρίς αιτιολογία αθωωτική απόφαση. Και υπογραμμίζει με τη δήλωσή του ότι: «Παράλληλα, αναγγέλλει εξεταστική-πλυντήριο «ώστε να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες» από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998. Υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Ανερυθρίαστα του λένε πως όποιο στοιχείο και να έρθει στη δημοσιότητα, εκείνοι έχουν αποφασίσει να υπάρξει ομερτά και να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες με το αφήγημα της διαχρονικής πληγής.
Προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της και δεν εμπιστεύονται την ελληνική δικαιοσύνη. Αν πράγματι γνώριζαν το πρόβλημα, όπως έχουν ομολογήσει και είχαν διαγνώσει τις χρόνιες παθογένειες, γιατί έκαναν πλάτες στο πάρτι διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν στήσει οι κομματικοί φίλοι και κουμπάροι τους; Οι παράνομες πράξεις που λάμβαναν χώρα συστηματικά επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας είναι χρόνιες παθογένειες; Οι «φραπέδες» και οι «χασάπηδες» σε ποιον πολιτικό χώρο ανήκουν; Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός του «αποτύχαμε», αλλά και «του αδιαλείπτως συγκαλύπτουμε».