ΕΛΛΑΔΑ

Κύπρος και Βρετανία σε ετοιμότητα για αποστολή νέας βοήθειας στη Γάζα

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως υπάρχει πλάνο και συγκεκριμένος σχεδιασμός, για αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες επί του εδάφους και με αριθμό επιλογών σε σχέση με τον προορισμό.

Σημειώνει πως σήμερα μπήκε σε εφαρμογή η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα, μέσω του σχεδίου “Αμάλθεια”.

Υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, από τη πρώτη στιγμή, ξεκίνησε μια προσπάθεια για δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού για συγκέντρωση, αποθήκευση και ασφαλή θαλάσσια αποστολή φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, στηριζόμενη στις διαθέσιμες υποδομές και στις στρατηγικές πολιτικές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

“Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον μια εφαρμόσιμη επιλογή στη διάθεσή της για αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας. Η συνεργασία με το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εταίρους υπήρξε εξαιρετική. Έχουμε πλάνο και συγκεκριμένο σχεδιασμό, για αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες επί του εδάφους και με αριθμό επιλογών σε σχέση με τον προορισμό”, σημειώνει.

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι συνεχίζουμε μεθοδικά, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Παραδόθηκε το πρώτο φορτιο

Το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, παραδόθηκε σήμερα στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τους 87 τόνους βοήθειας που είχε φορτώσει προ εβδομάδων το βρετανικό βοηθητικό αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay από την Κύπρο, με την βρετανική πλευρά να χαρακτηρίζει την πρώτη θαλάσσια παράδοση βοήθειας ως ένα «σημαντικό ορόσημο».

Η παράδοση δεν έγινε απευθείας στο Ισραήλ ή στα παλαιστινιακά εδάφη, διότι η Kυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει δώσει ακόμα άδεια για κατάπλου στις περιοχές αυτές, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ασντόντ, από όπου το σχέδιο θα προέβλεπε μεταφορά του φορτίου της βοήθειας μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα.

Το φορτίο εκφορτώθηκε στο Πορτ Σαΐντ της Αιγύπτου. Θα μεταφερθεί από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην Αλ Αρίς, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και από εκεί μέσω της διάβασης της Ράφα στους αμάχους, στους οποίους θα διανεμηθεί από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Related posts

Υποχωρεί ο καύσωνας, μέχρι 35 βαθμούς η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο

timesadmin

Διεθνής διάκριση της ΕΛΑΣ για την εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε αυτοκίνητα

timesadmin

Λαμία: Σήμερα ο ΕΦΕΤ θα έστελνε κλιμάκιο στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση» που κάηκε ολοσχερώς

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Φυλάκιση ενός έτους με αναστολή στους δύο νεαρούς για τον ξυλοδαρμό ποδοσφαιριστή και φίλου του

timesadmin

Κύκλωμα εφοριακών: Επανέλεγχο όλων των ύποπτων υποθέσεων διέταξε η ΑΑΔΕ για τη ΔΟΥ Χαλκίδας

timesadmin

Κακοκαιρία Daniel: Σε ποια σημεία είναι κλειστοί οι δρόμοι στη Θεσσαλία

timesadmin