Λίβανος:-Η-ενίσχυση-γοήτρου-της-Χεζμπολάχ-αυξάνει-την-ένταση
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η ενίσχυση γοήτρου της Χεζμπολάχ αυξάνει την ένταση

Η Χεζμπολάχ σημείωσε χθες το πιο εντυπωσιακό της κτύπημα από την έναρξη του πολέμου, αιφνιδιάζοντας τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος μετρά τέσσερεις νεκρούς νεοσύλλεκτους καταδρομείς του επίλεκτου σώματος Γκολάνι και 67 τραυματίες, εκ των οποίων οι 58 νοσηλεύονται ακόμη. Παρότι το ιρανικής κατασκευής drone, τύπου Mirsad-1, είχε γίνει αρχικά αντιληπτό όταν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο, στη συνέχεια όμως “τύφλωσε” τα ραντάρ με αποτέλεσμα να μην ηχήσουν οι σειρήνες προτού εκραγεί στην σκεπή της τραπεζαρίας του πεδίου εκπαίδευσης, ακριβώς στις 7 το απόγευμα, τη στιγμή που δειπνούσαν μαζί όλοι οι νεοσύλλεκτοι.

Σαφής ένδειξη αμηχανίας των Ισραηλινών ήταν ότι χρειάστηκαν πέντε ώρες έωσότου ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, ανακοινώσει ότι τα θύματα και ο μεγαλύτερος αριθμός των τραυματιών ήταν στρατιώτες. Πέρα όμως από την τεχνολογική της επιτυχία, η Χεζμπολάχ απέδειξε ότι είναι σε θέση να συλλέγει λεπτομερείς πληροφορίες για την διακίνηση των ισραηλινών στρατευμάτων, δεδομένου ότι στο σημείο της επίθεσης, νοτίως της Χάιφας και στα περίχωρα της κωμόπολης Μπινιαμίνα, δεν υπάρχει χαρτογραφημένη μόνιμη στρατιωτική μονάδα.

Με σαφώς ανακτημένη αυτοπεποίθηση, η λιβανική σιϊτική οργάνωση με ανακοίνωσή της προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν “και άλλες παρόμοιες επιθέσεις” εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις επιχειρήσεις στον Λίβανο. Ήδη από το πρωί σημειώθηκαν δύο μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών κατά της Γαλιλαίας και της Χάιφας, δίνοντας τη σκυτάλη σε πυραυλικές επιθέσεις, ενεργοποιώντας τις σειρήνες μέχρι την παραλιακή πόλη Νετάνια του κεντρικού Ισραήλ, μόλις 27 χιλιόμετρα βορείως του Τελ Αβίβ.

ΗΠΑ προς Ισραήλ: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Η ξαφνική ενίσχυση του μαχητικού προφίλ της Χεζμπολάχ συμπίπτει χρονικά με την παράλληλη εντατικοποίηση της τακτικής “μια στο καρφί και μια στο πέταλο”, που δείχνει να εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος έναντι των Ισραηλινών, αρχής γενομένης από τους πρώτους κιόλας μήνες αυτού του πολέμου, που δεν λέει να σταματήσει.

Συγκεκριμένα, μία ώρα πριν την χθεσινή θεαματική επίθεση της Χεζμπολάχ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το ισραηλινό αίτημα για παραχώρηση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), που θεωρείται ως η πλέον αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει το Ιράν και οι (πέραν της Χεζμπολάχ) περιφερειακοί του σύμμαχοι. Από την άλλη, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις με σημερινή της ανάρτηση στην πλατφόρμα X (πρώην twitter) απαιτεί από το Ισραήλ να πάψει να εμποδίζει την απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι η ισραηλινή πλευρά αρνείται να συμμορφωθεί στις επίμονες αμερικανικές συστάσεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Διαψεύδει τις ΗΠΑ το Ισραήλ

Η ισραηλινή δυσαρέσκεια, ιδίως μετά την χθεσινή αιφνιδιαστική επίθεση της Χεζμπολάχ, δεν κρύβεται εύκολα. Μία ώρα αφότου τα τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν τον μεγάλο αριθμό τραυματιών στο πεδίο εκπαίδευσης της Μπινιαμίνα, κύκλοι του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Ιερουσαλήμ διέψευδαν με έντονο ύφος δημοσιογραφικές διαρροές που κυκλοφόρησαν νωρίτερα την ίδια μέρα, φέροντας τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου να υπακούει στην αυστηρή σύσταση του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν “να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί στην Βηρυτό” – μια υπόδειξη που διέρρευσε πως ειπώθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία την περασμένη Τετάρτη (9/10).

Αντιθέτως, καλά πληροφορημένες ισραηλινές κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν “όχι μόνο σε όλο τον Λίβανο, αλλά και στην Βηρυτό”. Ενώ άξιο απορίας παραμένει εάν η διακοπή των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Βηρυτό από την περασμένη Πέμπτη (10/10) αποτέλεσε απλή διαβολική σύμπτωση.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Ρωσία: Τέσσερις νεκροί από ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ

James Rollner

Τουρκία: Ετοιμάζεται νόμος για τους “πράκτορες επιρροής”

protothema.gr

Η Σαουδική Αραβία θα πουλήσει το 0,64% της Aramco

timesadmin

Όμηροι στη Γάζα: Η πίεση στον Νετανιάχου εντείνεται – Αποδοκιμασία από Μπάιντεν

protothema.gr

Κίνα: Προειδοποίηση για ισχυρό κύμα ζέστης εξέδωσαν οι αρχές

protothema.gr

Η Koμισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να εξοικονομούν φυσικό αέριο

timesadmin