Λίβανος:-Νέες-εκρήξεις-σε-συσκευές-της-Χεζμπολάχ-–-Τρεις-νεκροί-και-δεκάδες-τραυματίες
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Νέες εκρήξεις σε συσκευές της Χεζμπολάχ – Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:46

Συσκευές επικοινωνιών που χρησιμοποιεί η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου πυροδοτήθηκαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης σε όλη τη νότια χώρα και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού, δήλωσαν στο Reuters μια πηγή ασφαλείας και ένας μάρτυρας.

Πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι συσκευές επικοινωνιών που εξερράγησαν είναι φορητοί ασύρματοι, διαφορετικοί από τους βομβητές που εξερράγησαν την Τρίτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι φορητοί ασύρματοι αγοράστηκαν από τη Χεζμπολάχ πριν από πέντε μήνες, περίπου την ίδια περίοδο με τους βομβητές.

Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις που ακούστηκαν έγινε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για τους νεκρούς της προηγούμενης ημέρας, όταν χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιεί η οργάνωση πυροδοτήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις νέες εκρήξεις στο Λίβανο την Τετάρτη, δήλωσαν πηγές ασφαλείας στο Reuters, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου υπάρχουν τρεις νεκροί στην περιοχή Μπεκαά.

Κορυφαίος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο Hashem Safieddine, δήλωσε ότι η ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια “νέα φάση”, προσθέτοντας ότι “η τιμωρια έρχεται σίγουρα”.

Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ ανέφερε  την Τετάρτη ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον θέσεων του ισραηλινού πυροβολικού, στο πρώτο χτύπημα κατά του Ισραήλ από τότε που οι εκρήξεις βομβητών τραυμάτισαν χιλιάδες μέλη της στο Λίβανο και προκάλεσαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή κατασκοπευτική υπηρεσία Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία εξελιγμένων επιχειρήσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης, δήλωσαν στο Reuters μια ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή.

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 12 από το χθεσινό περιστατικό, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ. Από την επίθεση της Τρίτης τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί μαχητές της Χεζμπολάχ και ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό.

Μια ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής βομβητών διέψευσε ότι παρήγαγε τις συσκευές βομβητών που εξερράγησαν. Η Gold Apollo ανέφερε ότι οι συσκευές κατασκευάστηκαν με άδεια από την εταιρεία BAC, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη.

Η Χεζμπολάχ έχει ορκιστεί να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, ο στρατός του οποίου αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκρήξεις. Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε διασυνοριακές επιθέσεις από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σπρώχνει τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα ενός περιφερειακού πολέμου ενορχηστρώνοντας μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε πολλά μέτωπα.

“Η Χεζμπολάχ θέλει να αποφύγει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Εξακολουθεί να θέλει να τον αποφύγει. Αλλά δεδομένης της κλίμακας, του αντίκτυπου στις οικογένειες, στους αμάχους, θα υπάρξει πίεση για μια ισχυρότερη αντίδραση”, δήλωσε ο Mohanad Hage Ali του Carnegie Middle East Center.

Η Χεζμπολάχ, ο ισχυρότερος πληρεξούσιος του Ιράν στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Χαμάς στη Γάζα και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να περιμένει την απάντηση στη “σφαγή”  που άφησε μαχητές και άλλους αιμόφυρτους, νοσηλευόμενους ή νεκρούς.

Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η έκρηξη ήταν η “μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας” της ομάδας στην ιστορία της.

Το σχέδιο φαίνεται ότι προετοιμαζόταν για πολλούς μήνες, δήλωσαν διάφορες πηγές στο Reuters, έπειτα από μια σειρά δολοφονιών διοικητών και ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, για τις οποίες κατηγορείται το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Γκουτέρες: Σοβαρός κίνδυνος δραματικής κλιμάκωσης στο Λίβανο

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Τετάρτη ότι οι εκρήξεις βομβητών με στόχο την Χεζμπολάχ υποδηλώνουν “σοβαρό κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης στο Λίβανο και πρέπει να γίνει ό,τι είναι εφικτό για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση”.

“Προφανώς η λογική του να εκραγούν όλες αυτές οι συσκευές είναι να γίνει ως προληπτικό χτύπημα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

ΟΗΕ: Οι υπεύθυνοι της επίθεσης με τους βομβητές “θα πρέπει να λογοδοτήσουν”

Οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης με τους βομβητές εναντίον μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο χθες “θα πρέπει να λογοδοτήσουν”, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

“Η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”, υπογράμμισε ο Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί μια “ανεξάρτητη, σοβαρή και διαφανής έρευνα” σχετικά με τα γεγονότα, προκειμένου να βρεθούν οι εμπνευστές και οι αυτουργοί.

Οι εκρήξεις αυτών των συσκευών επικοινωνίας “που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους ανθρώπους προκαλούν σοκ και ο αντίκτυπός τους στους αμάχους είναι απαράδεκτος. Ο φόβος και ο τρόμος που προκαλούν είναι βαθιοί”, κατήγγειλε ο Τουρκ.

“Σε αυτήν την εξαιρετικά ασταθή περίοδο, καλώ όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση των τρεχουσών συρράξεων”, συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως “είναι η κατάλληλη ώρα οι ηγέτες να σπεύσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια”.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Νορβηγία: Η Βουλή έλαβε απειλή για βόμβα

wp-needuser

Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Eλεύθερος ο ιδρυτής του Wikileaks με αντάλλαγμα την ομολογία ενοχής

wp-needuser

Η Στόρμι Ντάνιελς κατέθεσε στη δίκη κατά του Ντόναλντ Τραμπ

James Rollner

Lufthansa: Παρατείνει την αναστολή χρήσης του ιρανικού και του ιρακινου εναέριου χώρου

protothema.gr

Ουκρανία: Ρωσικό χτύπημα σε πολυκατοικία στο Χάρκοβο – 28 τραυματίες

wp-needuser

Βρετανία: Παραιτήθηκαν δύο αντιπρόεδροι των Τόρις αψήφησαν την κυβερνησή γραμμή στο σ/ν για τους αιτούντες άσυλο

timesadmin