Στη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και στην απουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.
Ο κ. Τασούλας, μιλώντας στο Talk Radio 98,9 τόνισε ότι θα δώσει το παρών στις σημερινές εκδηλώσεις. «Εγώ θα πάω, γιατί είναι, μία σημαντική επέτειος και αισθάνομαι την ανάγκη να τη ζήσω και να εκφράσω την αισιοδοξία μου για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε.
Σχολιάζοντας την απουσία των δυο πρώην πρωθυπουργών από την εκδήλωση της ΝΔ, αλλά και τις ερωτήσεις στη Βουλή που καταθέτουν το τελευταίο διάστημα γαλάζιοι βουλευτές, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Θα ήταν πολιτικό ζήτημα, αν ήταν πραγματικό χάσμα, όπως λέτε. Εγώ στέκομαι στο ότι αυτοί οι δυο σημαντικοί πολιτικοί που υπήρξαν και πρωθυπουργοί και αρχηγοί του κόμματος έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους. Και ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί, προφανώς, δικαιούνται να έχουν τις απόψεις τους, ακόμα και αν κάποιες από αυτές δεν συμφωνούν με τη γραμμή -ας το πούμε έτσι- της σημερινής ηγεσίας, αλλά δεν θέλω να δραματοποιώ αυτά τα πράγματα. Επαναλαμβάνω, δεν θέλω να τα δραματοποιώ και καλώ και εσάς να μην τα δραματοποιείτε. Είναι ένα απόλυτο δικαίωμα, κατακτημένο από τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς. Συζητούσα προηγουμένως με συνεργάτες μου εδώ στη Βουλή ένα άλλο θέμα, όπως λέτε και εσείς, της δημόσιας σφαίρας, με κάποιες ερωτήσεις που καταθέτουν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ξέρετε πόσες ερωτήσεις κατέθεσαν στην προηγούμενη Βουλή 2019 με 2023 οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας; Τέσσερις χιλιάδες. Και εάν προσθέσουμε και τις αναφορές, που είναι και αυτές ερωτήσεις, τρόπον τινά, πάμε στις οκτώ χιλιάδες. Ξέρετε πόσες ερωτήσεις έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη νέα Βουλή, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023; Εξακόσιες πενήντα».
Η ΝΔ μπόρεσε να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια
«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα, το οποίο το 1974 ήταν νέο κόμμα αλλά είχε παλιές ρίζες. Κι’ αυτό το νέο κόμμα με τις παλιές ρίζες μπόρεσε να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια τα οποία στήριξαν αυτή την παράταξη. Και τη στήριξαν όχι μόνο σε εποχές που οι «θεοί ευλογούσαν», αλλά τη στήριξαν και σε εποχές που «ξεχνούσαν οι θεοί». Για να θυμηθώ και δύο τίτλους μυθιστορημάτων του Ευάγγελου Αβέρωφ. Συνήθως, μιλάμε για τις ηγεσίες της ΝΔ, πρέπει όμως να μιλήσουμε και για τους φίλους, τους υποστηρικτές, τους ψηφοφόρους της ΝΔ, που είναι για μένα ένα σημαντικό κεφάλαιο, όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά και την χώρα. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε αποκαλέσει, κατά καιρούς, με διάφορους χαρακτηρισμούς. Τους έχουμε πει οι κεντροδεξιοί, τους έχουμε πει οι φιλελεύθεροι, τους έχουμε πει οι νοικοκυραίοι, τους έχουμε πει οι ευρωπαϊστές.
Όλοι αυτοί οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί αποδίδουν την πραγματικότητα, αλλά όχι πλήρως. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που στηρίζουν τη ΝΔ διαχρονικά και υπήρξαν στυλοβάτες αυτής της μακροημέρευσης της ΝΔ αποδεικνύουν με τη σταθερότητά τους και τη διάρκεια στις επιλογές τους ότι αυτό το κόμμα, όντως, εκπροσωπεί μία πραγματική κοινωνική φλέβα στην Ελλάδα. Η οποία είναι η κοινωνική φλέβα των ανθρώπων που έχει παραδοσιακές αξίες, έχει απόψεις για την Πατρίδα, για τη θρησκεία, έχει απόψεις για την χώρα μας, για το μέλλον της στη Δύση, αλλά έχει κι απόψεις που έχουν να κάνουν με το ότι η χώρα χρειάζεται κι ένα διαρκή εκσυγχρονισμό.
Πατάμε σε δύο βάρκες χωρίς να κλονιζόμαστε. Πατάμε και στην παράδοση, πατάμε και στην εξέλιξη. Κι αυτός ο συνδυασμός της λογικής, αυτός ο συνδυασμός της σύνεσης, αυτός ο συνδυασμός αυτής της φιλοδοξίας για το καλό της χώρας, φέρνει όλο αυτόν τον κόσμο σταθερά, πιστά, να είναι στη Νέα Δημοκρατία.
Και σας θυμίζω, μάλλον όχι σας θυμίζω γιατί είστε νεότατος, σας πληροφορώ, ότι το 1979, το καλοκαίρι, η περίφημη δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου της “Καθημερινής” είχε γράψει ένα άρθρο, το οποίο τότε είχε κάνει μεγάλη εντύπωση με τίτλο: “Ένα ποσοστό, το 35%”. Και έγραφε ότι αυτή η παράταξη και ανέφερε που ξεκίνησε ως Λαϊκό Κόμμα, εν συνεχεία Συναγερμός, μετά ΕΡΕ, μετά συγχωνεύτηκε και ενώθηκε με το Κέντρο με τις διευρύνσεις που έγιναν. Αυτή η παράταξη έχει έναν κόσμο που την ακολουθεί, θεωρεί μυστήριο αυτό τον κόσμο που την ακολουθεί, γιατί δεν είχε τότε κοινωνιολογικά ερμηνευθεί αυτή η εμμονή του κόσμου να την ακολουθεί επί δεκαετίες και λέει στο τέλος του άρθρου, ότι αυτή η παράταξη έχει μια απίστευτη προίκα που δεν την έχει καμία άλλη παράταξη, να μην μπορεί να πέσει κάτω από το 35%. Βέβαια αυτά το 1979», είπε για τα 50 χρόνια του κόμματος.