ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινή ρότα ακτοπλόων και λιμανιών για τις πράσινες επενδύσεις και την ασφάλεια

Της Αναστασίας Βαμβακά

Μέσα σε ένα μήνα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας του, αυτή τη φορά με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος γύρω από τα κομβικά ζητήματα του χώρου: “πράσινες” υποδομές και ασφάλεια.

Στις αρχές Μαρτίου, ο Σύνδεσμος μαζί με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς “έδωσαν” τα χέρια  με κοινό στόχο την χάραξη των επιμέρους δράσεων για την απανθρακοποίηση και την “πράσινη” μετάβαση του ακτοπλοϊκού τομέα προκειμένου να συμβάλλει στη διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας ηγετικής θέσης της χώρας μας στις πράσινες ναυτιλιακές τεχνολογίες, υπηρεσίες και λύσεις για την περαιτέρω τόνωση και τη δημιουργία σύγχρονων θέσεων εργασίας, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων.

Τώρα σειρά είχε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, με τους δύο φορείς να υπογράφουν κοινές δράσεις για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών, της ασφάλειας και της λειτουργίας των λιμένων αλλά και τη συνεργασία τους για τη πράσινη μετάβαση των δύο κλάδων σε σχέση με τις μορφές ενέργειας που θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν. 

Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΙΜΕ αλλά και Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε. Αθανάσιος Λιάγκος πρώτο μέλημα των ελληνικών λιμένων για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής είναι να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, έτσι ώστε να γίνουν έξυπνα λιμάνια “smart ports”, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην κυβερνοασφάλεια. Οι ενέργειες αυτές αφορούν όλο το φάσμα της λειτουργίας των λιμένων, δηλαδή τόσο για τα φορτηγά πλοία, την κρουαζιέρα, την ακτοπλοΐα και την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. 

24 εκατ. ευρώ για Σούδα, Στυλίδα και νέα μελέτη

Σημαντικές, “πράσινες” επενδύσεις προχωρούν και στο λιμάνι της Σούδας, στα Χανιά και στην Στυλίδα στην Φθιώτιδα. Στόχος η υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής και αλλά και η διενέργεια μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του επιβατηγού στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας και τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα. 

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και είναι τα εξής:

1. “Ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στον λιμένα της Σούδας – Ενδιάμεση φάση”

Το έργο αφορά στην ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στον λιμένα Σούδας Χανίων Κρήτης, σύμφωνα με το Master Plan που έχει εκπονηθεί και έρχεται σε συνέχεια σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης των επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιεροπλοίων, καθώς και κτίρια διοίκησης και χώρους ελέγχων Schengen.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 12.915.840,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

2. “Εκβάθυνση διαύλου και λιμενολεκάνης στον λιμένα της Στυλίδας”

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα της Στυλίδας Φθιώτιδας. Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 10.000.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

3. “Σχέδιο για την αντικατάσταση του στόλου επιβατηγού ναυτιλίας και μείωση του αποτυπώματος CO2”

Το έργο περιλαμβάνει την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας με στόχο τη μείωση εκπομπών CΟ2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.233.180,00 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να παραδοθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Related posts

Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις έχουν κάνει αίτηση – Εγκρίθηκε το 17,4%

James Rollner

Κ. Σκρέκας: Ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προστατεύουμε τους καταναλωτές

timesadmin

Από αύριο η πλήρης εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε λιανεμπόριο και βιομηχανία

protothema.gr

Γ. Στουρνάρας: Το δημοψήφισμα του 2015 πέρασε χωρίς δραστικές συνέπειες – Δίκαιος φόρος ο ΕΝΦΙΑ

wp-needuser

Κρουαζιέρα – Λιμάνι Πειραιά: Σημαντική αύξηση στη διακίνηση επιβατών το α’ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022

timesadmin

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πυρκαγιές

timesadmin