Πρόοδο έχουν σημειώσει οι συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τη δημιουργία ηλεκτρικού καλωδιακού δικτύου που θα συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή μέσω του βυθού της Μεσογείου, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος την Τρίτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
O Great Sea Interconnector (GSI) επιδιώκει να συνδέσει τα δίκτυα μεταφοράς της Ελλάδας μέσω Κρήτης, Κύπρου και τελικά Ισραήλ σε ένα έργο κόστους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι την Κύπρο το καλώδιο υπολογίζεται στα 1,9 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωσή του, θα είναι η μεγαλύτερη, στα 1.240 χιλιόμετρα, και η βαθύτερη, στα 3.000 μέτρα, διασύνδεση συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να χρηματοδοτήσει μέρος του, το οποίο, προς το παρόν, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί γύρω στο 2030.
Όμως το φιλόδοξο έργο αγγίζει ένα περίπλοκο συνονθύλευμα αλληλοεπικαλυπτόμενων διεκδικήσεων δικαιοδοσίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και της περιφερειακής ανταγωνίστριας τους, Τουρκίας στη Μεσόγειο, ένα θέμα που θα μπορούσε να επανέλθει στην επιφάνεια στο μέλλον, σημειώνει το Reuters.
Η Κύπρος είχε αναζητήσει σαφήνεια σχετικά με το τι θα πλήρωνε για το έργο και τι θα συνέβαινε εάν εκδηλωνόταν “γεωπολιτικοί κίνδυνοι” – βασικά πιθανή αντίθεση της Τουρκίας- οδηγώντας σε καθυστερήσεις και πιθανά πρόσθετα κόστη.
“Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες και υπήρξε πρόοδος”, δήλωσε ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.
Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ακόμη ότι είναι πιθανό το θέμα να συζητηθεί σε συνεδρίαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη αργότερα την Τρίτη. Θα συζητηθεί επίσης σε συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την Πέμπτη, τόνισε ο Κύπριος αξιωματούχος.