spot_imgspot_img

Related Posts

Top 5 This Week

Μέτωπο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου: Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, λέει η Αίγυπτος

Μέτωπο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου: Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, λέει η Αίγυπτος

Μέτωπο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου: Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, λέει η Αίγυπτος

Το Κάιρο πήρε τη σκυτάλη των αντιδράσεων από τις Βρυξέλλες και το Τελ Αβίβ για την κύρωση του παράνομου μνημονίου από τη Βουλή της Λιβύης – Διαμηνύει στην Άγκυρα ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα που της κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο

Μέτωπο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου: Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, λέει η Αίγυπτος

Μετά την ΕΕ και το Ισραήλ και η Αίγυπτος αντέδρασε έντονα σήμερα για την κύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από την Βουλή της Λιβύης, διαμηνύοντας στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψει την οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου εκφράζει την κατηγορηματική απόρριψή της για την κύρωση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της «Κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj» και της Τουρκικής Δημοκρατίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά το Κάιρο και τονίζει με έμφαση ότι το εν λόγω μνημόνιο παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τονίζει μάλιστα ότι το Μνημόνιο συνιστά σαφή προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της και διαμηνύει στην Άγκυρα ότι η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμά της να προστατεύσει τα δικαιώματα που της κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίσει κάθε απόπειρα παραβίασής τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου εκφράζει την κατηγορηματική απόρριψή της για την κύρωση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, του Μνημονίου Κατανόησης που υπογράφηκε το 2019 μεταξύ της «Κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj» και της Τουρκικής Δημοκρατίας σχετικά με τον καθορισμό ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα. Επαναβεβαιώνει ότι το εν λόγω Μνημόνιο είναι απολύτως άκυρο, στερείται νομικής ισχύος και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Αίγυπτο, ενώ η κύρωσή του από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων δεν δημιουργεί οποιαδήποτε νομική συνέπεια για την Αίγυπτο.

Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου επισημαίνει επίσης ότι το εν λόγω Μνημόνιο Κατανόησης παραβιάζει τις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας και βασίζονται στις αρχές της δικαιοσύνης και της ευθυδικίας. Το Μνημόνιο συνιστά σαφή προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αιγύπτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της.

Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου υπενθυμίζει ότι είχε ήδη αντιταχθεί κατηγορηματικά στο εν λόγω Μνημόνιο Κατανόησης και επαναλαμβάνει την απόρριψή του, καθώς και κάθε ενέργειας ή πράξης οποιουδήποτε μέρους που βασίζεται σε αυτό. Στον βαθμό που το Μνημόνιο αυτό αντιβαίνει στα ανακηρυγμένα θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, η Αίγυπτος διατηρεί το δικαίωμά της να προστατεύσει τα δικαιώματα που της κατοχυρώνει το διεθνές δίκαιο και να αντιμετωπίσει κάθε απόπειρα παραβίασής τους».

Μέτωπο κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου: Θα αντιμετωπίσουμε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, λέει η Αίγυπτος

Η αντίδραση του Ισραήλ 

Νωρίτερα σήμερα και το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ ξεκαθάρισε τη θέση του, με ανακοίνωση στην πλατφόρμα Χ, απέναντι στην απόφαση της Λιβυκής Βουλής να επικυρώσει το Μνημόνιο Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

«Το Ισραήλ καταδικάζει έντονα την απόφαση της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων να επικυρώσει το Μνημόνιο Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η συμφωνία αυτή παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των στενών συμμάχων μας στην περιοχή», έγραψε φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά βλέπουμε την Τουρκία να ενεργεί με σκοπό την αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε κλείνοντας την ανάρτηση.

Israel strongly condemns the decision of the Libyan House of Representatives to ratify the Maritime Jurisdiction Memorandum between Turkey and Libya. This agreement infringes upon the sovereign rights of our close allies in the region. Regretfully, once again we see Turkey working to destabilise the east Mediterranean region.

— Israel Foreign Ministry (@IsraelMFA) October 21, 2026

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ Βαγγέλης Λιόλιος και τέσσερις διαιτητές  για στημένους αγώνες - Αναζητείται με ένταλμα στενός συνεργάτης του προέδρου της ΕΟΚ

Λαζαρίδης: Συγγνώμη, είπαμε μια κουβέντα παραπάνω - Γιαννακοπούλου: Να σε χαίρεται η Νέα Δημοκρατία

Οι οκτώ καταγγελίες που οδήγησαν στις συλλήψεις για την υπόθεση της ΕΟΚ, ελέγχονται 50 αγώνες για πιθανό στήσιμο

diaititis32-hor

43

kolonos-hor-2110

78

Νομική σύμβουλος ΚΑΕ Παναθηναϊκός μετά τις συλλήψεις για τους στημένους αγώνες: «Μας διαλύσατε ό,τι αγαπήσαμε, αλλά σήμερα είναι μία όμορφη μέρα»

65

kolonos-1021-hor

5

Γιαννακόπουλος μετά τη σύλληψη του Βαγγέλη Λιόλιου: «Θέλατε πόλεμο μαζί μου; Τα φιλάκια μου», δείτε βίντεο

120

Βρέθηκαν 820.000 ευρώ σε σπίτι διαιτητή που κατηγορείται για στημένους αγώνες στο μπάσκετ

135

27χρονοι σιαμαίοι πέθαναν από ανακοπή με λίγα λεπτά διαφορά – Η συγκλονιστική προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους

Μπορεί ο άνθρωπος να αντέξει τα G επιτάχυνσης του νέου Tesla;

Το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου φέρνει αισιοδοξία και θετικές εξελίξεις για αυτά τα ζώδια

 5 εκδρομές σε ελατοσκέπαστα χωριά κοντά στην Αθήνα

Female Founders Hub @ Hospitality: Νέα ώθηση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Το νέο Audi Q3 Sportback 0% επιτόκιο και 10 χρόνια εγγύηση

Αγόρασε εγκαταλελειμμένη εκκλησία για 40.000€ και την μετέτρεψε στο σπίτι των ονείρων της: «Έχει τρύπες στο μέγεθος ανθρώπου»

Μέσα σε πέντε χρόνια, δύτης τοποθέτησε 25.800 τσουβάλια τσιμέντου και έσωσε καθεδρικό ναό στην Αγγλία

Καρκίνος παγκρέατος: Νέα θεραπεία παρατείνει την επιβίωση – Διαθέσιμη σε ασθενείς στην Ελλάδα

Δείτε Επίσης

Popular Articles