-
Μπορεί ο σχεδιασμός επί χάρτου των Βρυξελλών να προέβλεπε τη σταδιακή πλήρη απεξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, στην πράξη ωστόσο η δυναμική της αγοράς και κυρίως το γεγονός ότι το ρωσικό αέριο είναι πιο φθηνό από τις εναλλακτικές επιλογές διαφοροποιεί πλήρως τα δεδομένα. Μάλιστα, εάν κρίνουμε από τα στοιχεία της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, τότε συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, δηλαδή το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου αυξάνεται την ίδια στιγμή που οι ακριβότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG μειώνονται δραματικά.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΣΦΑ για το 9μηνο του 2024 οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κυριαρχούν και αποτελούν τη βασική πηγή που καλύπτει την εγχώρια ζήτηση. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία είτε μέσω αγωγού είτε μέσω LNG εισήχθησαν στο ελληνικό σύστημα 29,18 TWh. Συνολικά στην ελληνική αγορά οι εισαγωγές έφτασαν τις 48,51TWh, δηλαδή οι ρωσικές εισαγωγές αντιστοιχούν στο 60,1% του συνόλου των εισαγωγών στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα.
Μόνο το ρωσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγού μέσω της πύλης του Σιδηροκάστρου αντιστοιχεί στο 54,2% των εισαγωγών αερίου της χώρας. Μάλιστα το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 9μηνο του έτους καθώς μέχρι τον Αύγουστο το μερίδιο του ρωσικού αερίου ήταν 53,4%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο εννιάμηνο του 2023 οι ρωσικές εισαγωγές από το Σιδηρόκαστρο ήταν μόλις 16,18 TWh δηλαδή σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση της τάξης του 62,6%.
Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές LNG από την Αγία Τριάδα έχουν υποστεί καθίζηση από τις 25,15TWh πέρυσι σε 12,1 TWh φέτος ή αλλιώς μείωση 52,2%. Πρακτικά χάθηκαν 13,14 TWh LNG, που σε συντριπτικό ποσοστό δηλαδή 10,14TWh καλύφθηκαν με εισαγωγές από τη Ρωσία.
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές LNG αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 14,32% και διαμορφώθηκαν στις 8,02 TWh, οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 54,39% στις 2,86TWh ενώ εισαγωγές LNG έγιναν επίσης από τη Νορβηγία και την Αλγερία.