ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Οι πέντε άξονες της στρατηγικής μας για τις τράπεζες

Της Βάσως Αγγελέτου

Τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής ως προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρουσίασε, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα.

Η προσπάθεια του ΥΠΕΘΟ, όπως διαμήνυσε, θα κινηθεί σε πέντε βασικούς άξονες με τριπλή στόχευση – την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό κλάδο, τον περιορισμό της χρήσης μετρητών και τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών:

1. Χορήγηση δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα: Προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο, ώστε να επιτευχθούν καλύτεροι όροι δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναμένεται να διευρυνθεί το πλαίσιο αδειοδότησης. Εκτός από τις κατηγορίες δανείων που έχουν προβλεφθεί, εξετάζεται περαιτέρω διεύρυνση για πρόσθετες κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά δάνεια. Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς και υπάρχει ενδιαφέρον, διαμήνυσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι “δεν το κάνουμε για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ούτε για να έχουμε επιχειρήματα στον δημόσιο διάλογο”.

2. Αξιοποίηση του προγράμματος “Ηρακλής”: Το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και στον -λεγόμενο- πέμπτο τραπεζικό πυλώνα. “Είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα παρουσιάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα πού έχουμε καταλήξει”, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

3. Ενίσχυση πλαισίου διαφάνειας για τους servicers: Σύντομα θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο βάσει του οποίου θα θεσπιστούν πρόσθετοι κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης με βάση και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία (NPL Directive). Ο υπουργός τόνισε δε, ότι η εν λόγω νομοθεσία θα προβλέπει και κυρώσεις για όσους servicers δεν σέβονται το νέο πλαίσιο λειτουργίας. “Θα πρέπει να σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών σχετικά με το υπόλοιπο και την κατάσταση των οφειλών τους κ.λπ.”, είπε χαρακτηριστικά.

4. Ενίσχυση εφαρμογής “IRIS”: Ενίσχυση της χρήσης της εφαρμογής μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών με μηδενικό κόστος για ποσά έως 500 ευρώ σχεδιάζει το ΥΠΕΘΟ. “Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την εφαρμογή IRIS, θέλουμε να την επεκτείνουμε όσο γίνεται ιδίως στις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες, ώστε να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία στις συναλλαγές τους”, εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

5. Αποεπένδυση ΤΧΣ: Το στίγμα εκκίνησης της στρατηγικής διάθεσης των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο στις τράπεζες έδωσε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι “θα προχωρήσουμε” στην υλοποίηση της στρατηγικής που εκτιμούμε ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας”.

Η προσπάθειά μας θα κινηθεί σε 5 άξονες

– Δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα

Για λόγους ανταγωνισμού, θα επεκτείνουμε τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά. Γίνεται διεθνώς, υπάρχει ενδιαφέρον (όχι για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο), θα επηρεάσει το σκηνικό

– Ηρακλής για εκκρεμότητες που είναι στο τραπέζι

Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν και συστημικές και 5ο πυλώνα. Είμαστε σε συζητήσεις με Κομισιόν και σε σύντομο διάστημα θα παρουσιάσουμε πού έχουμε καταλήξει.

– Διαφάνεια για servicers

Σε νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στο υπουργικό συμβούλιο θα θεσπιστούν (βάσει και της ευρωπαϊκής οδηγίας) κανόνες διαφάνειας και υποχρεώσεων για τους servicers. Θα σέβονται την ανάγκη πληροφόρησης των δανειοληπτών (υπόλοιπο, κατάσταση οφειλών κ.ά.), ενώ θα θεσπιστούν και κυρώσεις για όσους δεν σέβονται τους κανόνες.

– Ενίσχυση IRIS 

Η κυβέρνηση αγκαλιάζει την εφαρμογή για συναλλαγές έως 500 ευρώ, χωρίς προμήθεια, θέλουμε να το επεκτείνουμε όσο γίνεται ιδίως στις συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες. Θέλουμε να είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν αυτήν την υπηρεσία στις συναλλαγές με τους ιδιώτες.

– Αποεπένδυση ΤΧΣ

Θα το προχωρήσουμε, θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας.

Related posts

Convert Group: Αύξηση 15% στις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ το 2023

timesadmin

New York Times: “Η Ελλάδα ανθεί έπειτα από μία δεκαετία”

timesadmin

Hexicon: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος παίκτης στην θαλάσσια αιολική ενέργεια

timesadmin

IMD Ελβετίας: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας κατά δυο θέσεις το 2024

James Rollner

Έρχεται η σήμανση των κακοπληρωτών (debt flagging) στο ρεύμα

James Rollner

Δόμνα Μιχαηλίδου: “Όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα”

timesadmin