ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης για συντάξεις δικαστικών: Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα

Στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση θα προχωρήσει η κυβέρνηση για την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστικών. 

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σε δήλωσή του “η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες”.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Σε σχέση με την ανακοίνωση του Εκλεκτικού Συνεδρίου ως προς τις πρόσφατες αποφάσεις 1030, 1031 και 1032/2023, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες.

Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση  θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι”.

Νωρίτερα, δημοσιοποιήθηκε το πλήρες κείμενο των τριών πιλοτικών αποφάσεων της μείζονος Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε ομόφωνα ότι οι περικοπείσες συντάξεις των απόμαχων δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012.

Οι τρεις αυτές αποφάσεις (1330 έως 1332/2023) της μείζονος Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εκδόθηκαν μετά από αιτήσεις πρώην πρόεδρου του Αρείου Πάγου, πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρώην αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι ομόφωνες αυτές αποφάσεις της Ολομέλειας (με μειοψηφία τριών δικαστών ως προς τον χρόνο εφαρμογής των επίμαχων αποφάσεων) που εκδόθηκαν και αφορούν τους εν λόγω τρεις πρώην ανώτερους δικαστές, είναι πιλοτικές και έχουν μια “ουρά” 450 περίπου συνταξιούχων δικαστών που τους καταλαμβάνει το περιεχόμενο των τριών επίμαχων αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα, οι αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστές, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, να διεκδικήσουν με αιτήσεις καρμπόν την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων τους στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν κρίνει το Μισθοδικείο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Related posts

ΕΒΕΠ: Θετικές μεταρρυθμίσεις στο νέο ασφαλιστικό

timesadmin

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν στις 900.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβριο

timesadmin

Πόροι €25,2 εκατ. από την Περιφέρεια Αττικής σε Καλλιθέα, Άλιμο και Παλαιό Φάληρο για βιώσιμη αστική ανάπτυξη

timesadmin

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Έγκριση καταβολής επιδοτήσεων σε άλλους 268 δικαιούχους

timesadmin

Με επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ “πατάει γκάζι” ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα

James Rollner

ΑΑΔΕ: Από αύριο η προθεσμία τριών εβδομάδων για τα αυτοκόλλητα στα Ταξί

wp-needuser