-|-
Την πρώτη επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων θα έχει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο μέσα από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα επιβεβαιώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας αλλά και τις καλές δημοσιονομικές επιδόσεις του προηγούμενου χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή είναι πιθανό να επιβεβαιώσει ή και να κάνει οριακά καλύτερες προβλέψεις από το 2,3% για το 2025 και το 2,2% για το 2026, που έκανε στις φθινοπωρινές προβλέψεις της τον περασμένο Νοέμβριο. Το πιο σημαντικό σημείο σε αυτήν την φάση είναι οι πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, η έκθεση θα επιβεβαιώνει την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ το 2024, έναντι πλεονάσματος 2,5% του ΑΕΠ, το οποίο προέβλεπε επίσημα ο προϋπολογισμός του 2025. Αυτό θα αποτελέσει έμμεση παραδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τον χρόνο με ένα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο της τάξης των 1-1,2 δις ευρώ, ο οποίος όμως λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μείωση φόρων.
Στην ίδια έκθεση, αναμένεται ότι θα δίνονται εύσημα για την προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τούτο, με δεδομένο ότι για το 2024 η Ελλάδα μετά από ένα χρόνο εφαρμογής ενός πακέτου μέτρων με στόχο τον περιορισμένο της φοροδιαφυγής, εγγράφει στο τέλος του 2024 έσοδα 1,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω κατά περίπου 1,2 δις ευρώ για το 2025. Τα επιπλέον έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα προστεθούν στην υπεραπόδοση της οικονομίας του 2024 (1,2 δισ.. ευρώ) και θα συμπληρώσουν την βάση για τη μείωση φόρων που έχουν εξαγγελθεί από τον περασμένο χρόνο.
Η οριστικοποίηση του δημοσιονομικού χώρου
Επίσημα το περιθώριο που μπορεί χρησιμοποιηθεί για νέες παρεμβάσεις αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί τον Απρίλιο. Τότε, θα δημοσιοποιηθούν μέσα στον Απρίλιο. Στο μεταξύ στο τέλος του μήνα αναμένεται να κλείσει ο λογαριασμός των εσόδων για το 2024. Τον επόμενο μήνα (7 Μαρτίου) θα γνωρίζουμε και το αποτέλεσμα για την ανάπτυξη του 2024, αφού η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του προηγούμενου χρόνου.
Με την οριστικοποίηση του κλείσιμου για το 2024, η κυβέρνηση θα αρχίσει και επίσημα την διαβούλευση με τις Βρυξέλλες για να συμφωνηθούν τρία βασικά σημεία για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: Το τελικό δημοσιονομικό περιθώριο για νέα μέτρα, το είδος των μέτρων που μπορούν να υλοποιηθούν με βάση τους περιορισμούς τους δημοσιονομικού συμφώνου και τέλος, το καθαρό δημοσιονομικό κόστος των νέων μέτρων.
Μείωση άμεσων φόρων
Με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ο στόχος είναι να μειωθούν άμεσοι φόροι μέσα από παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολογίας για να ελαφρυνθεί κυρίως η μεσαία τάξη και να μειωθούν τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30%. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων δεν θα επηρεάσει την οροφή αύξησης των δαπανών, η οποία σε μέση ετήσια βάση, έχει οριστεί σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες στα 3 δισ. ευρώ από το 2025 – 2028. Αντίθετα, μέτρα όπως η επαναφορά των δώρων στο δημόσιο και ενδεχομένως και στις συντάξεις, τα οποία έχουν θέσει σε πρώτο πλάνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ΑΔΕΔΥ και οι συνταξιούχοι, δεν υπάρχουν στην σκέψη της Κυβέρνησης, καθώς θα οδηγούσαν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.