Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει ανισονομία στις δράσεις της Αστυνομίας και στην λειτουργία της Δικαιοσύνης
πολιτική
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, επέρριψε ευθύνες κωλυσιεργίας στις ανακρίσεις της υπόθεσης του θανάσιμου τραυματισμού από αστυνομικούς του Nίκου Σαμπάνη και τον τραυματισμών δύο άλλων ανηλίκων που σημειώθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 2021, επειδή όπως είπε ήταν ROM.
«Η ανάκριση», είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου «γι’ αυτό το έγκλημα, διήρκησε έξι μήνες, ήταν πλημμελής, γι’ αυτό και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά τον Γενάρη του 2023 έκρινε ότι πρέπει να συμπληρωθεί, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 οι συνήγοροι των οικογενειών καταγγέλλουν ότι δεν έγινε καμία συμπληρωματική ενέργεια ανάκρισης».
Η κυρία Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι «οι επτά κατηγορούμενοι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανένα περιοριστικό όρο και χωρίς να έχουν υποστεί ούτε καν πειθαρχικό έλεγχο». Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναρωτήθηκε γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, για να διατάξει την κατά προτεραιότητα διενέργεια της συμπληρωματικής ανάκρισης, που αυτή διαρκεί δύο μήνες και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επέρριψε στις δράσεις της Αστυνομίας και στην λειτουργία της Δικαιοσύνης «ρατσιστικό κίνητρο» και «ανισονομία». Τα παιδιά των Ρομά, είπε «δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού» και η πολιτική βούληση «δεν μπορεί να επιτρέπει στο να εκπέμπονται τέτοια μηνύματα».
Μπούγας: Οι συμπολίτες μας Ρομά απολαμβάνουν χωρίς καμία διάκριση τα δικαιώματα της ισονομίας και ισοπολιτείας
«Η ευθεία και με παρρησία θέση μας, είναι ότι οι συμπολίτες μας Ρομά έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προφανώς τα δικαιώματα της ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς καμία διάκριση» απάντησε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σχετικά καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ανακρίσεων για τον θανάσιμο τραυματισμό από αστυνομικούς του Νίκου Σαμπάνη.
Ο υφυπουργός, υπογράμμισε ότι «οι οποιασδήποτε είδους διακρίσεις απαγορεύονται όχι μόνο από το Σύνταγμά μας, αλλά και τις Διεθνείς Συμβάσεις».
Σχετικά με την συγκεκριμένη ποινική δικογραφία, σημείωσε ότι «είναι εκκρεμής, δεν έχει ολοκληρωθεί, βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης» Το Πρωτοδικείο Πειραιά είπε «έχει εγγράφως απαντήσει στο Υπουργείο ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων για πέντε εγκληματικές πράξεις. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε εισήχθη τον Οκτώβριο του 2021 στο ανακριτικό γραφείο του Πρωτοδικείου Πειραιά και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2023 τέσσερα βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά», εκ των οποίων « τα δύο αφορούσαν αιτήματα εξαίρεσης κατά της ανακρίτριας πράγμα που γνωρίζεται ότι καθυστερεί την πρόοδο της κύριας ανάκρισης». Συνεπώς, είπε ο κ. Μπούγας «η υπόθεση δεν βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση, αλλά αντιθέτως διενεργείται συμπληρωματική προανάκριση μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά».
Ο υφυπουργός, σημείωσε ότι με πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της ΝΔ θεσμοθετήθηκε τον Μάιο η επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, έτσι ώστε να επιταχύνονται όχι μόνο η προδικασία και η κύρια ανάκριση, αλλά και η κύρια δίκη. Παράλληλα έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές στον ΠΚ.