Για τη σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη μίλησε στο protothema.gr ο Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στη χρόνια δυσκολία που αντιμετωπίζει το νησί τα τελευταία χρόνια.
«Είναι από τις πιο δύσκολες ακολουθίες του ελληνικού χώρου», αναφέρει ο Κώστας Παπαζάχος.
«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα υπάρξει έντονος σεισμός, μπορεί κάλλιστα αν εκτονωθεί η θερμική ενέργεια και να έχουμε έναν μικρότερο σεισμό στη Σαντορίνη και απλώς να επιμείνει πάρα πολύ, αλλά πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση και να βελτιώσουμε και τη απόκριση των κατοίκων στο σεισμικό κίνδυνο», συμπληρώνει.
«Από όλα όσα έχουμε ακούσει τις τελευταίες 48 ώρες, υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να ξέρουμε και πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να ξέρουμε. Καταρχάς, δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική τεχνολογία στον κόσμο με την οποία να εκτιμά αν κάποιος σεισμός είναι προσεισμός. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και αυτό γιατί οι προσεισμοί δεν έχουν άλλο ύψος, άλλο βάρος, άλλο χρώμα, άλλη μυρωδιά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους σεισμούς, άρα δεν υπάρχει μεθοδολογία. Αυτό που θα μπορούσαμε να ξέρουμε είναι πόσο μεγάλη είναι η ακολουθία, αν υπάρχει κάποιο ρήγμα ή όχι, τα χαρακτηριστικά του ρήγματος από τις υποθαλάσσιες έρευνες και να πιθανολογήσουμε το δυσμενέστερο σενάριο. Συνεπώς υπάρχουν πράγματα ακόμα που μπορούμε να κάνουμε από πλευράς επιστημονικής παρακολούθησης το επόμενο διάστημα για να έχουμε πιο ακριβείς απαντήσεις», συνεχίζει ο Κώστας Παπαζάχος.
– Ποιο είναι το δυσμενέστερο σενάριο;
«Είναι το να γίνει ένας πιο ισχυρός σεισμός στην περιοχή, μεγέθους 6 Ρίχτερ και μεγαλύτερος»
– Τι θα συμβεί εάν γίνει ένας τέτοιος σεισμός στη Σαντορίνη;
«Σίγουρα, δημιουργούν σημαντικές βλάβες στην απόσταση 225 χιλιομέτρων»
– Σημαντικές βλάβες, δηλαδή, τι είναι; Όπως η κατάρρευση κτιρίων, ένα τσουνάμι ενδεχομένως;
«Το τσουνάμι είναι δύσκολο να συμβεί στον ελληνικό χώρο, όχι αδύνατον, αλλά δύσκολο. Σίγουρα ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει βαριές βλάβες σε κτίσματα, κυρίως σε παλαιότερα κτήρια και τα λοιπά, όπως συμβαίνει με όλους τους σεισμούς του ελληνικού χώρου. Ας δούμε τι έγινε, ας πούμε, στο Δαμάσι που έγινε σεισμός 6,3 Ρίχτερ, έχουμε πολλά παραδείγματα, οι σεισμοί του ελληνικού χώρου έχουνε πολύ συγκεκριμένη τυπολογία. Έτσι προκαλούν βλάβες κυρίως στα παλαιότερα κτίρια και όχι μες στα καινούρια με πολύ χαριστικό παράδειγμα σεισμοί της Λέσβου και της Κω, το 2017 έγιναν ισχυροί σεισμοί, οι οποίοι προκάλεσαν βλάβες κυρίως σε παραδοσιακά παλιά κυρία».
