Ένα…ευρωπαϊκό θρίλερ εξελίχθηκε έως τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν ήταν ακόμα αβέβαιη η έγκριση όλων των Ευρωπαίων Επιτρόπων από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το πρόβλημα ανέκυψε πριν μερικές ημέρες, με αφορμή την προτεινόμενη Ισπανίδα Επίτροπο: η Τερέζα Ριμπέρα, μέχρι πρότινος υπουργός Κλιματικής Κρίσης στη χώρα της, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης λόγω των τραγικών πλημμυρών στη Βαλένθια, με αποτέλεσμα να τίθεται μπλόκο στην υποψηφιότητά της στην Κομισιόν.
Το διαφαινόμενο «μπλόκο» της ισπανικής αντιπολίτευσης που περιλάμβανε και το Λαϊκό Κόμμα που κέρδισε τις ευρωεκλογές προ μηνών κόντεψε να «τινάξει στον αέρα» τη συνολική πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί προ μηνών μεταξύ των κομμάτων, προκειμένου να «περάσει» η νέα Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Κάπως έτσι, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού ήταν ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει η υφιστάμενη συμφωνία και η έγκριση του νέου Κολλεγίου των Επιτρόπων να καθυστερήσει απροσδόκητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης
Σύμφωνα με πληροφοριες του protothema.gr, στην εξίσωση μπήκε με ιδιαίτερο ρόλο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως εκ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη νέα ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης μετά τις ευρωεκλογές, ανέλαβε πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης.
Σε άμεση συνεννόηση με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ξεκίνησε τακτική επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους. Επί δύο σχεδόν εβδομάδες, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε σταθερή επαφή τόσο με ηγέτες κυβερνήσεων όσο και με προέδρους κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Φαίνεται ότι η υφιστάμενη κρίση ήταν μια ευκαιρία υπέρβασης και των προβλημάτων που ανέκυψαν εσχάτως στη σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ενεπλάκη επίσης ενεργά. Καίριο ρόλο έπαιξε και η έμπειρη πλέον Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.
Όλοι κατανόησαν από την αρχή τις ανησυχίες της ισπανικής κεντροδεξιάς που αντιτάχθηκε σθεναρά στην υποψηφιότητα της σοσιαλίστριας επιτρόπου Ριμπέρα. Όμως, με δεδομένο ότι η Ισπανίδα και ακόμα 6 υποψήφιοι Επίτροποι παρέμεναν «στην ουρά» προς έγκριση, ήταν πιθανό να τιναχθεί η νέα Κομισιόν στον αέρα.
Η έγκριση των Επιτρόπων μετά από πολυήμερες προσπάθειες
Ο Κυριάκος Μητσότακης επέμεινε στην αρχή να τηρηθεί στο ακέραιο η προγραμματική συμφωνία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων για την κατανομή των ευρωπαϊκών αξιωμάτων, θέση την οποία τελικά ασπάστηκαν όλοι. Μετά από πολυήμερες προσπάθειες και διαδοχικές συζητήσεις, οι νέοι Επίτροποι εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο μόλις την περασμένη Τετάρτη.
Το τελικό στάδιο της διαδικασίας, η ψήφιση του Κολλεγίου των Επιτρόπων στο σύνολό του, θα γίνει από τους ευρωβουλευτές στις 27 Νοεμβρίου, στο Στρασβούργο. Φυσικά, όλοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ισπανικής κεντροδεξιάς να καταψηφίσει, με το επιχείρημα ότι δεν στηρίζει την επιλογή του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Σάντσεθ μετά τα τραγικά γεγονότα στη Βαλένθια.
Στη διαδικασία αυτή, στο πλευρό του Κ. Μητσοτάκη βρέθηκαν ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος διατηρεί σταθερά επαφή με το ΕΛΚ και τις άλλες πολιτικές ομάδες, η απερχόμενη διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα, που ετοιμάζεται να αναλάβει το διπλωματικό γραφείο του Αντόνιο Κόστα, ο νέος διπλωματικός σύμβουλος Μίλτων Νικολαΐδης και, βεβαίως, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ Γιάννης Βράιλας.
Ειδήσεις σήμερα:
Άμεση ανάλυση: Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ
Γκλέτσος: Όταν ως δήμαρχος Στυλίδας έλεγε «στήνω κ@@ο για τις ανεμογεννήτριες, γιατί διώχνουμε τις επενδύσεις;»
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Δημήτρης Χαΐτογλου