Λίβανος:-Η-κυβέρνηση-σχεδιάζει-να-κατασκευάσει-χωριά-με-προκάτ-κτίρια-για-τους-εκτοπισμένους
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει χωριά με προκάτ κτίρια για τους εκτοπισμένους

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να κατασκευάσει χωριά με προκατασκευασμένα κτίρια για τους εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, για πρώτη φορά σε μια χώρα που έχει ήδη γνωρίσει αρκετές συγκρούσεις.

Ο Λίβανος, βυθισμένος σε οικονομική κρίση από το 2019, δηλώνει ότι θα απευθύνει έκκληση σε χορηγούς, κυρίως Άραβες, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις αυτές, καθώς το θέμα της ανοικοδόμησης ήδη έχει τεθεί σε μια χώρα με οικονομία που έχει γονατίσει.

“Έχουμε έναν οδικό χάρτη με προτάσεις για κέντρα υποδοχής αποτελούμενα από προκατασκευασμένα κτίρια τα οποία θα εγκατασταθούν σε άκτιστα οικόπεδα που ανήκουν στο κράτος”, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νάσερ Γιασίν κατά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, της οποίας προεδρεύει.

Σε δύο περιοχές θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν αυτά τα χωριά, σε συνάρτηση με “την ασφάλεια, τις κοινωνικές συνθήκες, και με τις υποδομές”, πρόσθεσε, “σε συνεργασία με φίλες χώρες, κυρίως αραβικές, που έχουν δηλώσει πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν” το έργο αυτό.

Ο Γιασίν δεν ανέφερε ούτε τις πιθανές περιοχές, ούτε τον αριθμό των εκτοπισμένων που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν, ούτε το κόστος του έργου.

Εδώ και έναν χρόνο, το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το Ισραήλ ανταλλάσσουν διασυνοριακά πυρά, τα οποία μετατράπηκαν σε ανοιχτό πόλεμο στα τέλη Σεπτεμβρίου με πλέον καθημερινά πλήγματα και χερσαίες επιχειρήσεις από τον ισραηλινό στρατό.

Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο, εκ των οποίων σχεδόν 1.200 μετά την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων. Ακόμη, 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν και περισσότεροι από 400.000 άλλοι να καταφύγουν στη γειτονική Συρία.

Σχεδόν οι μισοί από τους εκτοπισμένους βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής στη Βηρυτό ή στο όρος Λίβανος (κεντροανατολικά). Από τα συνολικά χίλια κέντρα, τα 807 έχουν ήδη ανακοινώσει ότι έχουν καλύψει τη μέγιστη χωρητικότητα υποδοχής, σύμφωνα με τις αρχές.

Πολλές οικογένειες, κυρίως συριακές, σύμφωνα με τον υπουργό, κοιμούνται στους δρόμους της Βηρυτού λόγω έλλειψης καταφυγίων.

Πηγή: ---

Related posts

Κομισιόν: Δεύτερη θητεία για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

James Rollner

Washington Post: Σε ποια ενοίκια θα θέσει πλαφόν αύξησης 10% η κυβέρνηση Μπάιντεν

timesadmin

Κλειδώνει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο – Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

timesadmin

“Γιατί τόσο θάνατος”; Ο Πάπας καλεί σε ειρήνη

timesadmin

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους περιορισμούς στις θεωρήσεις (βίζες) για αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ-Κονγκ

protothema.gr

Cumhuriyet: Νέο αίτημα της Άγκυρας στις ΗΠΑ για την προμήθεια δύο μοιρών F-35

James Rollner