Στη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων σε μισθωτούς που υπερβαίνουν τα 3.600 ευρώ το χρόνο, σε αύξηση της έκπτωσης φόρου στην εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος αλλά και στην καθιέρωση συγκεκριμένων ημερομηνιών για την υποβολή των δηλώσεων, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Τις αλλαγές αυτές αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Τρίτης ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου με θέμα “Αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας”. Ειδικότερα:
-Θεσπίζεται ανώτατο όριο για τα φιλοδωρήματα: κάτω από το συγκεκριμένο όριο δεν θα υπόκεινται σε κρατήσεις σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Θα προβλέπεται μάλιστα ρύθμιση για πρόστιμα σε εργοδότες επιχειρήσουν που θα επιχειρήσουν να “ωφεληθούν” μειώνοντας τον μισθό και αυξάνοντας τις πρόσθετες αμοιβές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό σε φιλοδώρημα για εργαζόμενους σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος θα απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές έως τα 3.600 ευρώ τον χρόνο ή έως τα 300 ευρώ/μήνα. Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ταυτόχρονα ότι το απαλλασσόμενο από κρατήσεις ποσό από τα φιλοδωρήματα, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μισθού.
Αν διαπιστωθεί μείωση μισθού του εργαζόμενου με παράλληλη αύξηση των πρόσθετων αποδοχών του, ο εργοδότης θα πληρώνει εισφορά ίση με το 22% της μείωσης των τακτικών αποδοχών.
-Αύξηση της έκπτωσης εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Σήμερα το ποσοστό ανέρχεται στο 3% και δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να κερδίσουν μία επιπλέον μονάδα έκπτωσης και να φθάσει στο 4%.
– Καθιέρωση χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης προκειμένου να μπει τέλος στις παρατάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου. Ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα τετράμηνο στη διάθεση τους για να τις αποστείλουν
-Το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται από ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.
-Περισσότερες προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 420.000 δηλώσεις, από τις 1,4 προσυμπληρωμένες, υποβλήθηκαν αυτόματα από την ΑΑΔΕ. Στόχος είναι το 2025 να αυξηθεί ο αριθμός των προσυμπληρωμένων για μισθωτούς και συνταξιούχους φθάνοντας περίπου στα 3 εκατομμύρια. Από το 2026 (για τα εισοδήματα του 2025) θα προστεθούν και οι δηλώσεις των επαγγελματιών καθώς στο τέλος του τρέχοντος έτους καταργούνται και οι αποκλίσεις στα έσοδα και τα έξοδα. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα θα είναι κλειδωμένες με ότι ανεβαίνει αυτόματα στα ηλεκτρονικά βιβλία.