ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:45
Κάποια μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ένιωθαν ότι έχει φτάσει η ώρα για μείωση των επιτοκίων, ωστόσο η πλειοψηφία θέλει να περιμένει για περισσότερα στοιχεία προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη πώς ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, όπως εξήγησε η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
“Αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική ενίσχυε περαιτέρω την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο κατά τρόπο διαρκή, θα κρινόταν ενδεδειγμένο να μειωθεί το τρέχον επίπεδο περιορισμού της νομισματικής πολιτική”, ανέφερε η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνοντας το μήνυμα από την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.
“Τον Ιούνιο θα έχουμε καινούργια στοιχεία και νέες προβλέψεις”, πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ. “Τότε θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε όλα αυτά για να δούμε αν επιβεβαιώνουν την ελπίδα μας ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μας”.
Επισήμανε παράλληλα ότι “λίγα” μέλη του Δ.Σ. “είχαν επαρκή εμπιστοσύνη” με βάση τα στοιχεία μέχρι σήμερα. “Αλλά η πλειοψηφία ήθελε να περιμένει για περισσότερα στοιχεία”.
“Δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της πολιτικής”
Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πάντως ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. “Τα εισερχόμενα στοιχεία θα συνεχίσουν να μας οδηγούν και θα προχωρήσουμε βήμα – βήμα στις συνεδριάσεις μας”, ανέφερε και υπογράμμισε ότι “δεν θα δεσμευτούμε για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Δεν μπορώ να δεσμευτώ μέχρι να έχουμε όλα τα στοιχεία, μέχρι να αναλύσουμε όλα τα στοιχεία”.
Την ίδια στιγμή αναγνώρισε ότι τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που συμβάλουν σημαντικά στην αποπληθωριστική διαδικασία, ενώ η οικονομία παρέμεινε αδύναμη το α’ τρίμηνο. Προειδοποίησε πάντως ότι οι εγχώριες πιέσεις είναι ισχυρές και συντηρούν τον πληθωρισμός στις υπηρεσίες σε υψηλά επίπεδα.
Όπως επισήμανε ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε υψηλός τον Μάρτιο στο 4%, την ίδια στιγμή που ο γενικός δείκτης επιβράδυνε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στο 2,7% από 3,9%. Στα αγαθά ο πληθωρισμός υποχώρησε ξανά τον Μάρτιο, στο 1,1% από 1,6% τον Φεβρουάριο, ενώ στην ενέργεια διαμορφώθηκε στο -1,8% από -3,7% τον προηγούμενο μήνα.
Σε ερώτηση για το πώς θα επηρεαστεί η ΕΚΤ από την πορεία της νομισματικής πολιτικής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν χαράσσει την πολιτική της με βάση της κινήσεις άλλων κεντρικών τραπεζών.
“Δεν θα κάνω εικασίες για τη νομισματική πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών”, ανέφερε. Αλλά μπορώ να σας πω ότι Ευρώπη και ΗΠΑ είναι δύο διαφορετικά πράγματα, έχουν διαφορετική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική”.
Καθοδικοί οι κίνδυνοι στην οικονομία
Οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν καθοδικοί, ανέφερε και προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη αν ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής αποδεχθεί ισχυρότερος από το αναμενόμενο. Μια υποτονικότερη παγκόσμια οικονομία ή η περαιτέρω επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.
Σημείωσε επίσης τους γεωπολιτικούς κινδύνους με τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Στον αντίποδα, η ανάπτυξη θα μπορούσε να ενισχυθεί αν ο πληθωρισμός επιβραδύνει περισσότερο από το αναμενόμενο και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος οδηγήσει σε μεγαλύτερη από το αναμενόμενο ενίσχυση της κατανάλωσης ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτυχθεί με ισχυρότερο ρυθμό.
Για τον πληθωρισμό ανέφερε τέλος ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευμάτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις αν οι μισθοί αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο ή τα περιθώρια κέρδους αποδειχθούν πιο ανθεκτικά. Αντίθετα, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί χαμηλότερος τρων εκτιμήσεων αν η νομισματική πολιτική περιορίσει τη ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο ή αν το οικονομικό περιβάλλον εκτός της Ευρωζώνης επιδεινωθεί απροσδόκητα.
Δ. Στόλης