-|-
Ανάπτυξη πολλαπλάσια της Ε.Ε. αλλά και δομικά προβλήματα στην αγορά εργασίας, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καθώς και στην οριστική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων διαπιστώνει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αξιολόγηση της με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο.
Στην έκθεση που αφορά την αξιολόγηση που έγινε στις αρχές Απριλίου η Κομισιόν αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς το 2023 και σημειώνει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά το 2024-2025.
Παρά την φθίνουσα ανάκαμψη μετά την πανδημία, το ΑΕΠ με ανάπτυξη 2% το 2023 παρέμεινε πολύ πάνω από το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας (εκτιμάται ότι είναι περίπου 1%) καθώς και πάνω από τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ (0,4%). Η ανάπτυξη οδηγήθηκε από την κατανάλωση και σε μικρότερο βαθμό από τις επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά το 2024 η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται να παραμείνει σταθερή, υποστηριζόμενη από την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και θα υποχωρήσει ελάχιστα στο 1,6% έως το 2025. Τα υψηλά επιτόκια και οι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς επηρέασαν σοβαρά τις επενδυτικές δραστηριότητες το 2023. Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων μαζί με την ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων που σχετίζονται με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) αναμένεται να δώσουν ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη των επενδύσεων, η οποία αναμένεται να φτάσει το 6,7% το 2024 και το 8,4% το 2025. Οι εξαγωγές προβλέπεται να επιταχυνθούν λόγω της ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου, της ανάκαμψης στις υπηρεσίες μεταφορών και τη σταθερή ανάπτυξη του τουρισμού. Με βάση όλα αυτά το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025.
Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει το δομικό πρόβλημα της αγοράς εργασίας που αφορά την αύξηση των κενών θέσεων εργασίας και την έλλειψη προσφοράς εργατικών χεριών σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι υπηρεσίες, ο τουρισμός, η εστίαση, η οικοδομή αλλά και σε θέσεις που απαιτούν υψηλά επιστημονικά προσόντα.
Η έκθεση τονίζει επίσης ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ακόμη στα προ της κρίσης του κορονοϊού επίπεδα κλείνοντας στο 6,3% του ΑΕΠ το 2023 παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας.
Παρατήρηση κάνει η έκθεση και στην τελική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων που τιτλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος Ηρακλής και βγήκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ωστόσο οι servicers που έχουν αναλάβει την τελική εκκαθάριση αντιμετωπίζουν ακόμη σωρεία δικαστικών προβλημάτων και η πορεία οριστικής εκκαθάρισης δεν είναι ακόμη η επιθυμητή.
Αναφορά γίνεται και στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με κύριο πρόβλημα της οφειλές των Νοσοκομείων.
Τέλος η Κομισιόν προσυπογράφει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους αν και θεωρεί ότι το μεγάλο του ύψος (αναμένεται να φτάσει όχι χαμηλότερα από το 119% το 2034) αποτελεί επισφάλεια για τα δημόσια οικονομικά.
Ευρωπαϊκό εξάμηνο
Η Ελλάδα ξεπερνά τις ακραίες δημοσιονομικές ανισορροπίες που κατέγραφε τα προηγούμενα χρόνια σε ανεργία, έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, κενό επενδύσεων και μένει με το μεγάλο πρόβλημα του υψηλού χρέους.
Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων στην έκθεση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των κρατών μελών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Στην ουσία η παρατήρηση αυτή αποτελεί “αναβάθμιση” της Ελλάδα αλλά και της γειτονικής Ιταλίας η οποία πλέον θεωρείται ότι δεν έχει πια ακραίες δημοσιονομικές ανισορροπίες, αλλά αντιμετωπίζει απλώς σημαντικά προβλήματα. Με βάση την έκθεση δεν αντιμετωπίζουν ανισορροπίες Γαλλία Ισπανία και Πορτογαλία.
Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική αξιολόγηση, η Επιτροπή ξεκινά διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για συνολικά 7 χώρες το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, τη Σλοβακία και την Πολωνία.
Στις γενικές παρατηρήσεις η Επιτροπή τονίζει ότι για όλες τις χώρες προέχει η συνέχιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της αντιμετώπισης του υψηλού χρέους και γρήγορη και ορθή αξιοποίηση του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).