– Και το πιο δύσκολο χρονικά διάστημα αν μπορούμε να το οριοθετήσουμε, από πότε είναι;
«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το οριοθετήσουμε, μπορεί να κρατήσουν λίγες μέρες, μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη συχνότητα των σεισμικών εκρήξεων, δεν υπάρχει κάποια κανονικότητα ακόμα και να είναι σε συμπεριφορά. Υπάρχουνε περιπτώσεις που έχουνε μία βδομάδα και έχουνε ολοκληρωθεί και άλλες που έχουν κρατήσει και αρκετούς μήνες.. Δυστυχώς επίσης αυτό το θέμα είναι πολύ απρόβλεπτο, αφορά σε παράγοντες που δεν μπορούν να μελετηθούν».
– Σήμερα όμως γιατί είναι κρίσιμη μέρα σήμερα; Γιατί λένε ότι ήταν κρίσιμη;
«Δεν γνωρίζω κι εγώ πραγματικά είναι φαινόμενο της γνωστής φημολογίας που αναπτύσσεται όταν έχουμε μια σεισμική έκθεση. Κάθε φορά ακούμε ότι “σήμερα θα γίνει μεγάλος σεισμός, αύριο” είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να αναπαράγουν και να μεταδίδουν ο ένας στον άλλον αυτές τις ειδήσεις Για αυτό ζητάμε τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Για να πούμε στον κόσμο πρέπει να “κλείσει τα αυτιά του” σε αυτή την τυπολογία, να εμπιστεύεται τις επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και των επιστημόνων που ξέρουν και σαφώς να ενημερώσουν τον κόσμο. Η φημολογία κάνει πολύ, πολύ πολύ μεγάλη ζημιά γιατί αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες χάνουν οι επιστήμονες την αξιοπιστία τους και χάνει και ο κόσμος τον προσανατολισμό του».
– Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως για παράδειγμα με τα σχολεία, πρέπει τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά;
«Αυτό θα το αξιολογήσει αύριο η Επιτροπή. Ο λόγος που τα σχολεία μένουν κλειστά δεν είναι επειδή περιμένουμε να πέσει το σχολείο, ο λόγος σχετίζεται με τον πανικό. Δεν μπορείς να έχεις παιδιά στην τάξη όταν περιμένεις 10, 15 σεισμούς, τι θα κάνουν οι δάσκαλοι; Είναι κακή πρακτική αυτό το πράγμα και σε όλα τα μέρη του κόσμου αποφεύγουμε τη συνάθροιση του κοινού σε κλειστούς χώρους, ακριβώς γιατί είναι πολύ δύσκολος ο εγκλεισμός τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μικρά παιδιά».
– Η ηφαιστειακή δραστηριότητα τώρα πλέον δεν συνδέεται καθόλου με τη σεισμική;
«Είναι δύο τελείως διαφορετικά φαινόμενα που έγιναν σε κοντινές χρονικές στιγμές. Το ηφαίστειο έχει εδώ και μήνες στο εσωτερικό του μία παραμόρφωση μέσα στην Καλδέρα που οδηγεί σε μικρούς σεισμούς και από τότε έχει μία ύφεση η σεισμικότητα…Είναι άξιο προσοχής, για αυτό και είχε βγάλει ανακοίνωση η Πολιτική Προστασία για την ήπια σεισμικότητα στην Καλδέρα. Άλλο αυτό που συμβαίνει μέσα στην Καλδέρα και άλλο η έντονη σεισμικότητα στα ρήγματα, αυτή τη στιγμή η Σαντορίνη βρίσκεται εν μέσω δύο φαινομένων».
Ειδήσεις σήμερα:
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Πάνω από 200 σε 48 ώρες, στο νησί Λέκκας, Παπαζάχος – Νέα έκτακτη σύσκεψη, μέτρα και σε Ανάφη, Ίο, Αμοργό
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αδειάζουν τις πισίνες – Εξετάζουν σενάριο για 6R οι επιστήμονες, τι θα γίνει με τις κατασκευές
Γιατρός δεν άφηνε τη γυναίκα του που σφάδαζε από τους πόνους να πάει στο νοσοκομείο γιατί είναι Ιεχωβάς