Τι έδειξε νέα μελέτη για τα αποτελέσματα της λήψης μίας πολυβιταμίνης την ημέρα σε ηλικίες από 60 ετών και άνω
Μία πολυβιταμίνη την ημέρα μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια μνήμης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω κατά περίπου δύο χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 18 Ιανουαρρίου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μελέτη από μία σειρά μελετών που αξιολογούν τα αποτελέσματα που επιφέρει σε γνωστικό επίπεδο η λήψη μίας πολυβιταμίνης την ημέρα σε μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενής. Και μία συστηματική ανασκόπηση ή μετα-ανάλυση των τριών μελετών που συνόδευε την τελευταία μελέτη ανέφερε ότι τα αποτελέσματά τους ήταν παρόμοια: η ομάδα που έπαιρνε πολυβιταμίνη ήταν δύο χρόνια νεότερη στη λειτουργία της μνήμης σε σύγκριση με την ομάδα που έπαιρνε εικονικό φάρμακο. Η μετα-ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους ερευνητές που πραγματοποίησαν τις τρεις μελέτες.
Κάθε μελέτη είχε «μη επικαλυπτόμενους» συμμετέχοντες και χρησιμοποιούσε διαφορετικές μεθόδους, δίνοντας ευρήματα που διέφεραν ελαφρώς. Συνολικά, όμως, καταδεικνύουν ότι η λήψη μιας πολυβιταμίνης καθημερινά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία.
Η γνωστική εξασθένηση είναι μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες των περισσότερων μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων, δήλωσε ο Chirag Vyas του τμήματος Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και βασικός συντάκτης της πιο πρόσφατης μελέτης. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα αποτελεί «μια ελκυστική και προσιτή προσέγγιση» για την επιβράδυνσή της, ανέφερε.
Μικρότερη απώλεια μνήμης
Οι μελέτες αποτελούν μέρος της Μελέτης Αποτελεσμάτων Συμπληρωμάτων και Πολυβιταμινών COSMOS, ενός ευρύτερου σώματος έρευνας που εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής.
Η τελευταία μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 573 άτομα, εντόπισε στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη μεταξύ εκείνων που έπαιρναν πολυβιταμίνες. Αλλά υπήρχε μικρότερο όφελος από ό,τι στην πρώτη μελέτη σε ό,τι αφορά εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η αντίστροφη μέτρηση ή η ονοματοδοσία ζώων ή λαχανικών, ανέφεε η JoAnn Manson, επικεφαλής του τμήματος προληπτικής ιατρικής του Brigham και συνεπικεφαλής της μελέτης COSMOS.
Η πρώτη μελέτη, η οποία εξέτασε τους συμμετέχοντες μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, έδειξε καθυστέρηση 1,8 ετών στην απώλεια μνήμης και τη γνωστική γήρανση, ενώ η δεύτερη μελέτη, η οποία περιελάμβανε αξιολογήσεις μέσω διαδικτύου, διαπίστωσε ότι η ομάδα της πολυβιταμίνης είχε κέρδος περίπου 3,1 χρόνια στην απώλεια μνήμης σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η τρίτη μελέτη έδειξε καθυστέρηση δύο ετών στην απώλεια μνήμης.
Η πρώτη μελέτη έδειξε ένα «σημαντικό» όφελος τόσο στη μνήμη όσο και στην εκτελεστική λειτουργία, ενώ η δεύτερη μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη μνήμη και όχι στην εκτελεστική λειτουργία, σύμφωνα με την Manson.
Πολλοί ασθενείς ανησυχούν ότι έχουν Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο Paul E. Schulz, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Νευρογνωστικών Διαταραχών στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston. Συχνά, ωστόσο, είναι η φυσιολογική γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με τη γήρανση, τονίζει.
«Η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει η ενδιαφέρουσα πιθανότητα κάποιος βαθμός φυσιολογικής γήρανσης να μπορεί να αποτραπεί με απλά συμπληρώματα βιταμινών».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συναγερμός για την ιλαρά στη Βρετανία
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα αλλάξει τη θεραπεία σε Αλτσχάιμερ, καρδιαγγειακά, παχυσαρκία και σχιζοφρένεια
Κέιτ Μίντλετον: Το μυστήριο με το πρόβλημα της υγείας της και τι μπορεί να συμβαίνει