Ποινή φυλάκισης δύο ετών και έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε σήμερα το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της απόπειρας παράνομης βίας και της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση αφορά στις καταγγελίες που είχε κάνει ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος για απειλές και πιέσεις που είχε δεχθεί από τον κατηγορούμενο κατά τη διάρκεια της έρευνάς του για τον τρόπο διαχείρισης της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες.
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Β. Ματθαιόπουλου (ο οποίος είχε κριθεί ένοχος και στη βασική δίκη για το Μάτι) προκάλεσε ικανοποίηση συγγενών θυμάτων, οι οποίο ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι και ο κατηγορούμενος, ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αποδέχθηκε με γραπτή του δήλωση, μια εκ των κατηγοριών (παράνομη βία) ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τον κ. Λιότσιο.
Στη δήλωσή του, την οποία προσκόμισε στη δίκη η υπεράσπισή του, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι αποδέχομαι την κατηγορία για απόπειρα παράνομης βίας και εκφράζω την ειλικρινή συγγνώμη μου για την ανωτέρω πράξη προς τον Δ. Λιότσιο και ενώπιον του δικαστηρίου». Ακόμη με τη δήλωσή του ο κ. Ματθαιόπουλος τόνισε πως δεν θα ήθελε η απουσία του από το δικαστήριο να εκληφθεί ως ασέβεια. «Κοιτάξτε το παιδί μου που κάηκε» είπε, αντιδρώντας, μητέρα θύματος την ώρα που οι δύο πλευρές ανέπτυσσαν τα νομικά τους επιχειρήματα για τη δήλωση κατηγορούμενου. «Δεν θέλω να λέει ψέματα, τα νομικά επιχειρήματα να μας πει ο ίδιος και όχι άλλος. Έχασα το παιδί μου 35 ετών», είπε η γυναίκα.
Της καταδικαστικής απόφασης είχε προηγηθεί η αγόρευση της εισαγγελέα της έδρας, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο. Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως ο Β. Ματθαιόπουλος ήταν υποχρεωμένος να μην παρεμβαίνει στο έργο των υφισταμένων του και πως προσπάθησε να αποτρέψει τον πραγματογνώμονα από το να αναφέρει στο πόρισμά του πράξεις και παραλείψεις συγκεκριμένων φορέων. Αντίθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος προσπάθησε να ζητήσει από το κ. Λιότσιο «να γράψει συγκεκριμένα πράγματα και να αναφερθεί σε γενικές συνθήκες που επικράτησαν για την πράξη της φωτιάς».
Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο ίδιος ο πραγματογνώμονας, ο οποίος επισήμανε πως από τη στιγμή που άρχισε να θέτει ερωτήματα προς το ΕΣΚΕ σχετικά με την πυρκαγιά συνάντησε «κάποιες αντιδράσεις». Χαρακτηριστικά ο κ. Λιότσος κατέθεσε: «Μου έλεγαν ότι δεν είχα δικαίωμα σύμφωνα με το διοριστήριο (σ.σ διορίστηκε ως πραγματογνώμονας από την εισαγγελία) να κάνω τέτοια ερωτήματα. Οι αντιδράσεις ήταν από τον Ματθαιόπουλο. Όταν τύγχανε να βρεθούμε μου έλεγε «τι μαλακίες ζητάς, θα μπλέξεις, πρόσεχε μην πάθεις κανένα κακό πως «άμα τα βάλω με το δασαρχείο θα μου ανοίξουν τον κ…».
Ακόμη ο μάρτυρας ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Ιούλιο του 2018 με τον Βασίλη Ματθαιόπουλο του ζητήθηκε-μεταξύ άλλων- να μην συντάξει την πραγματογνωμοσύνη σύμφωνα με πραγματικά γεγονότα αλλά να αποδώσει τα όσα έγιναν στην άναρχη δόμηση και να αναφέρει πως υπήρχε άφθονος χρόνος για την έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. «Συνέχισα την έρευνα μου. Όταν πήρα δεύτερο διοριστήριο έγινε πιο έντονη η διαδικασία της αντίδρασης είτε με χειρονομίες είτε λέγοντας μου «πρόσεξε τι θα γράψεις, θα πάθεις κακό, θα σε στείλουμε στη Σάμο ή στην Κω και πως στην πρώτη φωτιά δε θα μου σηκώνει εναέρια… συνεχώς υπήρχε ψυχολογική πίεση».
Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου ο μάρτυρας είπε πως δεν δέχθηκε «μόνο μπούλινγκ» αλλά «ευθέως απειλή.» Σε άλλο δε σημείο της κατάθεσής του ο πραγματογνώμονας ανέφερε: «….Έμαθε ότι ήρθε η μέρα να παραδώσω και με καλεί στο γραφείο του. Μείναμε μόνοι μας και άρχισε να με απειλεί, ”θα σε σκίσουμε”, ”η Δούρου, το δασαρχείο”, ότι ”έχει άνωθεν εντολή να τα πει αυτά, έτσι έλεγε”. Μετά πήρα τηλέφωνο τον κ. Ζαγοραίο (σ.σ. τότε προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών) και του είπα πως με κατηύθυνε Ματθαιόπουλος πως να συντάξω πραγματογνωμοσύνη. Μου απάντησε: ”θα κάνουμε το καθήκον μας”. Μου είχε πει: ”μην ανησυχείς και εγώ να μην είμαι εδώ, θα προστατευτείς”».
Ο κ. Λιότσος έκανε ακόμη λόγο για δολιοφθορά στη μηχανή του με την αντιπροσωπεία να τον ενημερώνει, όπως είπε, για ανθρώπινο παράγοντα που προκάλεσε τη λύση του παξιμαδιού της μηχανής. «Μου είπε ο δικηγόρος μου να βγω να το καταγγείλω δημόσια για να σταματήσει η διαδικασία. Μετά από λίγους μήνες κλάπηκε η μηχανή», τόνισε.
Πρόεδρος: Είχε συμφέρον προσωπικό ο κατηγορούμενος;
Μάρτυρας: Να μην πάει κατηγορούμενος για το Μάτι όπως πήγε!
Τέλος, στο δικαστήριο κατέθεσαν ακόμα δύο μάρτυρες αξιωματικοί της πυροσβεστικής στους οποίους ο πραγματογνώμονας είχε εκμυστηρευτεί τι του συνέβη καθώς και η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Μαριάννα Κακαουνάκη, που αποκάλυψε τις επίδικες συνομιλίες ανάμεσα σε παθόντα και κατηγορούμενο.
Ειδήσεις σήμερα:
Θεσσαλονίκη: «Σε ευχαριστώ που την κρατάς ζωντανή» – Η μητέρα της Εμμας συνάντησε τη γυναίκα που πήρε την καρδιά της κόρης της
Πανελλαδικές: Όλα τα «μυστικά» της βαθμολόγησης των γραπτών – Ποιες είναι οι οδηγίες στους καθηγητές
Ζορντάν Μπαρντελά: Ο 28χρονος εκλεκτός της Λεπέν – Το Politico τον παρουσιάζει ως… αρσενική Barbie