Κρίστοφερ-Νόλαν:-Ο-‘joker’-του-Χιθ-Λέτζερ-ήταν-εμπνευσμένος-από-ένα-έργο-του-Φράνσις-Μπέικον
ΣΙΝΕΜΑ

Κρίστοφερ Νόλαν: Ο ‘Joker’ του Χιθ Λέτζερ ήταν εμπνευσμένος από ένα έργο του Φράνσις Μπέικον

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης δήλωσε, ότι ένα τρίπτυχο του Φράνσις Μπέικον, που είδε ως έφηβος, ενέπνευσε την εμβληματική ερμηνεία του “Joker” του Χιθ Λέτζερ, ενόψει μιας μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στον θρυλικό καλλιτέχνη στο Λονδίνο.

Τζόκερ

Η ερμηνεία του “Joker” το 2008 από τον Χιθ Λέτζερ βασίστηκε σε έναν από τους τρίπτυχους πίνακες του Φράνσις Μπέικον, όπως αποκάλυψε ο Κρίστοφερ Νόλαν ενόψει μιας μεγάλης έκθεσης που ξεκινά την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο Λονδίνο αφιερωμένη στον θρυλικό καλλιτέχνη.

Η επιδραστική συνεργασία μεταξύ του Χιθ Λέτζερ και του Κρίστοφερ Νόλαν στην ταινία “The Dark Knight” αναδεικνύει την επιρροή του καλλιτέχνη Φράνσις Μπέικον στη δημιουργία της μορφής του Joker. Ο Νόλαν αποκάλυψε πρόσφατα ότι η αισθητική του χαρακτήρα διαμορφώθηκε από έναν από τους εμβληματικούς τρίπτυχους πίνακες του Μπέικον. Όπως είπε, η ανακάλυψη του έργου του Μπέικον στην εφηβεία του τον είχε συγκλονίσει και επηρέασε τη δημιουργική του διαδικασία.

“Στην εφηβεία μου, κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής εκδρομής στην Tate Britain, εντόπισα ένα πόστερ για μια αναδρομική έκθεση του Μπέικον που απεικόνιζε ένα πρόσωπο από έναν από τους τρίπτυχους του”, δήλωσε ο Νόλαν. Η εικόνα αυτή με τα “χλωμά, ραβδωτά χαρακτηριστικά” παρέμεινε μαζί του, εμπνεύοντας τη διαμόρφωση του Joker. Όταν την παρουσίασε στον Λέτζερ, εκείνος συνδέθηκε αμέσως με την “ταλαιπωρημένη και βασανιστική ανθρωπότητα” που αποπνέει η εικόνα, καθορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο χαρακτήρας θα αναπαρασταθεί.

Ο Νόλαν, που είναι γνωστός για τις περίπλοκες ιστορίες του σε ταινίες όπως οι “Memento”, “Interstellar” και η τριλογία του “Batman”, υποστήριξε ότι το έργο του Μπέικον προσφέρει μια μοναδική οπτική στη σύνθεση και τη συναισθηματική του επίδραση. “Η παρουσία του Μπέικον στο χώρο μπορεί να μας δώσει την αίσθηση ότι το μέσο διαμορφώνει το μήνυμα”, πρόσθεσε, σημειώνοντας την ικανότητα του καλλιτέχνη να μεταφέρει συναισθήματα μέσα από τις αόριστες και εκφραστικές του πινελιές.

Η έκθεση “Francis Bacon: Human Presence”  σύμφωνα με τον Guardian – που εγκαινιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, θα εξερευνήσει την καριέρα του Μπέικον, προβάλλοντας περισσότερους από 50 πίνακες και πορτρέτα του, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες του.

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Θα πρωταγωνιστεί ο Ματ Ντέιμον στη νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν;

Related posts

Cine Γέρακας: Οι ταινίες μέχρι την Τετάρτη (29/10) – “Lee”, “Κραυγή Σιωπής”, “Γάτος Δεκάψυχος” & “Τελειώνει με Εμάς”

James Rollner

Η ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνει το Cinobo Όπερα

James Rollner

Σινεμά ο Σταθμός

timesadmin

Ολα για τη μητέρα μου

timesadmin

Κάννες 2024: Βραβείο για το “Χάος Που Άφησε Πίσω της” του Νίκου Κολιούκου στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Σπουδαστικών Ταινιών

James Rollner

Κυκλοφόρησε το teaser του νέου θρίλερ του Κρόνενμπεργκ με τον Βενσάν Κασέλ

James Rollner