Μανούσος Μανουσάκης: Η σειρά που κατάφερε να ξεπεράσει σε τηλεθέαση το Μουντιάλ της Γαλλίας
Media
«Τι πρέπει, τι δεν πρέπει, στιγμή δε σκέφτηκα, εγώ μέχρι θανάτου σε ερωτεύτηκα…». Ποιος δεν θυμάται αυτό το εμβληματικό τραγούδι του Χρήστου Νικολόπουλου, με την ερμηνεία του Δημήτρη Μπάση, που τη διετία 1997-1998 ήταν η απόλυτη επιτυχία;
Δεν υπήρχε τηλεόραση, ραδιόφωνο ή νυχτερινό κέντρο που να μη μεταδίδει αυτόν τον… λαϊκό ύμνο του πολυσυζητημένου απαγορευμένου έρωτα ανάμεσα στην Ερατώ και τον Αντώνη, στους θρυλικούς «Ψίθυρους Καρδιάς» του Μανούσου Μανουσάκη.
Ο Μανούσος Μανουσάκης, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, το βράδυ της Τετάρτης, δημιούργησε μια σειρά-ορόσημο στην ελληνική τηλεόραση. Οι «Ψίθυροι Καρδιάς», που προβλήθηκαν μέσα από το Mega Channel, κατέγραψαν ρεκόρ τηλεθέασης με ποσοστό 76,7%, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.500.000 τηλεθεατές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας, ούτε το Μουντιάλ της Γαλλίας το καλοκαίρι του 1998 δεν κατάφερε να φτάσει αυτά τα νούμερα.
Κάθε Δευτέρα βράδυ, οι δρόμοι άδειαζαν. Οι τηλεθεατές συντονίζονταν στις οθόνες τους για να παρακολουθήσουν την ιστορία της τσιγγάνας Ερατώς, που υποδυόταν η νεαρή και ανερχόμενη τότε Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, και του γοητευτικού αλλά αρραβωνιασμένου αρχιτέκτονα Αντώνη Μαυράκη, ρόλος που ανέδειξε τον Απόστολο Γκλέτσο. Ο συνδυασμός ενός μεγάλου, αδιέξοδου έρωτα με ανατροπές και έντονα κοινωνικά μηνύματα έκανε τη σειρά μοναδική.
Δίπλα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ξεχώρισε και μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών, όπως οι Γιάννης Βόγλης, Μελίνα Μποτέλη, Καίτη Παπανίκα και Αντώνης Αντωνίου. Η συμβολή τους αποδείχθηκε καθοριστική για την επιτυχία της σειράς.
Σε συνέντευξή του, ο Μανούσος Μανουσάκης είχε δηλώσει: «Οι Ψίθυροι Καρδιάς άφησαν ιστορία, γιατί ήταν η πρώτη σειρά που τόλμησε να καταγγείλει τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Οι Ρομά μας αγκάλιασαν, μας έμαθαν τα έθιμά τους και μας καθοδήγησαν».
Η σειρά γυρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στα Άνω Λιόσια, όπου η κοινότητα των Ρομά υποδέχτηκε θερμά την παραγωγή, αν και στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί. Όπως είχε πει ο ίδιος ο δημιουργός: «Στο θέμα των τσιγγάνων αισθάνομαι πάρα πολύ ότι βοήθησα και μου το μετέφεραν οι ίδιοι. Μου είπαν ότι πραγματικά η θέση τους άλλαξε, βάζοντας ένα μικρό λιθαράκι. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, αλλά όταν είδαν το πρώτο επεισόδιο… άνοιξαν όλες οι πόρτες».