Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δέχεται πιέσεις από ανώτερα μέλη της κυβέρνησής του και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει άμεσα την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος λόγω της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Ορισμένοι υπουργοί του έχουν απογοητευτεί από τη στάση του Στάρμερ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να υποστηρίξει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.
Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ, η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπάνα Μαχμούντ, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Χίλαρι Μπεν και η υπουργός Πολιτισμού Λίσα Νάντι κάλεσαν πρόσφατα τον Στάρμερ και τον υπουργό Εξωτερικών του, Ντέιβιντ Λάμι, να κινηθούν πιο γρήγορα στο θέμα, είπαν οι ίδιες πηγές.
Ο Μακρόν, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον Στάρμερ να αναγνωρίσει, από κοινού με τη Γαλλία, την Παλαιστίνη τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι το Παρίσι θα προχωρήσει σε αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας περαιτέρω την πίεση στον Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη ότι “η κρατική υπόσταση είναι το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού” και ότι η κατάπαυση του πυρός θα έβαζε το Ηνωμένο Βασίλειο “σε μια πορεία” προς την αναγνώριση, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα.
Οι δύο ηγέτες θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή για το θέμα, μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.
Οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα κατέρρευσαν την Πέμπτη, με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αποσύρουν τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί νέο πλήγμα στις συνομιλίες, ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ότι μια συμφωνία ήταν κοντά.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο χαρακτήρισε την απόφαση του Μακρόν ως “απερίσκεπτη” σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ένταση στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό έχει αναζωπυρωθεί από τις αναφορές για λιμό στη Γάζα, μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύναψη συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, η οποία είχε ως στόχο να αυξήσει τη ροή τροφίμων προς το κατεχόμενο έδαφος.
Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να κατηγορήσει τη Χαμάς, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τη συμφωνία.
“Κάνε περισσότερα”
Ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών έχουν προειδοποιήσει τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά ότι, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει τελικά να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, μπορεί να είναι πολύ αργά, δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής.
Σε μια ασυνήθιστη δημόσια παρέμβαση, ο Στρίτινγκ δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη ότι ελπίζει η αναγνώριση να γίνει “όσο υπάρχει ακόμα ένα κράτος της Παλαιστίνης για να αναγνωριστεί”.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν συμμετείχε στις εκκλήσεις για άμεση αναγνώριση παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης την επόμενη ημέρα, προτρέποντας την κυβέρνηση να “κάνει πολύ περισσότερα για να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση”.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Παρασκευή την κυβέρνηση να αναγνωρίσει αμέσως το κράτος της Παλαιστίνης και να “ενεργήσει πιο τολμηρά και γενναία” στις προετοιμασίες της με τους συμμάχους της για μια λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “δεν μπορεί να συνεχίσει να περιμένει την τέλεια στιγμή, διότι η εμπειρία δείχνει ότι δεν θα υπάρξει ποτέ η τέλεια στιγμή”.
Η Έμιλι Θόρνμπερι, πρόεδρος της επιτροπής και πρώην σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, ανέφερε σε δήλωσή της ότι υπάρχει “τεράστια απογοήτευση μεταξύ πολλών μελών του βρετανικού κοινού για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ενεργήσει ‘πολύ λίγο και πολύ αργά'”.