6.8 C
London
Tuesday, February 4, 2025

Μεταπνευμονοϊός (HMPV): H «παγίδα» των αντιβιοτικών και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Date:

Related stories

Συνεχίζεται η κόντρα για τα Τέμπη: Για εργαλειοποίηση της τραγωδίας κατηγορεί η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπολύουν από το Μέγαρο Μαξίμου στο φόντο της υπόθεσης της τραγωδίας των Τεμπών. «Αντί το ΠΑΣΟΚ να συνεχίζει να εργαλειοποιεί την τραγωδία των Τεμπών, επιτέλους ας απαντήσει στα ερωτήματα, χωρίς άλλα υποκριτικά μισόλογα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Συγκεκριμένα, καλούν το ΠΑΣΟΚ να απαντήσει γιατί δεν υπερψήφισε στη Βουλή τη συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού…

«Ουδέποτε η Βουλή απέκρυψε δικογραφίες για τα Τέμπη», λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης

Στοιχεία για τον χρόνο και τον τρόπο διαβίβασης στο κοινοβούλιο των δικογραφιών που σχετίζονται με την υπόθεση των Τεμπών παρέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τονίζοντας πως «η Βουλή ουδέποτε απέκρυψε στοιχεία ή κράτησε στο συρτάρι στοιχεία».  Σε ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Κακλαμάνης είπε πως η τοποθέτησή του δεν αποτελεί απάντηση σε…

Μεταπνευμονοϊός-(hmpv):-h-«παγίδα»-των-αντιβιοτικών-και-οι-κίνδυνοι-για-τη-δημόσια-υγεία

Η πρόσφατη επιδημία αναπνευστικών λοιμώξεων (hMPV) στην Κίνα προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επαγρύπνηση σε παρόμοια περιστατικά.

Μετά την λήξη της πανδημίας COVID-19, οι λοιμώξεις από αναπνευστικούς ιούς. όπως ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV) και η γρίπη, βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο τέτοιων εξάρσεων, πλήττοντας κυρίως ευάλωτες ομάδες όπως παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ.Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ειδικός παθολόγος – λοιμωξιολόγος, και Διευθύνοντας Σύμβουλος του ΕΟΔΥ, περι- την «παγίδα» της κατάχρησης των αντιβιοτικών και τους κινδύνους για την Δημόσια Υγεία.

Ο HMPV, ένας ιός της οικογένειας των Paramyxoviridae, καθώς και οι ιοί της γρίπης προκαλούν ήπιες έως και σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις με συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, κεφαλαλγία, μυαλγίες, μπούκωμα στη μύτη, πυρετό, βήχα ή και δύσπνοια.

Δείτε επίσης: Αντιβίωση: Πότε είναι απαραίτητη – Τι να προσέχουμε όταν παίρνουμε αντιβιοτικά

Αν και πρόκειται για ιούς στους οποίους η χρήση των αντιβιοτικών δεν φέρνει απολύτως κανένα αποτέλεσμα, εν τούτοις παρατηρείται συχνά αδικαιολόγητη χρήση αντιβιοτικών από τους ασθενείς και τους γιατρούς.

Η χρήση αντιβιοτικών σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων όχι μόνο δεν παρέχει θεραπευτικά οφέλη αλλά ενισχύει την ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων, καθιστώντας δυσκολότερη τη θεραπεία μελλοντικών λοιμώξεων. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, απαιτείται ευαισθητοποίηση του κοινού και συστηματική χρήση διαγνωστικών μεθόδων από τους γιατρούς, για τη διάκριση ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Δείτε επίσης: Μικροβιακή αντοχή: Αύξηση 70% στους θανάτους από λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά ως το 2050 [μελέτη]

Σε περίπτωση ανίχνευσης ενός ιού σε κάποιο κλινικό δείγμα, δεν έχει καμία θέση η συνταγογράφηση αντιβιοτικών αφού η χρήση τους δεν επιταχύνει την βελτίωση της νόσου, ούτε και προλαμβάνει βαρύτερες αναπνευστικές ή άλλες επιπλοκές.

Η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού κατά της γρίπης, η τήρηση μέτρων υγιεινής και η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών για την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών είναι βασικά μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας. Η διεθνής συνεργασία και η επένδυση στη δημόσια υγεία παραμένουν το κλειδί για την αντιμετώπιση τέτοιων προκλήσεων.

Δείτε επίσης: Αντιβιοτικά: Καμπανάκι από το ECDC – Τεράστια αύξηση στα ανθεκτικά μικρόβια στην Ελλάδα

Φωτογραφία iStock

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here