ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η Ευρώπη είναι θνησιγενής – Χρειάζεται κοινή αμυντική βιομηχανία – Η ΕΚΤ να “κοιτάξει” και την ανάπτυξη

Τον κώδωνα κινδύνου για το μέλλον της Ευρώπης έκρουσε ο Γάλλος πρόεδρος σε βαρυσήμαντη ομιλία του στη Σορβόννη ενόψει ευρωεκλογών. Μπροστά η γαλλική ακροδεξιά.

Εν μέσω δύο θερμών πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα ξεκινά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η θερμή φάση της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές ανάδειξης νέων ευρωβουλευτών τον ερχόμενο Ιοούνιο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι o φόβος για άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που αναμένεται να ανατρέψει και τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρωβουλή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν προσέφυγε στη δοκιμασμένη συνταγή για να περιγράψει το όραμά του για την Ευρώπη, από την aula της Σορβόννης. Στην ίδια θέση ήταν και πριν από 7 χρόνια, άφθαρτος πολιτικά, λίγους μόνο μήνες στο προεδρικό αξίωμα και την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Σήμερα στη θέση της βρίσκεται ο Όλαφ Σολτς και οι γερμανογαλλικές σχέσεις που θεωρούνται ατμομηχανή της ενωμένης Ευρώπης έχουν στραπατσαριστεί.

Κίνδυνος να μείνει η Ευρώπη πίσω

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μακρόν εγκαινίασε το πρωί τη θερμή φάση της προεκλογικής εκστρατείας στέλνοντας μηνύματα προς τους Γάλλους και Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη είναι “θνησιγενής” και σε “κατάσταση περικύκλωσης”. “Εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιλογές μας αλλά αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα διότι κατά την επόμενη δεκαετία, … υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποδυναμωθούμε ή ακόμη και να υποβιβαστούμε”, τόνισε απευθυνόμενος σε 500 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις των 26 άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, φοιτητές, ερευνητές και σύσσωμη την κυβέρνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια Ευρώπη “σε κατάσταση περικύκλωσης” απέναντι στις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις και εξέφρασε την άποψη ότι οι αξίες της ευρωπαϊκής “φιλελεύθερης δημοκρατίας” “επικρίνονται όλο και περισσότερο” και “αμφισβητούνται”. Κάνοντας ειδική αναφορά στις έννοιες “κυριαρχία και σύνορα” τόνισε: “Δεν υπάρχει κυριαρχία χωρίς την προστασία και την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων”.

“Ο κίνδυνος είναι η Ευρώπηνα μείνει πίσω και ήδη έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε αυτό παρά τις προσπάθειές μας”, προειδοποίησε ζητώντας μια “ισχυρή Ευρώπη” που απαιτεί σεβασμό, διασφαλίζει την ασφάλειά της και ανακτά “τη στρατηγική της αυτονομία”. Μέσα σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει οξυνθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανίαο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟαναφέροντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο η ΕΕ να αποκτήσει αντιπυραυλική ασπίδα. Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό κάποιων επιτυχιών του παρελθόντος, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι “παρά τον τωρινό άνευ προηγουμένου συνδυασμό κρίσεων, η Ευρώπη σπάνια έχει προχωρήσει τόσο πολύ σε δύο τουλάχιστον τομείς, την ενότητα και την κυριαρχία.

Να εστιάσει η ΕΚΤ και στην ανάπτυξη

Στον τομέα του εμπορίου ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την “αναθεώρηση” της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, “υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά μας” απέναντι στις κινεζικές και αμερικανικές εμπορικές πρακτικές. “Δεν μπορεί να λειτουργήσει αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο που σεβόμαστε τους κανόνες του εμπορίου όπως γράφτηκαν πριν από 15 χρόνια, αν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί δεν τους σέβονται πλέον επιδοτώντας κρίσιμους τομείς”, είπε χαρακτηριστικά. “Πρέπει να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός και να ευνοηθούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα με βάση τεχνολογίες στην ΕΕ. Τα ίδια πρότυπα και κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται και στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων για την προστασία των αγροτών”. Στον τομέα άμυνας ο Μακρόν ζήτησε μια ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική με κοινή αμυντική βιομηχανία και επιτάχυνση των εξοπλισμών που θα χρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική απειλή.  Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει ένα “νέο πρότυπο αξιόπιστης ασφάλειας και άμυνας”, πράγμα που σημαίνει συνεργασία στον πολιτικό τομέα, αλλά και στη στρατιωτική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η αντιμετώπιση τηςκλιματικής αλλαγής ή τηςτεχνητής νοημοσύνης ο Μακρόν επέμεινε στην ενίσχυση της έρευνας και των επενδύσεων .”Προκειμένου να κινητοποιηθούν περισσότερα χρήματα η ΕΕ πρέπει να αναληφθεί κοινό χρέος και να επιταχύνει τη σχεδιαζόμενη ένωση των κεφαλαιαγορών ώστε να επενδύονται περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια εντός της ΕΕ”.  Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει στο μέλλον να εστιάζει τη νομισματική της πολιτική μόνο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. “Η ΕΚΤ θα πρέπει τουλάχιστον να έχει επίσης θέσει ως στόχο την ανάπτυξη. Έξι εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National (Εθνικός Συναγερμός)υπό τον αρχηγό του τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά ενδέχεται να πετύχει τη μεγαλύτερη εκλογική του επιτυχία.  Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η λίστα της προεδρικής πλειοψηφίας συγκεντρώνει  ποσοστό 19%, αλλά διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της λίστας των Σοσιαλιστών (12%).

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται στο Ποκρόφσκ, όπου προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις

timesadmin

Ολοκληρώθηκε η παρουσία της Tesla στην IFA 2024

timesadmin

Παλαιστίνη: Φάταχ και Χαμάς συμφωνούν να σχηματιστεί “προσωρινή κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης”

timesadmin

ΜΜΕ ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου

timesadmin

ΗΠΑ: Τουλάχιστον ένα πρόσωπο συνελήφθη για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι

timesadmin

Πώς θα μπορούμε να εισέλθουμε στη Βρετανία ως πολίτες της ΕΕ από τον Απρίλιο του 2025 – Πόσο θα κοστίζει η ETA

protothema.gr