Η Berkshire Hathaway ανακοίνωσε το Σάββατο αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, που περιλάμβαναν μικρή πτώση στα λειτουργικά κέρδη ενώ απεύθυνε προειδοποίηση για τις αρνητικές επιπτώσεις από την άνοδο των δασμών.
Τα λειτουργικά κέρδη της Berkshire – που προέρχονται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών του επιχιερήσεων και των εταιρειών σιδηροδρόμων – μειώθηκαν κατά 4%, στα 11,16 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Η πτώση οφείλεται στη μείωση των ασφαλιστικών καλύψεων, ενώ οι σιδηρόδρομοι, η ενέργεια, η μεταποίηση, οι υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο είχαν υψηλότερα κέρδη σε σχέση με πέρσι.
Ο όμιλος με έδρα την Ομάχα εξέδωσε για άλλη μια φορά αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στους δασμούς του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις πιθανές επιπτώσεις στις διάφορες δραστηριότητές του.
“Ο ρυθμός των αλλαγών, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων από την ανάπτυξη διεθνών εμπορικών πολιτικών και την αύξηση των δασμών, επιταχύνθηκε κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2025”, ανέφερε η Berkshire στα αποτελέσματά της. “Παραμένει μεγάλη η αβεβαιότητα ως προς το τελικό αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων”.
“Είναι λογικά πιθανό να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις λειτουργικές μας δραστηριότητες, καθώς και στις επενδύσεις μας σε μετοχές, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τα μελλοντικά μας αποτελέσματα”, ανέφερε.
H Berkshire διαθέτει μετρητά ύψους 344,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της αν και έχουν μειωθεί λίγο σε σχέση με το επίπεδο των 347 δισεκατομμυρίων δολαρίων όπου είχαν βρεθεί στα τέλη Μαρτίου. Η Berkshire υπήρξε καθαρός πωλητής μετοχών για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο, πουλώντας μετοχές αξίας 4,5 δισ. δολαρίων τους πρώτους έξι μήνες του 2025.
Ο όμιλος επίσης δεν έχει αγοράσει καθόλου μετοχές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, ακόμη και όταν βρέθηκαν περισσότερο από 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά τους υψηλά.
Η Berkshire έγραψε ζημία 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το μερίδιό της στην Kraft Heinz, που εδώ και καιρό υποαποδίδει. Δύο στελέχη της Berkshire παραιτήθηκαν από το Δ.Σ. της Kraft Heinz τον Μάιο.
Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεσμάτων ήταν η πρώτη από τότε που ο 94χρονος Μπάφετ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στα τέλη του 2025. Ο Γκρεγκ Άμπελ, αντιπρόεδρος μη ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire, θα τον διαδεχτεί αναλαμβάνοντας καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ ο Μπάφετ θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Berkshire.
Πηγή: CNBC