ΣΙΝΕΜΑ

Λίγο ακόμα σινεμά στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

Λίγο ακόμα σινεμά στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

Ο θερινός κινηματογράφος CineFIX στο μουσείο παρουσιάζει μια φεμινιστική προβολή.

ΕΜΣΤ © Tita Bonatsou

Για τη δεύτερη προβολή του προγράμματος θερινού κινηματογράφου CineFIX, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην ταράτσα του μουσείου, το ΕΜΣΤ παρουσιάζει την ήδη ιστορική ταινία της Lynn Hershman Leeson, “!Women Art Revolution – A Secret History” (2010, 83 λεπτά). Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, έργα τέχνης και σπάνιο αρχειακό κινηματογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, το “!Women Art Revolution” αναδεικνύει πώς το φεμινιστικό κίνημα στην τέχνη συνδύασε ελευθερία του λόγου και πολιτική, μεταμορφώνοντας ριζικά την τέχνη και τον πολιτισμό της εποχής μας.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, η Lynn Hershman Leeson έχει συλλέξει για την ταινία εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων με οραματίστριες καλλιτέχνιδες, ιστορικούς, επιμελήτριες και κριτικούς, όπως η Judy Chicago, οι Guerilla Girls, η Martha Rosler, η Nancy Spero, η Hannah Wilke, η Alannah Heiss, η Cornelia H. Butler και άλλες που διαμόρφωσαν τις πεποιθήσεις και τις αξίες του φεμινιστικού κινήματος στην τέχνη, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων στρατηγικές που δεν είχαν καταγραφεί στο παρελθόν για την πολιτικοποίηση των γυναικών καλλιτεχνών και την ενσωμάτωσή τους στο πεδίο της τέχνης.

Το “!Women Art Revolution” εξετάζει τη σχέση του φεμινιστικού κινήματος στην τέχνη με το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του 1960 και το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και εξηγεί πώς ιστορικά γεγονότα –όπως η έκθεση διαμαρτυρίας κατά της εισβολής στην Καμπότζη, στην οποία συμμετείχαν αποκλειστικά άντρες– πυροδότησαν την πρώτη από τις πολλές φεμινιστικές δράσεις κατά μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η ταινία περιγράφει λεπτομερώς τις σημαντικές εξελίξεις στη γυναικεία τέχνη της δεκαετίας του 1970, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων φεμινιστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων τέχνης, πολιτικών οργανώσεων και διαμαρτυριών, καθώς και εκθέσεων-ορόσημων, παραστάσεων και εγκαταστάσεων δημόσιας τέχνης που άλλαξαν ολόκληρη την κατεύθυνση της τέχνης και τις αντιλήψεις για το φύλο, τη φυλή, την τάξη και τη σεξουαλικότητα.

Η Carrie Brownstein συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική επένδυση της ταινίας. Οι Laurie Anderson, Janis Joplin, Sleater-Kinney, The Gossip, Erase Errata και Tribe 8 είναι μερικές από τις μουσικούς που συνέβαλαν στο soundtrack.

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Lynn Hershman Leeson (ΗΠΑ, 1941) έχει αναγνωριστεί διεθνώς για την πολυμεσική τέχνη της καθώς και τις ταινίες της που διερευνούν θέματα όπως η ταυτότητα, η επιτήρηση, οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας και η χρήση της τελευταίας ως εργαλείο ενδυνάμωσης ενάντια στη λογοκρισία και την πολιτική καταστολή. Για πάνω από έξι δεκαετίες, η πρακτική της διατρέχει ένα καλλιτεχνικό φάσμα που κινείται από την κινηματογράφηση ως τις συλλογικές πρωτοβουλίες τέχνης. Η Leeson είναι από τις πρωτοπόρους όχι μόνο της φεμινιστικής τέχνης αλλά και της τέχνης με νέα μέσα: από την παραγωγή ενός από τους πρώτους διαδραστικούς καλλιτεχνικούς δίσκους βίντεο και ενός διαδικτυακού αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος κωδικοποιεί το έργο της σε αλυσίδες DNA, η Leeson ήταν πάντα μπροστά από την εποχή της ενώ ταυτόχρονα έθετε τα θεμέλια για τις νεότερες γενιές καλλιτέχνιδων.

Τα βραβεία της περιλαμβάνουν το βραβείο Siggraph Lifetime Achievement Award, την υποτροφία του Ιδρύματος John Simon Guggenheim και τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Pratt. Τα έργα της έχουν εκτεθεί στα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς, όπως στο San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA), Σαν Φρανσίσκο, New Museum, Νέα Υόρκη, KW Institute for Contemporary Art, Βερολίνο, MoMA PS1, Νέα Υόρκη, και Deichtorhallen, Αμβούργο ενώ περιλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Whitney Museum of American Art, Νέα Υόρκη, και η Tate Modern, Λονδίνο.
 
Η ταινία θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Σε περίπτωση βροχής η προβολή θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες του μουσείου.

Είσοδος: €2 στο Ταμείο Έκδοσης Εισιτηρίων του ΕΜΣΤ και αγορές online.

Περισσότερες πληροφορίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

ΥΠΠΟ: Δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία επαναπατρίστηκαν από την Ελβετία

Related posts

Celeste Dalla Porta: Αφού τη διάλεξε ο Σορεντίνο, την αγαπάμε κι εμείς!

timesadmin

Στα σινεμά το βασισμένο σε αληθινά γεγονότα «Ραντεβού Μ’ Έναν Serial Killer» σε σκηνοθεσία Άννα Κέντρικ

timesadmin

«Η ταινία της χρονιάς»: Το Νο1 του Netflix εξέπληξε τους πάντες, αλλά σου είπαν ψέματα

timesadmin

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2024: Δέκα ταινίες που αξίζει να δείτε

timesadmin

Οι Ελευσίνιοι: Η ταινία του Φίλιππου Κουτσαφτή είναι η προσωπογραφία μιας περιοχής

timesadmin

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ πιστεύει πως τα φεστιβάλ θα σώσουν το σινεμά

timesadmin