Του Δημήτρη Γκάτσιου
Για την τακτική Σύνοδο Κορυφής της 27ης και 28ης Ιουνίου μεταφέρονται, τελικά, οι αποφάσεις των “27” ηγετών της Ένωσης για τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης των θεσμών. Λίγα λεπτά πριν δωδεκάτη βραδινή της Δευτέρας και μετά από ένα…μαραθώνιο εσωτερικών διαβουλεύσεων και συζητήσεων, μεταξύ των διαπραγματευτών των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο κτήριο Europa των Βρυξελλών προέκυψε…μαύρος καπνός, με την πολιτική συμφωνία να…ναυαγεί, παρά τις ελπίδες ή τα σήματα των προηγούμενων ωρών, που έκαναν λόγο για…πράσινο φως.
“Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο. Είναι συλλογικό καθήκον να υπάρχει συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι τον Ιούνιο πρέπει να λάβουμε δύο αποφάσεις: Μία για τον πολιτικό κύκλο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και από την άλλη πλευρά για τη στρατηγική ατζέντα”, ανέφερε, στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε κάθε περίπτωση και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις ότι τα τρία πρωταγωνιστικά πρόσωπα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για μία δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τα φαβορί. “Ελπίζουμε σε αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας”, είναι το σήμα που εκπέμπεται από την ελληνική πρωτεύουσα.
Τα…αναχώματα
Παρά το γεγονός ότι τα απογευματινά μηνύματα από τη βελγική πρωτεύουσα έφερναν σταδιακά όλο και πιο κοντά τη συμφωνία των “27” για τις κορυφαίες θέσεις ευθύνης των θεσμών, οι λεπτομέρειες φαίνεται τελικά εκ του αποτελέσματος ότι όρθωσαν αναχώματα, που μόνο διαδικαστική δεν καθιστούν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της 27ης και 28ης Ιουνίου. Στην τελική ευθεία των διαβουλεύσεων, στο κτήριο Europa προέκυψε διαφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, όσον αφορά στη χρονική διάρκεια της θητείας του Αντόνιο Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Σοσιαλιστές ζήτησαν δέσμευση για πενταετή θητεία του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, στοχεύοντας, ουσιαστικά, να…κλειδώσουν ότι με την παρέλευση των πρώτων 2,5 ετών, όταν και απαιτείται ανανέωση σύμφωνα με τις Συνθήκες, δε θα προταθεί έτερος υποψήφιος. Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διεκδίκησε, πέραν της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το ήμισυ της θητείας για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η σχετική πρόταση, μάλιστα, φέρεται να κατατέθηκε από τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. “Ως ξεκάθαρη νικητές των ευρωεκλογών, το ΕΛΚ θα πρέπει να ηγηθεί πολιτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το δίδυμο Μητσοτάκης-Τουσκ και οι διαπραγματεύσεις
Οι έξι διαπραγματευτές, οι κύριοι Μητσοτάκης-Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι κύριοι Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και οι κύριοι Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό του Renew, διαπραγματεύονταν για ώρες και αυτό ήταν η αφορμή, προκειμένου για την καθυστέρηση έναρξης της άτυπης Συνόδου Κορυφής. Νωρίτερα, μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του, είχε εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του όσον αφορά στην πολιτική συμφωνία για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης στην Ένωση. “Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται ως ο νικητής των εκλογών και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…Τα ζητήματα αφορούν και στις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ένωση στην επόμενη πενταετία και θεωρώ σημαντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί δια της νέας προέδρου, δίνει έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, της μετανάστευσης, της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο που η πράσινη μετάβαση δε θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε χρόνο παράλληλο, η συζήτηση για τα χαρτοφυλάκια της Κομισιόν έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα “δυνατό χαρτοφυλάκιο”. Σε συνομιλίες δημοσιογράφων με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη βελγική πρωτεύουσα, αυτό που μεταφέρθηκε είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής, είτε στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας, είτε στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης. Ωστόσο, το τοπίο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, το χαρτοφυλάκιο, όπως έχει αναφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα καθορίσει, σε ένα βαθμό, το πρόσωπο του επόμενου Έλληνα επιτρόπου.